Közélet

2014.08.24. 13:03

Öt napon át dolgoztak a csíkszeredai versmondó műhelyben

A szekszárdi Orbán György évtizedek óta ott van a Baka István Kárpát-medencei versmondó verseny zsűrijében - ezt határon túliaknak is hirdetik, s hol Szekszárdon, hol Szegeden rendezik meg.

TEOL/Gy.M.

Rendszeresen részt vesznek rajta csíkszeredai diákok is, tanáruk, Borsodi László vezetésével. Jó kapcsolat alakult ki velük. Legutóbb novemberben jártak itt a csíkszeredaiak, az egyik zsűritag, Balog József szegedi rádiós újságíró, színházi rendező vetette fel, el kellene menni Csíkszeredába, kurzust tartani a gyerekeknek. Orbán György végül is egyedül ment, részben saját költségén, s hat diák jött össze a csoportba, akikkel öt napon keresztül dolgoztak együtt. A csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban egy versmondó versenyt követően lehetett ebbe a társaságba bekerülni.

Délelőtt általában tréning volt, részben önismereti, részben technikai, beszédtechnikai. A délutánt a versrendezésre szánták. Az ottani pedagógus kolléga, Borsodi László a kurzus előtt azt mondta, ez nem kötelező nyári program, lehet, hogy csak néhányan érdeklődnek majd. Végül hatan jöttek, s ez a szám a kiscsoportos munkához ideális. Ráadásul ezek a gyerekek, akik nyáron uszodába mehetnének, kirándulhatnának vagy ott ülhetnének a számítógép előtt - mindig felkészülten érkeztek a foglalkozásokra. Látszott, hogy otthon gyakoroltak. Soha nem hiányzott senki.

– Nem rendkívüli gyerekek, ugyanolyanok, mint a többi: vidámak, lazák, csintalanok is, nyitottak és rendkívül műveltek, tájékozottak - mondta Orbán György. – A kurzus végén a gyerekek megkérdezték, volna-e még fél órám. Kimentünk a gimnázium mögötti szép kis ligetbe, ahol vendégül láttak. Kis kosárkákban hoztak otthonról azt, amit ők maguk is enni szoktak, s székely módon vendégül láttak. Szívből jött, s nagyon jól esett.

Kávéházban a Pocsolya

Orbán György Egy pocsolya emlékiratai címmel itthon már többször is bemutatta groteszk játékát, amelyet Örkény István egyperceseiből állított össze. A bemutató díszlettelen térben zajlik, a tartalomhoz, helyszínhez igazított groteszk játék keretében. Az előadóművész elmondta, Csíkszeredában van egy Tilos elnevezésű kávéház. Alkalma nyílott rá, hogy ott is bemutassa a pódiumműsort, nagy érdeklődés mellett. Megtudtuk tőle, hogy rendkívül sok romkocsma van Erdélyben, s ezek nagyon jó kultúraközvetítő helyek, amelyekben rendre előfordulnak irodalmi rendezvények.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!