Közélet

2015.07.20. 18:28

Fehéroroszország is példaként szolgálhat

A paksi atomerőmű beruházáson dolgozó szakemberekkel együtt Osztrovecban járt Süli János. Paks polgármesterét a területfejlesztés terén szerzett tapasztalatok érdekelték elsősorban.

Vida T.

A fehérorosz városban ugyanolyan blokkokat létesítenek, mint amilyeneket Pakson terveznek. Az ötezer fős belorusz város lélekszáma megduplázódott, komoly fejlesztés indult el, utakat, gyermekintézményeket építettek. A 4500 munkás 70 százaléka orosz. A beruházás a terv szerint, jó ütemben halad. A szükséges térségfejlesztést a beruházó finanszírozta, de hogy ez mekkora volumenű kiadással járt, arról nem esett szó. A terület – mint Süli János mondta – rendezett, a munka jól szervezett, nyitottak, együttműködőek voltak a vendéglátók.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Süli János polgármester a Paks II. projekttársasággal járt Osztrovecben (A szerző felvétele)
[/caption]– Szervezett, rendezett az építkezés, 2013-ban volt az első kapavágás, még az év novemberében öntötték be az első betont, 2018 novemberére tervezik az első blokk energetikai rendszerre kapcsolását – kezdte beszámolóját Süli János. Paks polgármestere a Paks II. projekttársaság képviselőivel – beleértve dr. Aszódi Attila kormánybiztost – járt Osztrovecben annak okán, hogy ott a paksi tervekhez hasonlóan két atomerőművi blokkot létesítenek.

Ugyanolyan típusú blokkok épülnek majd Pakson is. A látogatás célja az volt, hogy a város vezetője területfejlesztéssel kapcsolatos tapasztalatokat szerezzen. Beszámolója szerinte jelenleg 4500 építőmunkás dolgozik az osztroveci erőmű létesítésén, a műszaki létszám eléri az 1800 főt. – Ugyanaz a metodika, ugyanolyan ütemű létszámfejlődéssel számolnak – vázolta Süli János. Kitért arra, hogy a leendő üzemi terület 100 hektáros, nagyjából ugyanekkora a felvonulási terület is, ahol 66 csarnok és két irodaház áll. Az erőmű területén 122 épület kivitelezése zajlik beleértve a szimulátor központot és hűtőtornyot, ott ugyanis a paksi tervekkel ellentétben ezt a megoldást alkalmazzák a hűtésre.

A telephely 17 kilométerre fekszik a korábban ötezer fős Osztrovectől, ahol a lakosságszám megduplázódott. A beruházó óvodát, iskolát építtetett. Ez utóbbit is megnézte a magyar delegáció. A 22 tantermes épület modern, tornacsarnoka, uszodája van. Az óvodát – mint megtudták – máris kinőtték. A dolgozóknak lakótelepet építettek, a betelepülő családok számára komfortosabb kivitelben, míg munkásszálló céljából alacsonyabb komfort fokozatú lakásokat adtak át. Süli János megjegyezte, hogy 2009-ben, amikor Magyarországon megszületett a döntés az új blokkokról, Fehéroroszország még csak fontolgatta az építést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!