Közélet

2015.09.04. 18:18

Altatják a galambokat Szekszárdon

Amíg szükség van rá, addig gyérítik a galambokat Szekszárdon. Ezzel együtt hamarosan megoldódhat a „galambos házként” ismert épület sorsa is.

Hanol Erzsébet ([email protected])

Határozott lépésre szánta el magát a megyeszékhely önkormányzata a városban élő galamb populációt illetően: megbíztak egy céget a madarak gyérítésével. Máté Péter önkormányzati tanácsos elmondta, hogy pályázatot írtak ki, amelyet a legkedvezőbb ajánlatot nyújtó, egyébként helyi cég nyert el. Továbbá kiemelte, hogy a város nem átalánydíjat fizet, hanem a befogott galambok száma alapján kell kiegyenlíteni a számlát.

Mostanra több mint 4000 galambtól szabadították meg Szekszárdot, és a gyérítést addig szeretnék folytatni, amíg arra szükség van. Az önkormányzat kerete azonban kimerülőben van, de erre a célra például cégek és lakóközösségek már adtak pénzbeli támogatást. Ezért aki úgy érzi, hozzájárulna a megyeszékhely további galambmentesítéséhez, ezt még megteheti, a pénzt a Szekszárd Galamb alszámlán gyűjtik. A részletekről a polgármesteri hivatalban adnak tájékoztatást.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Hamarosan megoldódhat a „galambos házként” ismert épület sorsa (fotó: Makovics K.)
[/caption]

A gyérítés módszerével kapcsolatban a tanácsos elmondta, hogy a cég munkatársai beetetik a madarakat, majd hálóval befogják őket. Ezt követően kézzel kiválogatják közülük a nemes, tenyésztett fajokat, amelyeket elengednek. A többit elszállítják a cég telephelyére, és ott elaltatják őket, a tetemek további sorsáról pedig egy arra szakosodott másik cég gondoskodik.

Máté Péter hozzátette: akkor lesz igazán hatékony a gyérítés, ha leesik az első hó. Most még ugyanis a madarak találnak élelmet a határban, télen viszont nagyobb számban lesznek jelen a városban. A beavatkozást azonban fontos volt minél előbb elkezdeni, mivel a galambok évente kétszer költenek, így az elmúlt hónapokban akár megháromszorozódhatott volna a populáció egyébként is magas száma.

A Szent István téri, „galambos házként” ismert épülettel kapcsolatban Máté Péter elárulta, az ott élő galambokat is befogták, és megoldották, hogy újabb példányok ne tudjanak beköltözni. Eltömedékelték azt a mintegy kétszáz rést, amelyen eddig bejutottak az épületbe a szárnyasok. Mindemellett a tanácsos úgy tudja, a társasház tárgyalásokat folytat a félkész ház befejezéséről, így hamarosan lezárulhat az épület kálváriája.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!