Közélet

2014.09.28. 15:31

Közösséget épít a hangszeres foglalkozás

Gyulaj-Szakály Kísérleti jelleggel vezették be az ország tizenöt általános iskolájában – köztük a gyulaji és a szakályi intézményben – a Szimfónia Programot

H. E.

Hátrányos helyzetű, szegénységben élő családok gyermekei számára ad esélyt a felzárkózásra a Szimfónia Program. Az elsődleges cél nem a tehetséggondozás, hanem az örömzenélés, újszerű sikerek elérése, a közösségi érzés erősítése. A foglalkozások ezért nem is a hagyományos zenei oktatási kereteken belül zajlanak, nincs zeneelmélet, sem szolfézs.
Lacza Ildikó, a gyulaji Galló József Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pályázata révén kerültek a programba, és az ő javaslatára csatlakozott hozzájuk Szakály. Mindkét helyszínen egy-egy főállású zenepedagógust és egy-egy szociális munkást foglalkoztatnak. A programot az órarendbe illesztették, így garantálva, hogy minden gyerek hozzáférjen, ugyanis nincs válogatás – hangsúlyozta az igazgató. Jelenleg még a csoportépítés, a ráhangolódás fázisában tartanak, egyszerűbb, könnyebben hozzáférhető hangszereken játszanak a diákok, de hamarosan megérkezik az a mintegy harminc fúvós hangszer, amelyet a foglalkozásokra ad bérbe egy cég.

Az örömzenélést központba állító módszer a világon először Venezuelában jelent meg, hazánkban pedig önkéntes zenepedagógusok, elismert zenészek közreműködésével vágtak bele Monoron, a Máltai Szeretetszolgálat által tíz éve indított Tabán Integrációs Program egyik elemeként. A mostani európai uniós támogatásnak köszönhetően bővült a kör, Gyulaj és Szakály mellett Tarnabodon, Tarnazsadányon, Miskolcon, Parasznyán, Szendrőládon, Felsőzsolcán, Pécsen, Barcson, Darányon, Magyarmecskén és Bogádmindszenten kezdődött el szeptemberben a Szimfónia Program, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Symphonia Alapítvány gondozásában.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Örömmel zenélnek a gyulaji iskolások a Szimfónia Program foglalkozásán
[/caption]

Venezuelából indult a módszer

José Antonio Abreu zenész, zeneszerző 1975-ben Venezuelában indította útjára azt a módszert, amelyet már a világ számos táján átvettek, és amellyel most Gyulajon és Szakályban is próbálkoznak. A férfi annak idején nemcsak azzal a céllal hívott fiatal zenészeket próbára, hogy szimfonikus zenekart alapítsanak, hanem hogy közösségi támogatást találjanak. A foglalkozásokon nem a tökéletes hangszeres játék a lényeg, hanem az együtt zenélés képességének elsajátítása, az egymásra figyelés, a tisztelet, a közös élmény.
„Csak úgy lehet leküzdeni az anyagi szegénységet, ha szellemi gazdagságot közvetítünk” – vallja Abreu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!