Közélet

2014.09.18. 17:57

Harcba ment a fizikáért

Pár éve, mint általános iskolás, egy főzőtanfolyam lelkes résztvevőjeként, majd a megye legifjabb partjelzőjeként mutatkozott be lapunkban. Nemrég a Salisburyban tartott nemzetközi fizikai kísérleti versenyen ért el szép sikert, a magyar csapat tagjaként a középmezőnyben végzett.

TEOL/Szeri Árpád

Ebből következően nem is lehet kétséges, hogy Béda Árminnak a fizika a kedvenc tantárgya. Ami ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a szekszárdi Garay János Gimnázium 12. A. osztályos tanulója ne lenne ott a legjobbak között például angol nyelvből: a britföldi rendezvényen ékes angolsággal – ráadásul a tortán habként, a fizika szakszavait használva – vette az akadályokat, az öt tagú magyar csapat oszlopos tagjaként.

Kísérleti versenyről lévén szó, a szervezők előzetesen megadtak egy fizikai problémát – ismertette a közel egy héten át tartó megmérettetés lényegét és menetét Béda Ármin. – Ezen probléma alapján kellett kísérleteket végeznünk és érdemi következtetésre jutnunk, egy előadás keretében. Ezzel együtt szakmai kritikával illethettük az ellenfelek előadásait is. Ezért is kapta ez a forma a fight nevet, azaz megküzdöttünk, megharcoltunk egymással.
Mindez így egyszerűen hangzik. De ha hozzátesszük, hogy a szekszárdi fiatal példának okáért egy úgynevezett töltött karikába helyezett súly kezdőlökés utáni mozgásait elemezte – prezentációval együtt – angol nyelven, akkor képet kaphatunk a kihívás jellegéről.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Béda Ármin és felkészítő tanára, Elblinger Ferenc (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]Tegyük hozzá, hogy Béda Ármin természetesen nem a semmiből került a magyar csapatba. Felkészítő tanára, Elblinger Ferenc elmondta, hogy korábban Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen zajlott – angol nyelven – az a döntő, mely a válogatottba juttatta diákját.

– Ármin kivételével valamennyi tanuló budapesti volt. Ez azt is jelenti, hogy diákunk révén a nagy nevű fővárosi gimnáziumok mellett ott szerepelt a szekszárdi Garay János Gimnázium – tette hozzá Elblinger Ferenc. – Ármint egyébként négy éve tanítom, nyitottsága, az új iránti fogékonysága, a fizika iránti elhivatottsága joggal rendelte őt erre a szép sikerre. Ami nemcsak önmagában értékes és fontos, hanem hatásában is: hiszen példát mutat abból, hogy kellő szorgalom és elszántság birtokában jelentős eredményeket lehet elérni bármilyen tantárgyból, így fizikából is.

Az a tapasztalatom, hogy az utóbbi években – köszönhetően a természettudományos laboratóriumnak is – egyre bővül azon tanulók köre, akik tanórák után is érdeklődnek a fizika iránt. Jómagam minden délután tartok szakkört, s nem megy ritkaságszámba, hogy már tizedikesek is érdeklődnek a felsőbb osztályosoknak szánt atomfizika iránt. Ugyancsak figyelemre méltó, hogy Ármin sikere után sok tizedikes még intenzívebb angol nyelvtanulásba fogott.

Ehhez képest némi meglepetésnek tűnhet, hogy Béda Ármin nem angol, hanem német nyelvterületen kívánja folytatni felsőfokú tanulmányait.
– Érettségi után Karlsruhe városába szeretnék menni, itt található Németország leghíresebb műszaki egyeteme – engedett betekintést jövőbeni terveibe. – Egyaránt vonz a villamosmérnöki, illetve a gépészmérnöki pálya, de még nem döntöttem el, hogy melyik legyen a kettő közül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!