Közélet

2014.09.06. 21:44

Az új igazgató célja a kreatív közösségek támogatása

Fél év telt el azóta, hogy Halmai-Nagy Róbertet kinevezték a megyeszékhely meghatározó kulturális intézménye, a Babits Mihály Kulturális Központ élére.

Venter Marianna

Fotós:

– Mi vezérelte, amikor megpályázta az igazgatói posztot?

– A Babits az ország egyik legjobb közművelődési intézménye, nagy kihívást, egyben nagyon szép feladatot jelent az itteni munka számomra. Ráadásul van kötődésem is a városhoz, ugyanis édesanyám szekszárdi származású. Mielőtt idekerültem, az NMI pécsi irodáját vezettem, ami nagyon hasznos időszak volt, ám számomra mindig is a kreatív, közösségi emberekkel való foglalkozás jelentette a szakma legvonzóbb részét, és örülök, hogy most ezt csinálhatom. Gyerekkoromtól szervező, jövő-menő ember vagyok, ilyen téren sokkal többet tehetek itt, mint egy irodában dolgozva.

– Sikerült már mindent és mindenkit megismernie?

– Jól haladok, de még nem értem a folyamat végére. Nagyon sokat köszönhetek elődömnek, Matókné Kapási Juliannának, aki mindenben segít és támogat.

– Tervez-e változtatásokat, újdonságokat?

– A magas színvonalú munkát és kulturális hagyományokat mindenképpen meg szeretném őrizni a továbbiakban is. Amit erősíteni szeretnék, az a civil közösségek támogatása és fejlesztése. Az NMI-ben szerezett szakmai tapasztalataim alapján nagyon fontos a helyi közösségek támogatása – s itt nem csak szigorúan a kulturális jellegű közösségekre gondolok –, mert ennek révén a szűkebb és tágabb környezet felemelkedését támogatjuk. Nemcsak kulturális, hanem társadalmi, sőt, gazdasági szempontból is. Elképzeléseim között szerepel például a kreatív iparral, a háztájival, általában a gazdasággal-gazdálkodással, a családi életre való neveléssel kapcsolatos programok, lehetőségek biztosítása a házban. Terveim közül komoly előrelépést tettünk már a szakmai-módszertani támogatás beindításában a városkörnyéki, vagy a tágabb térségbeli művelődési házaknak, IKSZT-knek. A szakmai tanácsadás mellett kerekasztal beszélgetést indítottunk el uniós pályázati lehetőségekkel kapcsolatban. Készítettünk egy rendezvénynaptárt, amelyen szerepelnek a jeles napok, a különböző világnapok, és ajánlatok, hogy milyen jellegű program, műsor, vagy rendezvény illik az alkalomhoz. Egy jogszabálygyűjtemény is készült, amely a művelődési intézmények működése során meghatározó jogszabályokat tartalmazza. Ebben az újítás, hogy rövid magyarázattal, értelmezéssel együtt készült el. Ezek hamarosan az intézmény honlapján már elérhetők lesznek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Halmai-Nagy Róbert márciustól tölti be a Babits igazgatói tisztét (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

– Említette, hogy támogatni szeretnék a kreatív közösségek munkáját.

– Méghozzá többféle módon is, azaz nemcsak helyet és lehetőséget biztosítunk nekik, hanem partnerek vagyunk például közös pályázatokban is. Az alkotó közösségek gyarapítása is szerepel a tervek között, például az irodalom, a filmművészet, a fotózás terén. Ezekben a közösségekben nemcsak kibontakoztatni, hanem fejleszteni is tervezzük a tehetséget, a kreativitást, például képzéssel, pályázatokkal.

– Van-e valamilyen teljesen új elképzelése?

– Nagy álmom egy helyi színtársulat létrehozása a városban, továbbá a helyi amatőr könnyűzenei együttesek tevékenységének lehető legteljesebb körű támogatása. Ezekben a törekvésekben már vannak az intézménynek partnerei, akik részt vállalnak a szervezésben és működtetésben. Az itteni, magas színvonalon működő művészeti együtteseket véve alapul, biztos vagyok benne, hogy sikerrel járunk. Azoknak a művelődési házaknak a tapasztalata alapján, ahol már vannak ilyen kezdeményezések, mind a fellépők, mind a közönség nagyon lelkes, mondhatni a siker garantált. Itt az ideje tehát, hogy mi is megpróbáljuk.

Névjegy

Halmai-Nagy Róbert Pécsett született. Általános iskolai tanulmányai elvégzése után a pécsi Leőwey gimnáziumban tett érettségi vizsgát. A PTE-n szerzett művészeti menedzser diplomát, emellett néprajzi és irodalmi tanulmányokat folytatott. A Jelenkor kiadónál állt munkába, ahol szerkesztőként és korrektorként dolgozott. Ezt követően a Pécsi Művészetek Házában dolgozott, majd a kozármislenyi Művelődési Ház vezetője lett, majd a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Baranya megyei irodavezetője. Innen pályázott a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központ igazgató tisztségére, a posztot idén március 1-től tölti be.

Rendszeresen publikált országos lapokban verset és prózát, blogot vezet és regényt ír. Hobbija az olvasás, az írás, a kirándulás és a számítógépes játékok.

Rendszeresen publikált országos lapokban verset és prózát, blogot vezet és regényt ír. Hobbija az olvasás, az írás, a kirándulás és a számítógépes játékok. Halmai-Nagy Róbert márciustól tölti be a Babits igazgatói tisztét (Fotó: Mártonfai Dénes) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!