Közélet

2015.07.07. 15:29

Huszárik Márton ismét fergetegesen jól táncolt

Megvédte címét, azaz első helyen végzett korcsoportjában Huszárik Márton a „Fergeteges” Országos Szólótáncversenyen. A szekszárdi fiú a legjobb táncosnak járó különdíjat is megkapta.

Budavári Kata ([email protected])

Az improvizációra épül a tatai verseny. Azaz fejben is a csúcson kell lenni ahhoz, hogy valaki jól szerepeljen ezen a megmérettetésen. A „Fergeteges” Országos Szólótáncversenyen a zenére nagyon kell figyelnie a versenyzőnek, a zenekarral és legfőképpen a prímással pedig folyamatosan kapcsolatban kell lennie.

Mindezt úgy, hogy a közönség és a zsűri csak annyit lásson: a táncos élvezi azt, amit csinál – meséli Huszárik Márton és édesanyja, egyben felkészítője, Huszárikné Böröcz Zsófia. Azt gyorsan hozzátették: a felkészítésben Sipos Gergőnek is elévülhetetlen érdemei vannak, hiszen Marcinak már férfi mintát kell követnie a táncban.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Huszárik Márton folyamatosan szállítja a kiváló eredményeket
[/caption]Marci, mint a szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület szólótáncosa az elmúlt években folyamatosan szállítja a kiváló eredményeket. A tatai versenyt például harmadszorra rendezték meg, a szekszárdi fiú pedig mindháromszor arany minősítést, azaz első helyezést ért el. Marciból nem hiányzik az a pszichés plusz, ami kiváló versenyzővé, jó vizsgázóvá teszi. A fellépés előtt nem izgul, és képes arra, hogy a megfelelő ideig összpontosítson. Az sem hátrány, hogy magát a népzenét is szereti. Anya és fia elárulták, otthon legfőképpen ezt hallgatják.

– A barátaim többsége szintén a Bartinában táncol, így ezt ők nem találják furcsának. Ők is szeretik a jó népzenét, és persze táncolni is mindannyian szeretünk – mondja Marci. Kiderült ugyanakkor az is, hogy voltak hullámvölgyek a tizenegyedik osztályba készülő fiú táncos pályájában, ezeken elsősorban édesanyja segítette át.

Huszárik Márton ötévesen kezdett el táncolni, és mivel játékosabb volt a többieknél, a gyermek szólótánc versenyeken még nem is indult. Úgy 12 éves kora óta viszont sorra nyeri a versenyeket. Nemcsak tehetséges, hanem megbízható és szorgalmas is, a tapasztalatok szerint ilyen táncosoknál érik be a felkészülésbe fektetett rengeteg munka gyümölcse.

A tanulást sem veszi félvállról

Marci a szekszárdi Garay János Gimnáziumban tanul, és tervei szerint a Közszolgálati Egyetemen folytatja a középiskola után a tanulmányait. A humán tárgyak, elsősorban a történelem érdekli, de a német nyelvet is szereti. Ha minden jól megy, augusztusban teszi le a középfokú nyelvvizsgát, aztán az angolra fekszik rá. Mint kiderült, mehetett volna művészeti szakközépiskolába, de ő garaysta szeretett volna lenni. Ennek csak részben oka, hogy szülei itt tanítanak, a döntő érv, mely a szekszárdi gimnázium mellett szólt, annak jó híre, a diákokkal szemben támasztott magas követelmény volt.

Komplex verseny a tatai „Fergeteges”

A „Fergeteges” Országos Szólótáncverseny komplex személyiségfejlesztő verseny. Célja a jelentkezők ismeretének elmélyítése a Kárpát-medence magyar néptánc kultúrájában. A szólótáncos a színpadi verseny mellett lehetőséget kap arra, hogy mélyebb ismereteit megmutathassa szöveges ismeretterjesztő konferálásban, kézművességben, képzőművészetben. A kötelező tánc most a bukovinai silladri volt. Marci emellé marossárpataki verbunkot választott, mely egyfajta átmenet a verbunk és a férfiaknak való legényes között. Táncát szóban is bemutatta, továbbá egy grafikát is készített, melyért szintén különdíjat kapott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!