Közélet

2014.09.15. 16:10

Internetes bolhapiac: többen vesznek, mint eladnak

Bőven vannak, akik szívesen böngészik az internetes bolhapiacokat, és nem állnak ellen a jutányos áron megszerezhető dolgoknak. Venni sokan szeretnek, eladni már kevesebben próbálkoznak. Pedig nem elvetendő dolog.

TEOL/V.M.

Fotós: Darnay Katalin

– Akkor kezdődött, amikor elvégeztem az egyetemet, de még nem találtam munkát – kezdi a huszonéves Viola. – Eszembe jutott, hogy vannak ruháim, amelyeket már nem hordok, de még mindig nagyon jó állapotban vannak és jól néznek ki. Fogtam magam, és szépen sorban lefényképeztem őket, és próba szerencse alapon feltettem az egyik online-piac oldalra. Bejött az öltet, havi szinten 35-40 ezer forint is befolyt az árusításból, és komoly bevételi forrássá nőtte ki magát addig, amíg végre munkát találtam. A baráti és rokoni kör is hálás lehet nekem, mert egy idő után az ő megunt, vagy „kinőtt” ruháikat is eladtam.

Annak, aki komolyan elhatározza, hogy megszabadul a megunt ruháitól, és mellette még egy kis mellékesre is szert tesz, megéri befektetni egy profi, felsőtestet formázó vállfába, vagy netán egy használt próbababába, mert sokkal jobban néz ki így az áru, mint csak egy sima vállfán lógna. A fényképezéssel valószínűleg nem lesz probléma, mert a mai mobiltelefonok már profi képeket készítenek, és adok-veszek oldalakban sincs hiány.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az online vásárlásra inkább hajlandóak az emberek, de az értékesítéshez szükséges teendőkkel a többség nem bajlódik (képünk illusztráció)
[/caption]Bár a szükség szülte, Violának bejött az ötlet. Az internetes piacterek igen népszerűek és nagy forgalmat bonyolítanak, de a hozzáértők szerint még bőven vannak kiaknázatlan területek. Az egyik internetes portál felmérést készített olvasói körében arról, hogy élnek-e az online eladás lehetőségével. A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezetteknek csak mintegy negyede adja el rendszeresen megunt használati tárgyait. A többség inkább a cserét, az elajándékozást, illetve a felhalmozást választja, bár szinte minden megkérdezett vásárolt már – vagy üzletben, vagy interneten – használt holmit, és nem csak ruhaneműt.

Szerkesztőségünk is végzett a tárgyban egy házi felmérést, amelyből az derült ki, hogy az idősebb korosztály tagjai eleve elzárkóznak az internetes vásárlástól és eladástól is, a használt, megunt holmit legtöbbször jótékony célra ajándékozzák el. A internetet használó korosztály tagjai közül többen látnak ugyan fantáziát az online értékesítésben, de sem idejük, sem energiájuk nincs arra, hogy eladó állapotba hozzák a megunt holmit, lefényképezzék, feltöltsék a netre, és utána még a szállítással is foglalkozzanak. A harmadik csoportba tartozók – korosztálytól függetlenül – mereven elzárkóznak attól, hogy bármilyen használati tárgyuktól megszabaduljanak, és általában a „valamire még biztosan jó lesz”, illetve a „ha megszabadulok tőle, akkor azonnal szükség lenne rá” elvet vallják, és ha fel is keresik az online értékesítési portálokat, nem az eladók, hanem a vevők táborát erősítik.

Legtöbbször nem fizet sem vevő, sem eladó

Az internetes piacokon általában a feleslegessé vált, használt holmikat adják el az emberek. A leggyakoribb okok: már nem tudják hol tárolni a lakásban, esetleg azért, máshová költöznek, vagy éppen pénzszűkében vannak. Az ilyen esetekre a személyi jövedelemadóról szóló törvény ingó vagyontárgyak átruházására vonatkozó szabályait kell alkalmazni. Az értékesítés után azonban nem minden esetben kell adót fizetni, főként azért, mert a használt holmit legtöbbször kevesebbért adják el, mint amennyiért eredetileg vették, tehát az esetek döntő többségében nem keletkezik semmiféle jövedelem.

Általában ruhából akad a legtöbb otthon

Az internetes portál felmérése szerint a legtöbb háztartásban feleslegessé vált ruhák vannak a legnagyobb mennyiségben. Emellett rengeteg könyv és különféle háztartási gépek és eszközök alkotják a felesleges tárgyak toplistáját. Nagy mennyiségben van még felesleges gyermekjáték is, és sokan őrizgetik évekig a gyerekek babakocsiját, háromkerekű biciklijét, rollerét, illetve gyerekbiciklijét is ahelyett, hogy megpróbálnák értékesíteni, már csak a helyszűke miatt. Nem lehetetlen, hogy egy komoly „leltárt” követően kiderülne, hogy akár több százezres vagyon hever parlagon a lakásban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!