Közélet

2014.09.22. 06:36

Elkészült a szekszárdi borvidék „hivatalos” palackja

Jó ívású, korrekt minőségű borok, kadarka, kékfrankos és bikavér kerülnek a szekszárdi borvidék „hivatalos” üvegébe. A próbanyomat elkészült, a fogyasztók várhatóan a jövő évben vehetik kézbe.

TEOL/Budavári Kata

Fotós:

Együtt többet érünk, mint külön-külön – mondta Heimann Zoltán, a Szekszárdi Borvidék elnöke a szekszárdi közös palack pénteki bemutatóján. A megszólalók mind kiemelték: példamutató összefogás eredménye a szekszárdi „hivatalos” üveg. Szabó József, az O-I Manufacturing  Magyarország Üvegipari Kft. értékesítés vezetője arról számolt be, hogy az orosházi üveggyár és a szekszárdi borászok együttműködése két évvel ezelőtt kezdődött. Eszterbauer János, a Szekszárdi Borászok Céhének az elnöke kért a cégtől árajánlatot.

Szabó József szerint ebben a vállalkozásban az az egyedülálló, hogy a kézműves, családi- és a nagy borászatok egymás érdekeit elfogadva jutottak dűlőre. Tokajnak évtizedek óta van saját palackja, de ők egészen eltérő utat jártak be, más régiókban pedig ugyan folytak a szekszárdihoz hasonló kísérletek, ám az eredmény elmaradt. Arról is beszélt, a logisztikát helyi céget bevonva oldják meg, a kedvező üzleti konstrukciót pedig kis induló széria és viszonylag kedvező ár jellemzi.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Heimann Zoltán és Szabó József büszkék arra, hogy részesei lehetnek ennek az egyedülálló együttműködésnek (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]Eszterbauer János szerint nehéz szülés volt a közös palack, nem két-, hanem tíz év kellett ahhoz, hogy kézbe vehessék. Sok vitájuk volt, mára azonban az üveg mellett a közös kóstolók, megjelenések és maga a Szekszárdi Szüreti Napok is bizonyítják: egységes a borvidék.
Az új üvegbe 2013-as, 2014-es évjáratú borok kerülhetnek először. Nem is akármilyenek, ahogy Heimann Zoltán fogalmazott „jó ívású, korrekt minőségű” borokról lesz szó. – Ez a vállalkozás a kadarka, a kékfrankos és a bikavér erősítéséről szól. Ezekben erősek, unikálisak vagyunk – mondta a bemutatón. Kifejtette: talán nem szemtelenség azt állítani, hogy ezekben a fajtákban meghatározó a szekszárdi borvidék, így ezekben erő, lehetőség van. Vitáikról is beszélt, hiszen fontos volt, hogy az új üveg súlyos legyen, ugyanakkor ne legyen túl drága, sötét is legyen, de ne túlságosan.

Szekszárd önálló úton indult el, saját stílusa van, így szükséges volt megkülönböztetni magát például Villánytól, ezért burgundi üveget választottak. Egy palack ára körülbelül 70 forint. Az, hogy mi kerülhet bele, vak kóstolással döntik el. Hogy mindenki kóstol vagy egy zsűri, ez további megállapodás eredménye. Első körben 150 ezer palackról van szó, mely a tervek szerint évi 300 ezer, 500 ezerre emelkedhet. Egy-egy ilyen üveg bor ára a kékfrankos és a kadarka esetében várhatóan 2000 forint lesz, a bikavérért legalább 3000 forintot kérnek. Fontos lesz a közös marketing is.

Heimann Zoltán és Eszterbauer János szót ejtettek a majdani grand vin-ről is. Minden pincének egy nagy bora lehet majd, mely három évet tölt hordóban és további kettőt palackban. Részleteket egyelőre nem lehet tudni, így a nagy bor nevét sem árulták el a borászok, csak annyit, hogy még megy a meccs, és, hogy az első nagy borokra legalább öt évet kell várni.

Így készül a palack

A 75 cl-es palack úgynevezett „uvag” színben készül, mely egy különleges, ultraibolya sugarakat elnyelő színes üveg. Ez megvédi a borokat az UV sugárzás káros hatásaitól, mely különösen vörösborok esetében fontos. Az üveg fúvó-fúvó eljárással készül, melynek lényege, hogy 1600 Celsius fokon megolvasztott folyékony üveget csepegtetnek formába, melynek a tetején keresztül levegőt fújnak beléjük. Mint azt Szabó József elmondta, az üveg semleges, mely megőrzi a bor aromáját. Környezetvédelmi szempontok is mellette szólnak, a legtisztább anyag.

Arculaterősítő hatás

A bemutatón elhangzott, a szekszárdi borvidék borai egyre divatosabbak, népszerűbbek. 2013-ban 465 különféle szekszárdi eredetjelölésű vörösbor került forgalomba. Az új közös, egyedi palack várhatóan tovább erősíti a szekszárdi bor imázsát. A Szekszárdi Borászok Céhén belül eddig egy kivételével minden palackos borász leadta, mekkora mennyiséget szeretne első körben az üvegből. Ez azt jelenti, a borászok a viták ellenére maguknak érzik ezt a közös projektet. A most bemutatott üveg állítólag még szebb lesz. A palack és a borok magas minőségéről 2015-ben győződhet meg a közönség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!