Közélet

2015.09.27. 23:01

Az Orbán-könyv sikere után Simicska Lajosról szeretne írni

Debreczeni József, a paksi Vak Bottyán Gimnázium egykori diákja a könyvtár helytörténeti klubjában idézte fel paksi emlékeit.

Vida Tünde

Matematikusnak készült, végül mégis magyar és – egy hirtelen döntés után – történelem szakon tanult Debreczeni József. A politikus, közíró Dunaszentgyörgyön nevelkedett, emlékei szerint megszeppent kisfiúként lépett be a paksi gimnázium ajtaján azzal – az egyik unokatestvérétől kapott – tanáccsal felvértezve, hogy az első időszakban bizonyítson, mert az alapján könyvelik el, s kezelik a későbbiekben a tanárok. Jól sikerült a bemutatkozás, először is, majd később szinte mindig, kitűnő bizonyítványt vitt haza a félévek végén. Kivételes helyzetben voltak, mint mesélte, mert hárman voltak fiúk, az egyébként tiszta lány osztályban. Orosz tagozatra járt, ami mögött különösebb tudatosság nem volt, csupán annyi, hogy jobb volt a teljesítménye, híre annak az osztálynak.

A matematika iránt nem volt szenvedélyes az érdeklődése, egyetlen példát sem oldott meg a saját örömére, de jól ment neki, szakkörre, versenyekre járt, így kézenfekvőnek tűnt, ha matematika szakra megy. Ám a negyedik tanév derekán legkedvesebb tanára, Gálosi János azt találta mondani osztálytársai előtt, hogy „ezt a Józsit bárhova felvennék magyar szakra”. Amikor – immár szemtől-szemben – megkérdezte, akarna-e magyar szakra menni, igen volt a válasz. Bár az orosz tűnt kézenfekvőnek, a történelmet választotta nem túl nagy meggyőződéssel második tárgynak. Másodéves egyetemistaként már a kedvencévé vált.

1989-ben egy személyes ismeretség folytán, ami Lezsák Sándorhoz fűzte, meghívták a lakiteleki találkozóra, így automatikusan a politikai történések közepében találta magát. Azután, hogy 1989-ben időközi választáson nyert mandátumot, 1990-94 között is országgyűlési képviselő volt az MDF színeiben. Ezt követően csak írt a politikáról, majd 2010-ben az MDF színeiben indult újra. – Ez sem a pártomnak, sem nekem nem volt diadalmenet – mondja róla.

A politikai pályafutás

– Nem volt rám jellemző a politikai tudatosság, sőt egy évig KISZ-titkár is voltam – idézte fel Debreczeni József, aki eleinte el sem tudta volna magát képzelni politikusként, sőt az iskolai értekezleten is lámpalázas volt. Mint mondta, később a kezükbe került a szamizdat irodalom, történelem szakosként is sok mindennel találkozott, ennek eredményeként 1979-ben ellenzéki godolkodásúként hagyta el az egyetemet. Úgy tekintettem a kádári egypárt-rendszerre, mint egy keleties diktatúrára – fogalmazott. Az, hogy 1989-ben ellenzéki képviselőként bejutott az utolsó pártállami parlamentbe és így részt vehetett a demokratikus rendszerváltozásban, fontos momentum az életében. – Mint történelemtanár át tudtam élni a jelentőségét, óriási dolog volt számomra – jegyezte meg. Ami 2010-től történt az országban azt pedig visszarendeződésként értékeli. Véleménye szerint, megmaradtak a demokratikus intézmények, de átkapcsolták őket autokratikus egyeduralmi üzemmódra. – Korábban nem tudtam elképzelni, hogy külső beavatkozás nélkül ilyen megtörténhet – hangsúlyozta a paksi gimnázium egykori diákja.

Az írói munkásság

Először a publicisztikai írásai jelentek meg három kötetben, majd 1993-ban elhatározta, s öt év alatt elkészítette első komolyabb művét Antall Józsefről, ami 25 ezer példányban kelt el. Attól kezdve az Osiris kiadó vezetője rendszeresen ostromolta, hogy ki lesz a következő államférfi, akiről ír. Így született meg az első Orbán Viktorról szóló könyv 2002-ben. Ebből 35 ezer példányt adtak el. – Akkor még inkább a megértés szándékával figyeltem Orbán Viktor, bár komolyabb kritikai észrevételek is voltak a könyvben. Ezt tartják a legtávolságtartóbb munkámnak – mondja róla. 2004-ben Gyurcsány Ferenc lett az újabb könyv főszereplője. – Akkor azt a politikust láttam benne, aki meg tudja állítani Orbán Viktort, akit 2002 után már a demokráciára veszélyt jelentő politikusnak láttam – indokolta.

Simicskáról írna

S hogy mi foglalkoztatja most? Szívesen írna Simicska Lajosról, de ezt még nem sikerült tető alá hozni. Most mutatták be az Orbán kötet 2015-ig tartó eseményekkel kibővített változatának lengyel verzióját Varsóban. A terv az, hogy az Orbán-rezsim munkacímű anyag magyarul is megjelenik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!