Közélet

2015.09.28. 17:46

Az orosz szakemberek beilleszkedésében vállalnának szerepet

Testvértelepülési egyezményt kötött Desnogorsk városával Gerjen.

Vida Tünde ([email protected])

Az alapító okirat szerint „a két település előrehaladását segítik elő, tapasztalatot cserélnek az ipar, a kis- és középvállalkozások, a kultúra, az oktatás, a hazafias nevelés tekintetében”. A dokumentumot Gerjenben írt alá a két polgármester, Vjacseszlav Vlagyimirovics Szedunkov és Romhányi Károly.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A testvértelepülési szerződés aláírásának pillanata (A szerző felvétele)
[/caption]Egy TEIT (Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás) konferencián vetette fel Romhányi Károly azt, hogy partnertelepülést keresnek oroszországi atomerőmű környezetében. – Azt szeretnénk, hogy tartalmas, hosszú távú, folyamatosan egymás érdeklődését fenntartó kapcsolat legyen, elsősorban kultúra és sport területén – mondta most, hogy néhány hónap elteltével már rá is kerültek az aláírások a szerződésre.

A két városvezető a mostani találkozás során pontosította az elképzeléseket és – mint Gerjen polgármestere mondta – újabb területként vetődött fel az, hogy a paksi erőmű építésére hazánkba érkező orosz szakemberek beilleszkedésébe szerepet vállaljanak, amihez alapul szolgálhat az, hogy a tervek szerint lakópark épül a községben. Romhányi Károly azt mondta, reális esélyt lát arra, hogy legalább évente egy-egy rendezvényen találkozzanak, de a továbbiakra is keresik a pályázati lehetőségeket.

Desnogorsk fiatal, 41 esztendős város, a Szmolenszk atomerőmű építése kapcsán született, lakói fiatalok, mesélte Vjacseszlav Vlagyimirovics Szedunkov, aki maga is alig harmincéves. Mint mondta, ő nemcsak a város polgármestere, hanem annak gyermeke is, hiszen ott született és nőtt fel.

Mesélt arról, hogy Oroszországban az erőmű környéki települések szövetséget hozták létre, hogy megismerjék egymást, kicseréljék tapasztalataikat. A Gerjennel kötött egyezmény ezt emeli egy új, nemzetközi szintre, ami számukra is új tapasztalatokat jelent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!