Közélet

2015.04.19. 16:37

Bioetika: a Bibliában is található példa a béranyaságra

Első hallásra nem sokat mondott dr. Szakács Veronika péntek esti előadásának címe.

TEOL/S.K.

A jogász PhD hallgató ugyanis az ember dologiasodásáról referált a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Tolnai Csoportja által szervezett eseményen, a tolnai könyvtárban. Később kiderült, hogy nagyon is izgalmas témáról van szó: a szakember egyebek mellett a szervdonációról, a mesterséges megtermékenyítésről, vagy a béranyaságról beszélt, mégpedig a bioetikával, az emberi méltósággal összefüggésben.

A fiatal jogász először is tisztázta, mit jelent a dologiasodás: ez az „emberiesedéssel” ellentétes, negatív folyamat, amely az élet számos területen jelen van, a munka világában éppúgy, mint a magánéletben. Ilyen, amikor az embert, akit megilletnek a jogai és az emberi méltóság, lényegében mégis tárgyként, lecserélhető „dologként” kezelik.

Az egészségügyben is tapasztalható a dologiasodás, olyan speciális területeken is, mint a béranyaság. (A béranyaságra a Bibliában is van példa, így Sára és Ábrahám házasságában.) A béranyaság jogi szabályozása országonként eltérő, Magyarországon nincs rá törvényes lehetőség. Ahogy az emberi élet kezdetének meghatározásáról különféle elméletek léteznek, úgy arról is többféle modellt alakítottak ki, hogy kit tekinthetünk anyának. A legtöbb országban, így nálunk is, a gyermek anyja a szülő nő. Kérdés azonban, mi van, ha a petesejtet egy másik nőé, egy donoré?

Szó esett a mesterséges megtermékenyítés során létrejövő embriókról, akik/amelyek(?) közül a „feleslegessé” válók továbbadhatók, kísérleti célokra felhasználhatók, egy idő után pedig „megsemmisítés” vár rájuk.
Az előadó több videobejátszással is színesítette referátumát. Így egy, a szervdonációról szóló, megható kisfilmmel is, amelyben kamaszlányukat balesetben elvesztő szülők, lányuk felajánlott szívét – szívátültetés után –, egy felnőtt nőben hallhatták dobogni.

Címkék#Tolna-Mözs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!