Közélet

2015.09.29. 17:38

Családtagot sem lehet rendszeresen megverni, megalázni

Viszonylag új tényállás, 2013-tól szerepel a Büntető Törvénykönyvben az úgynevezett kapcsolati erőszak. A törvény a hozzátartozó bántalmazását új elemekkel egészíti ki.

Ihárosi Ibolya ([email protected])

Fotós: dpa Picture-Alliance/AFP

Fotós: dpa Picture-Alliance/AFP

Dr. Kovács Ildikó a Szekszárdi Járásbíróság büntető bírája, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője elmondta, az új törvényi tényállás bevezetésével a törvényalkotó célja a családon belüli erőszak megfékezése volt. Az új büntető jogszabály a sértettnek a külvilág számára is észlelhető fizikai bántalmazása mellett, a sértett emberi méltóságát súlyosan sértő, megalázó, erőszakos magatartásokat és a sértett gazdasági ellehetetlenítését is bünteti, ha a családi kassza megvonása a sértettet súlyos nélkülözésnek teszi ki.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A méltóságot sértő, rendszeres megalázás is büntetendő. A kapcsolati erőszak esetében a sértett megbocsátása nem akadálya az eljárásnak (képünk illusztráció)
[/caption]A tényállás eleme a rendszeresség, amely adott esetben egy alkalomnál több bántalmazást jelent. A nem rendszeres becsületsértés vagy a 8 napon belül gyógyuló sérülést okozó könnyű testi sértés esetén a jogalkotó a sértett feljelentéséhez, azaz a magánindítványhoz köti az eljárás lefolytatását. Bár a magánindítvány nem vonható vissza, de az eljárás során a sértettnek lehetősége van a vádat ejteni, így az eljárás nem folytatható le a bántalmazóval szemben.

A kapcsolati erőszak esetében, azaz ha a bántalmazás, vagy a megalázás rendszeresen megtörténik, akkor az eljárás közvádas, tehát hivatalból le lehet folytatni még a sértett akarata ellenére is. Sokszor előfordult, hogy a sértett önként, vagy félelemből elállt a további közreműködéstől, s így az eljárás abbamaradt. Arra is volt példa, hogy fél, vagy egy év múlva minden kezdődött elölről. A kapcsolati erőszak esetében a sértett megbocsátása nem akadálya az eljárásnak, csak enyhítő körülménynek számít. A járásbíróságon született már ítélet kapcsolati erőszak miatt.

Ki léphet fel ellene?

Tulajdonképpen bárki tehet feljelentést a sértett védelmében, ha ő maga ezt nem teszi. Lehet ez szomszéd, munkatárs, sőt akár névtelen bejelentésre is elindulhat az eljárás. A rendőrség is kezdeményezheti, ha például sokszor kihívják egy címre, de aztán feljelentést mégsem tesznek. Becsületsértés, vagy könnyű testi sértés két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, de kapcsolati erőszak esetén, ha ezt hozzátartozó sérelmére rendszeresen követik el, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A súlyos testi sértés, kényszerítés, személyes szabadság megsértése 3 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett, de ha ezt közeli hozzátartozó sérelmére rendszeresen követik el, akkor 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztés is lehet a büntetés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!