Közélet

2015.07.22. 17:42

A két új paksi blokk hosszú távú jövőképet biztosít

Az egész régió számára fellendülést hozhat a Paksi Atomerőmű kapacitás fenntartása, ha összehangoltan készül fel rá a térség. Süli János, Paks polgármestere szerint a Társadalmi Tanács feladata, hogy ebben koordináló szerepet játsszon.

Vida Tünde ([email protected])

Az, hogy két újabb blokkot létesítenek Pakson, hosszú távú jövőképet biztosít az ott élőknek. Nemcsak az üzemidő hosszabbítás húsz évére, hanem körülbelül száz évre „tervezhetnek”. Leveszi a gondot a városlakók, városvezetők válláról, nem kell gondolkodni, lesz-e nagy adófizető, színvonalas munkahely a régióban, vélekedik Süli János polgármester. Mint mondta, persze az építkezés „örömét” túl kell élni, de az szintén lehetőséget jelent a térség számára.

Megélénkül a gazdaság, egy sor vállalkozó fog betelepülni, szakértők érkezésével kell számolni. Ők a tapasztalatok szerint családostól jönnek, és még korábban, mint a körülbelül hétezer munkavállaló. Elszállásolásuk, ellátásuk csakúgy, mint az érkező vállalkozóké a régió számára ad lehetőséget. – Ha okosan gazdálkodunk, a tízéves beruházás alatt az önkormányzatok társult cégei, a helyi vállalkozók– például élelmiszertermelők– is feladathoz juthatnak. Így nemcsak azok tudnának a fenntartható fejlődés részei lenni, akik bent dolgoznak, hanem azok is, akik kiszolgálják őket – hangsúlyozta Süli János. Úgy véli, ez alatt a tíz év alatt meg lehet alapozni egy utána is életképes vállalkozást.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Süli János hangsúlyozta, hogy az atomerőmű kerítésén kívüli fejlesztéseknek is kiemelt státuszt kell kapniuk (A szerző felvétele)
[/caption]A Társadalmi Tanács egy „körzővel” kijelölt terület negyvenegy települését foglalja magába, de a lehetőség mindenki számára nyitott, húzta alá Süli János, aki a tanács társelnöke Lázár János miniszter mellett. Mint kiemelte, ha eldördül a startpisztoly, meg kell ismételni, pontosítani a térség „kínálatát” elemző felméréseket. Ilyen felmérés például a Lévai Projektben már volt, de akkor még egy távolinak tűnő lehetőség volt a bővítés, más a vállalkozó kedv egy küszöbönálló beruházás kapcsán, vázolta a polgármester. Hozzátette, akkor ugyan a híd szükségessége szerepelt az anyagban, de a Duna túlsó partján más lehetőségek nyílnak, amennyiben a kormány szándéka szerint megépül az átkelő.

Süli János emlékeztetett arra, hogy a tanácsot a 41 településen tartott tájékoztató fórumok nyomán hozták létre. Ezeken a fórumokon az derült ki, hogy az ott élők támogatják a bővítést, a kérdések egy-két kivételt nem számítva arra vonatkoztak, hogyan jutnak munkához, miként tudják a fiataljaikat megtartani, milyen fejlesztési lehetőségek vannak.

– Az idő fogy, ha 2018-ban a kormány gödörnyitást szeretne, fontos, hogy ütemezetten végezzük a feladatokat – húzta alá Süli János, aki arról is beszámolt, hogy napi egyeztetések zajlanak Paks II-vel. Pakson megkezdték az építési szabályzat módosítását, területet vásároltak, hogy bővítsék az ipari parkot. Gondoskodni kell arról, hogy a szakértői létszámot fogadni tudják, hiszen az érkezésük már 2016-17-ben várható. Látván, hogy a beruházás elindul, várhatóan a vállalkozói tőke is megmozdul. Ezt azonban szintén fontos koordinálni, mert ha két hűtőházra van szükség a térségben, nem volna jó, ha öt létesülne lekötve a szabad tőkét, hozta példaként a polgármester. A régió infrastrukturális fejlesztését, például az utak felújítását is tervszerűen, koordináltan kell elvégezni a beruházáshoz kötődően. Süli János szerint a Társadalmi Tanácsnak az a feladata, hogy mindezt összehangolja. Szeretné, ha e téren egy mintaértékű programot tudnának „letenni az asztalra”, aminek lényege az, hogy példát mutassanak, hogy egy kapcsolódó beruházás miként generálhatja a térség fejlődését.

– Fontos, hogy ne csak az az ezer ember jusson lehetőséghez, aki majd az üzemeltetésben részt vesz, hanem azok is jól járjanak, akik nem dolgozhatnak bent – szögezte le. Azt mondta, azt szeretnék elérni, hogy a térségben élők ne vándoroljanak el, hanem találják meg és aknázzák ki azokat a lehetőséget, amelyek az erőműépítés kapcsán felszínre kerülne. Ha – hozta példaként – a családi birtokon gyümölcs- vagy zöldségtermesztésbe fognak és az építkezésen dolgozók élelmezésében vállalnak szerepet, kialakul egy termelési szerkezet, amire később tartósítóipart lehet telepíteni.
Süli János véleménye szerint mihelyt véget ér a szerződések brüsszeli vizsgálata, eldördülhet a startpisztoly, és lendületet vehet a felkészítés is. Hozzátette, a „kerítésen kívüli” fejlesztések is kiemelt státuszt kell, hogy kapjanak, különben nehéz lesz határidőre végezni.

Orvosolta a kormány a térség támogatásának problémáját

A 41 Paks környéki településen tartott fórumokon sokan értetlenül álltak az előtt, hogy a korábban évtizedekre visszamenő támogatási formák miért szűntek meg. Ezt már – mint Süli János polgármester hangsúlyozta – a kormány az ígéretének megfelelően orvosolta. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter aláírta a támogatásról szóló szerződéseket. A kérdésre, hogy miért fontos, hogy az atomerőmű támogató szerepet vállaljon, azt mondta, ha Paks eredményeit nem tekintjük, a régió hátrányos helyzetű. Az atomerőmű jelentősen tudta segíteni az önkormányzatokat intézményeik, templomaik felújításában, egyebekben, így a települések lakosságmegtartó képessége megmaradt, az erőmű elfogadottsága pedig ezáltal is nőtt. – A legjobb szóvivők azok, akik ezeken a településeken élnek, az erőműben dolgoznak, hiszen el tudják mondani, hogy jó, biztonságos az atomerőmű – vázolta. Hozzátette, az erőmű támogatottságát illető pozitív tapasztalatok alapján döntött a kormány úgy, hogy legyen formális lehetőség a rendszeres kapcsolattartásra, így jött létre a tanács.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!