Közélet

2015.09.21. 21:16

Helyreállították a Kálváriát a gyulajiak

Gyulajiak és a falu elszármazottjai adták össze a pénzt, példátlan gyorsasággal gyűlt össze a szükséges összeg.

H. E.

Példátlan gyorsasággal, egy hét alatt összegyűlt az a pénz, amely lehetővé tette, hogy ismét állhassanak a keresztút állomásai Gyulajon. Kürtösi Krisztián atya úgy tudja, a nyolcvanas években fiatalok tették tönkre, törték össze a kálvária köveit, és csupán a kápolna, valamint a három keresztből kettő maradt épen. Gaz nőtte be a dombot, sőt, kisebb erdő alakult ott ki. Végül néhány éve az önkormányzat kitisztíttatta a területet. A stációk újbóli felállítását már akkor is tervezték, a nagy lépésre viszont csak nemrégiben szánták el magukat.

A kezdeményezés mellé állt sok helybeli, illetve a falu elszármazottjai. – Az, hogy ennyire gyorsan meglett a felújításhoz szükséges összeg, rendkívül nagy teljesítmény egy ilyen hátrányos helyzetű kisfalutól. Az emberek szívügyüknek tekintették a kálváriát – tette hozzá a plébános.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A Kürtösi Krisztián által celebrált szentmisén mintegy 200-250 ember vett részt
[/caption]

Az újraszentelést nemrégiben tartották. A Kürtösi Krisztián által celebrált szentmisén mintegy 200-250 ember vett részt, köztük az adományozók, de a Máltai Szeretetszolgálat is képviseltette magát.

A stációkat Dér Zoltán restaurátor készítette el, aki már a megye több pontján megszépített kereszteket, szobrokat. Nevéhez fűződik a közelmúltban újraszentelt döbröközi kálvária is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!