Közélet

2014.09.21. 18:14

Fergeteges szüreti napok Szekszárdon - képgaléria!

Könnyen lehet, hogy rekord születik idén a Szekszárdi Szüreti Napok résztvevőinek számát illetően. „Öreg” fesztivál-látogatók állítják, ennyi népet még nem láttak szüreti felvonuláson.

TEOL/Venter Marianna

Fotós:

Eszter és barátai számára kihagyhatatlan program a szüreti napok. A dologban az a legszebb, hogy mindannyiuk közül csak Eszter szekszárdi, a baráti társaság tagjai mindannyian pécsiek. Mint kiderült, a második egyetemi évében hívta el őket a programra, és azóta is minden évben eljönnek. Mint mondják, tetszik nekik a város, a hangulat, a finomságok, és természetesen a kitűnő borok. A kérdésre, hogy jönnek-e jövőre is, nagyon meggyőző igen a válasz.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Bartina Néptánc Együttes Töpörtyűk nevű csoportja is remek műsort adott (Fotók: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Sem a baráti társaságnak, sem a többi látogatónak nem lehetett oka panaszra, amiért hétvégi programnak a Szekszárdi Szüreti Napokat választották. Színvonalas műsorok, kikapcsolódási lehetőség, igényes kézműves vásár és ínycsiklandozó finomságok várták a látogatókat. Az idei, meglehetősen szeszélyes időjárás is kegyes volt, mindhárom napon csodálatos időben lehetett része a közönségnek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Csisztu Zsuzsa, Kőszegi Imre és Komjáthy Tamás kiállták a próbát, így az Alisca Borrend tagjai lettek
[/caption]– Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy tízezrek látogattak el a Szekszárdi Szüreti Napokra – mondja Halmai-Nagy Róbert fesztiváligazgató, a Babits művelődési központ igazgatója. – Azt hiszem elég megemlíteni a Neoton Família koncertet. A közönség a Szent István téri színpadtól a Garay gimnáziumig töltötte meg a teret tömött sorokban. Különleges zenei élményt jelentett a Balkan Fanatik koncert, amely egy különleges helyszínen, a Vármegyeháza udvari színpadon zajlott. 

Nehéz lenne felsorolni a program-választékot, de azt bátran ki lehet jelenteni, hogy mindenki találhatott magának megfelelőt 0-99 éves korig. S természetesen vitathatatlanul idén is a szüreti felvonulás volt a leginkább várt és legnagyobb figyelemmel végigkísért program. Szombat délután indult meg a menet a Bezerédj utcán, onnan lejött a Széchenyi utcára, majd végighaladt rajta a Szent László utcáig. Nem kis távolság ez, és minden tisztelet megilleti a felvonulókat, akik sűrűn megálltak az út mindkét oldalát zsúfolásig megtöltő közönség előtt táncolni, énekelni a kora délutáni forróságban.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Matók Júlia és Hagymási Balázs (balról), Nagy Réka és Sümegi Tamás, valamint Zatykó Tünde és Prantner Péter
[/caption]A rengeteget dolgozó szervezőknek, rendezőknek és a szüreti napok támogatóinak köszönhetően idén is sikeres, kiváló három napot tudhat maga mögött a hagyományos szekszárdi rendezvény. A rengeteg látogató, a sok szép élmény, dicséret és pozitív visszajelzés pedig garancia arra, hogy lesz jövőre is, és a következő évben is visszavárja azokat, akik jól érezik magukat a megyeszékhely legnagyobb rendezvényén.

Gyermek tánccsoportok itthonról és külföldről

A házigazda Bartina csoportjával együtt tíz néptánc együttes gyermekcsoportja vett részt a szüreti napok kísérő rendezvényén, az Örökség Országos Gyermektánc fesztiválon. A csoportok közül kettő a Vajdaságból – Szabadkáról és Palicsról – egy pedig Horvátországból, Siracból. Minden együttes bemutatót tartott, és menettáncukkal színesítették a szüreti felvonulást is. A legnagyobb élmény a folkvetélkedő volt, amelynek végén egy helyi hipermarket, a megyei népművészeti egyesület és a támogatók jóvoltából rengeteg ajándékot kaptak a gyerekek.

Táncos párt választott a zsűri, egyszerre többet is

Szombaton délután a szüreti felvonulást követően a Béla király téri színpadon az idén nem „Szüret Szépét” választottak, hanem a „Szüret Táncos Párját”. A zsűri döntése alapján nem is egy, hanem három pár nyerte el a rangos címet, mindhárom kettős a Bartina együttes soraiból került ki. A megtisztelő címmel kedves kötelezettség is jár: jövőre ezek a fiatalok lesznek a fesztivál arcai. A győztes hármas: Matók Júlia és Hagymási Balázs (balról), Nagy Réka és Sümegi Tamás, valamint Zatykó Tünde és Prantner Péter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!