Közélet

2015.07.29. 17:00

Minél előbb felfedezik, annál jobban gyógyítható

Egy egyszerű vérvizsgálattal kiszűrhető a hepatitis C fertőzés, és a világszínvonalú terápiának köszönhetően az előrehaladott állapotú, súlyos májbetegek is 95-97 százalékban gyógyíthatók, vírusmentessé tehetők. A világon több mint százmillió embert érint a betegség.

Venter Marianna ([email protected])

Július 28-án volt a „Vírusos májbetegek nemzetközi világnapja”, melyet Blumberg, amerikai tudós születésnapján ünnepelnek, aki 1964-ben először mutatta ki a hepatitis B vírust, és ezért 1976-ban Nobel díjat kapott. A hepatitis vírusok leggyakoribb típusai az A, az E, a B és a C. A hepatitis A és E vírus a szájon keresztül jut a szervezetbe, a kórokozóval szennyezett vízzel vagy élelmiszerekkel (zöldségekkel, gyümölcsökkel, nyers vagy nem eléggé átfőtt húsokkal), de szerencsére könnyen, szövődménymentesen gyógyul. A B és a C vírus vérrel és testnedvekkel terjed, jelentős százalékban krónikus májgyulladást, májzsugorodást és májrákot okoznak, két-három évtized alatt. A vírus „csöndes gyilkos”, mert a fertőzés legtöbbször tünetmentesen zajlik, ezért nehezen felfedezhető, és éppen ezért elengedhetetlen a rizikó csoportok rendszeres szűrővizsgálata.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Dr. Bali Ildikó infektológus főorvos kiemelte a megelőzés, illetve a fertőzött betegek felkutatásának fontosságát (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]A hepatitis C (HCV) vírus okozta betegségek gyógyításában az elmúlt évtizedben nagy előrelépés történt, és Magyarországon a jelenlegi interferon mentes kezeléssel, ami világszínvonalú, az előrehaladott állapotú, súlyos májbetegek is 95-97 százalékban gyógyíthatók, vírusmentessé tehetők, megelőzve ezzel a beteg máj további romlását. A szűrésnek a korai felismerésben nagy jelentősége van, mert a vírust rövid ideje hordozó betegek szervezetében még nem alakult ki visszafordíthatatlan kóros folyamat, és minél korábbi időpontban kezdik el kezelni a beteget, annál nagyobb a teljes gyógyulás esélye. Sajnos napjainkban még nem ritka az sem, hogy ezen betegek májbetegsége már olyan előrehaladott stádiumban kerül felismerésre, hogy csak a májátültetés segíthet.

– Az országban másodszor végeztünk ingyenes szűrést és felvilágosítást a hepatitis C-vel kapcsolatban a világnap alkalmából. A szűrtek körében pozitív eredmény nem született – nyilatkozta dr. Bali Ildikó infektológus, a szekszárdi Balassa János Kórház osztályvezető főorvosa.

Elsődleges védelem a megelőzés

A hepatitis C vírussal való megfertőződés szempontjából rizikó csoportba tartoznak a vérátömlesztésen átesettek, az intravénás kábítószer élvezők, a testékszerekkel rendelkezők, a tetováltak, a promiszkuitásban élők, az egészségügyi dolgozók, a művese kezeltek. Elsődleges védelem a megelőzés, ezt egészségneveléssel, felvilágosítással, a higiénés rendszabályok betartásával, és hepatitis B esetén a védőoltás alkalmazásával érhető el. Világszerte 160 millió, az Európai Unió országaiban közel 15 millió ember él hepatitis C vírus fertőzéssel. Hazánkban közel 70 ezer embert érint a HCV fertőzés. Az érintetteknek azonban kevesebb, mint a fele tud arról, hogy fertőzött, ezért van nagy jelentősége a szűrésnek. Tolna megyében körülbelül 150-200 hepatitis C pozitív és 50-100 hepatitis B pozitív gondozott beteg van.

A B ellen már létezik védőoltás is

A hepatitis B ellen létezik védőoltás, amely nem csak a rizikócsoportokba tartozóknak javasolt, hanem azoknak is, akik sokat utaznak, főként egzotikus országokba. Magyarországon korhoz kötött kötelező védőoltásként 1999 óta alkalmazzák. Aki külföldre készül, lehetőleg ne az utazás előtt egy héttel kérje, a védettség kialakulásához ugyanis 1-2 hónapra van szükség. Az alapimmunizálás három oltásból áll gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt. Megfelelően oltottak esetében emlékeztető védőoltás nem szükséges. Az első védőoltást követően egy hónappal kell adni a másodikat, majd az első oltáshoz képest 6-12 hónappal a harmadikat. Ha utazás előtt már csak egy hónap van, lehetőség van a gyorsított immunizálásra, ilyenkor 0-7-21 nap időbeosztással is olthatnak, azonban ekkor 12 hónap múlva mindenképpen szükséges egy emlékeztető oltás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!