Közélet

2015.09.18. 17:09

Igazi cambridge-i diák lett a szekszárdi lányból

Több, mint egy év telt el azóta, hogy Pataki Ritáról írtunk. A lány, akit ma már valószínűleg illene inkább nőként emlegetni, cambidge-i diák, aki második tanévére készül a patinás brit egyetemen.

Budavári Kata ([email protected])

Saját gondolat, saját kutatás. Ez a legfőbb ambíciója a szekszárdi Pataki Ritának, aki második tanévét és ezzel együtt a negyedik szemesztert kezdi Cambridge-ben. Nem, nem írunk valótlanságot, még az időszámítás is más a britek egyik legnagyobb büszkeségének számító egyetemi városában. Rita elmondta: az alapképzés kint is három tanév, ám ez utóbbit három nyolc hetes trimeszterre osztják. Vizsgák év végén vannak, de aki azt gondolná, hogy „micsoda mázli, az egész év láblógatással telik”, szóval, azt ki kell ábrándítanunk: Rita sokkal keményebben és többet tanul, mint azok, akik itthon járnak bölcsészkarra (tisztelet a kivételnek).

Erre rá is van kényszerítve, hiszen az első éve azzal telt, hogy 3-4 naponta leadott egy két-háromezer szavas esszét. Mindezt úgy, hogy elolvasott hozzá néhány száz oldal angol nyelvű szakszöveget. Nemcsak angoloktól persze, a legnagyobb nehézséget neki, és angol anyanyelvű évfolyamtársainak is a „hosszú mondatos franciák” okozták a szociológia tárgykörében. Mert Rita elsősorban szociológiát tanult és tanul majd, illetve pszichológiát, meg némi antropológiát.

A célja ugyanis változatlan: elsősorban a kriminalisztika érdekli. – A következő év nagy projektje kitalálni, miként is valósítsam meg ezt a tervet. Angliában mester képzésen van kriminológia, ami a társadalom tudományok közé tartozik. Ezért a szociológia főirányt választottam. Szakosodni a második évtől kell. Felmerül az is, hogy a mester képzést az USA egyik neves egyetemén végezhetném, ott azonban általában nincs kifejezetten kriminológia képzés. Ebben az esetben maradna a szociológia, és ezen belül kellene a kriminológiához köthető kutatást végezni – mondja Rita.

Eddigi tanulmányairól pedig azt mesélte, hogy nagyon érdekesnek találta pszichológiából a morális kérdések témakörét, illetve a gyermekkori kötődésekről tanultakat, továbbá a hosszú mondatos francia szociológusok gondolatait, melyek például a hatalom és az erő működéséről szólnak. – A legnagyobb élmény az, amikor az előadó szenvedélyesen mesél a saját kutatásáról, például arról, hogy mit talált Bolíviában – meséli az egyetemista. Kiderült: Rita olyan tekintetben is rendkívüli lány, hogy míg sokaknak a tanulás elkezdése okoz gondot, neki inkább a befejezése.

Fűre lépni szabad

Pataki Rita szeret előadásra járni, és szeret tanulni, még úgy is, hogy az állandó számonkérés miatt benne is van feszültség, ugyanúgy, mint másokban. Elmesélte, hogy mind a négy választott tárgyból heti két-két előadása van, emellett úgynevezett szupervíziókra kell járnia, melyet az úgynevezett supervisor tart. Ezekre az alkalmakra készülnek az esszék, melyeket nagyon alaposan kielemeznek. Angliában elsősorban gondolkodni, érvelni tanítanak, nem a lexikális tudáson van a hangsúly. Rita jó hírű College-ban tanul (Lucy Cavendish College), mely ottani mértékkel viszonylag fiatal, mindössze ötven éves. Otthonos, barátságos épületek együttese, melyeket kertek öveznek, és ahol az udvaron a fűre lépni szabad. Nem mindenhol van ez így, sőt, a jóhírű College-ok előtt gyakran hetente többször igazgatják szakavatott kezek a gyepet. Ezek az oktatási intézmények egyébként akár több száz évesek, és egyes épületrészeiket például a Harry Potter filmek jeleneteinek helyszínéül szolgáltak.

Képregények, Harry Potter

Ritának kevéske szabadideje van, ilyenkor szívesen olvas. Vizsgaidőszakban, amikor szükség volt egy kis lazításra is, újra olvasta az összes Harry Potter regényt, de vásárolt új képregényeket is, mivel Nagy Britanniában ebben a műfajban minden elérhető, a magyar lány nagy örömére. Ezek között van disztópia, azaz olyan, mely eltorzult jövőbeli világot tár az olvasó elé, és szuperhősös is, például a nálunk kevésbé ismert Flash történetei. Filmet is néz diáktársaival, Londonban fizikát és filozófiát tanuló magyar barátját pedig két hetente látogatja meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!