Közélet

2014.09.14. 10:44

Herczig Gáborné mindig csapatban gondolkodik

Tolna Megye Kiváló Köztisztviselője díjat kapott a megyenapon Herczig Gáborné, a faddi polgármesteri hivatal jegyzője. Mint mondja, az elismerés egy csapatnak szól.

Budavári Kata

A Tolna Megye Kiváló Köztisztviselője díj nem az első elismerés Herczig Gáborné életében. 1986-ban a megyei tanács pénzügyi osztályán dolgozott, amikor Kiváló Munkáért kitüntetést kapott. 1995-ben belügyminiszteri dicséretben részesült, 2011-ben a pénzügyminiszter miniszteri oklevelét kapta. Mindig a vezetői tartották érdemesnek egy-egy díj elnyerésére, most a faddi polgármester, Fülöp János indítványozta kitüntetését.

– Titokban tartották a kollégáim, megleptek vele, és tény, hogy nagyon jól esett – mesélte. – Ugyanakkor bárki, aki ilyen díjat kap, nemcsak a saját munkájának köszönheti ezt, hanem annak a hivatali apparátusnak, amellyel együtt dolgozik. Jelen esetben a polgármesteri hivatal munkatársainak és a képviselő-testületnek. A sikerhez fontos a csapat – vallja Herczig Gáborné. Fadd jegyzője gazdag hivatali életutat tudhat maga mögött, ahogy mondja, végigjárta a szamárlétrát. A közigazgatáson kívül csupán tizenhat hónapig dolgozott. 1969-1970-ben bérszámfejtőként és az IBUSZ-nál tevékenykedett nyolc-nyolc hónapot. 1991-ben a németkéri tanácsnál mint adminisztrátor helyezkedett el, hogy aztán rövid időn belül adóügyi ügyintézőként folytassa ugyanitt. 1974-ben szeptember 1-én került a faddi tanácshoz, a váltást örömteli magánéleti történés indokolta, ide jött ugyanis férjhez. 1984-ben a megyei tanácshoz került, a rendszerváltáskor pedig visszahívták Faddra jegyzőnek. Csakhogy ekkorra már elígérkezett a Magyar Államkincstár elődjéhez, a TÁKISZ-hoz. – Utólag úgy gondolom, jó döntést hoztam akkor. Az ott töltött idő, tizenhat évig vezettem az önkormányzati adóosztályt, nagyon hasznosnak bizonyult a jelenlegi munkámat tekintve is – állítja Fadd jegyzője, aki aztán 2006. márciusában jött „haza”. Mint mondja, a szíve csücske mindig is szülőfaluja, Németkér lesz, de Fadd a második szülőfaluja. Úgy kezdett el itt dolgozni, hogy mindenkit ismert, így a képviselőket és hivatali dolgozókat is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Herczig Gáborné Kapitány Zsolttól, a megyei közgyűlés alelnökétől vette át a Tolna Megye Kiváló Köztisztviselője díjat (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

– Olyan típusú ember vagyok, aki ha szakad is a húr, megpróbál kompromisszumot kötni. A képviselő-testülettel természetesen voltak vitáink, de mindig meg tudtunk egyezni. Ezt az állást nem lehet elvonatkoztatni a politikától, ugyanakkor egyes esetekben ez ösztönző is, bizonyos területeken nagyobb elmélyülést követelt, hogy törvényesen oldjunk meg egy-egy problémát – állítja.

Arról is beszélt, mindig jó kollégái voltak, és jó kapcsolatot ápolt azokkal a hivatalokkal, melyekkel munka kapcsolatban állt, valamint a belügy- és pénzügyminisztériummal. Sokat köszönhet a család tagjainak, akik mindenben támogatták, és támogatják ma is, különösen unokáinak, akik fitten tartják.

Herczig Gáborné azt is elmondta, évek óta azon gondolkodnak, hogy Faddot várossá nyilváníttatják. A városi rang megszerzése már 2010-ben szóba került, de anyagi szempontból akkor ez inkább hátránnyal járt volna. 2013-ban az iskola állami fenntartásúvá vált, idén pedig az óvodaépítés adott rengeteg feladatot a község vezetésének. Az elképzelést azonban nem vetették el. A jegyző szerint most úgy tűnik, jobb eséllyel pályázhatnának uniós forrásokra. A belterületi utak rendbetételét és az idegenforgalom fellendítését remélik a várossá válástól. Faddhoz ugyanis két üdülőterület tartozik: Dombori és a Volent-öböl.

Folyamatos tanulás, készülés mellett végzi a munkáját

Herczig Gáborné 1951. április 17-én született hivatalosan Cecén. Azért hivatalosan, mert közigazgatásilag Cecéhez tartozott Németkér és a vele tulajdonképpen összenőtt Hard, ahol gyermekkorát töltötte. Németkéren járt általános iskolába, 1969-ben a paksi Vak Bottyán Gimnáziumban érettségizett. Munka mellett végezte Szekszárdon a Bezerédj István Szakközépiskolában a közigazgatási technikumot. 1974-ben ment férjhez, két gyermeke van. Ekkortól Faddon dolgozott a tanácsnál. 1975-től 1978-ig Veszprémbe járt a Tanácsakadémiára, az Államigazgatási Főiskolán 1984 és 1986 között átképzés keretében igazgatásszervezői diplomát szerzett. 1984-ben a megyei tanácsnál helyezkedett el. 1991-ben adótanácsadói képesítést szerzett, ekkor már a TÁKISZ-t erősíti. 1999-ben közigazgatási szakvizsgát tett, 2006-tól Fadd jegyzője. Két éve pénzügyi vezetői szakképesítést kapott. Tagja a Dél-Tolnai Jegyzőklubnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!