Közélet

2015.09.02. 14:16

Minden ember kap talentumot

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány lett szeptember elsejétől a gyulaji általános iskola és az óvoda fenntartója. A váltás egy újabb lépés a hátrányos helyzetű település felzárkóztatásában.

Hanol Erzsébet ([email protected])

Fotós:

Fotós:

Új fejezet kezdődött az új tanévvel a gyulaji általános iskola és az óvoda történetében. A két intézmény fenntartója ugyanis szeptember elsejétől a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány lett. Németh Nándor, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Régiójának helyettes vezetője elmondta: az által, hogy egy stabil, nagy civil szervezet lett a fenntartó, biztos háttere lett az intézményeknek. A vezetés közvetlenebb módon tud a felmerülő problémákkal, igényekkel a fenntartóhoz fordulni, ráadásul az eddiginél rövidebb, gyorsabb lesz a döntési folyamat.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Lacza Zoltánné iskolaigazgató köszöntőjében elmondta, sokat remél a változástól, hiszen még hatékonyabban, a programjaikat kibővítve tudnak majd dolgozni (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]Németh Nándor ugyanakkor azt hangsúlyozta: nem tolakodó fenntartó váltásról van szó, de új fajta gondolkodásmód jelenik meg. Mint mondta, számtalan szakmai érv szólt az átvétel mellett. Gyulajon a lakosság zöme hátrányos helyzetű, így a gyerekek jó része lemaradással küzd. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordinálásával évek óta jelenlét alapú szociális munka valósul meg a faluban.

A komplex felzárkóztatáshoz járul hozzá az iskola és az óvoda fenntartásba vétele, hiszen így egész családokat tudnak elérni, szinte a születéstől a felnőtt korig tudják figyelemmel kísérni az emberek sorsának alakulását, és még inkább lehetőség nyílik az együtt gondolkodásra. A két oktatási-nevelési intézmény szakmailag partner, így ha valakivel gond adódik, nem az kapja feladatul a probléma megoldását, akire az éppen jut, hanem van egy szakmai közeg, ahol ezeket el tudják osztani.

Mindemellett fontos, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kiterjedt kapcsolatrendszere révén több lehetőséghez jutnak az intézmények, legyen szó akár a tananyagról, akár kirándulásokról, vagy más fejlesztési lehetőségekről. De nem titkolt cél a hitélet megalapozása sem.

A diákok hétfői tanévnyitó műsora után Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület alelnöke köszöntette a gyerekeket, szüleiket és a pedagógusokat. Mint mondta, születésekor minden ember kap valamilyen talentumot, amellyel gazdálkodni tud. Ezt szimbolizálva, minden elsősnek adott egy talentumot, vagyis egy érmét, amelyen a szervezet jelképe látható, és arra buzdította a gyerekeket, sokszorozzák meg a talentumukat. A nehéz pillanatokban pedig gondoljanak arra, hogy az esély, a remény kapujában állnak. Az idősebb diákokhoz fordulva, Vecsei Miklós azt tanácsolta: érezzék át annak a felelősségét, hogy ők jelentik a mintát a kisebbek számára.

Lacza Zoltánné iskolaigazgató tanévnyitó beszédében azt mondta, sokat remél a változástól, hiszen még hatékonyabban, a programjaikat kibővítve tudnak majd dolgozni. A gyerekekhez szólva kiemelte, karbantartás volt a nyáron az iskolában, ezért vigyázzanak rá, mivel ez lesz a második otthonuk, sőt, talán több időt töltenek majd az intézmény falai között, mint otthon. Emellett arra kérte a gyerekeket, legyenek szorgalmasak, hiszen a tanári kar mindent megtesz azért, hogy ők eredményesek tudjanak lenni.

Az ünnepség végén Kürtösi Krisztián atya áldotta meg a termekbe kerülő feszületeket, és azt a máltais zászlót, amelyet aztán Németh Nándor tűzött ki az iskola falára. A gyulaji iskolában 107 tanuló, köztük 14 első osztályos kezdte a tanévet.

A hit védelme és a szegények istápolása

A Szeretetszolgálat a Szuverén Máltai Lovagrend kilenc évszázados eszméje, „A hit védelme és a szegények istápolása” szellemében jött létre – írják az egyesület honlapján. Németországban 1988 decemberében alakult meg Csilla Frfr. von Boeselager vezetésével az Ungarischer Malteser Caritas-Dienst, majd 1989. február 10-én Magyarországon Kozma Imre atya vezetésével a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az évek során számos feladat hárult a karitatív szervezetre. Így a hajléktalanokat gondozó hálózat kialakítása, a beteg és a megfáradt, magukra maradt időseket gondozó, ápoló intézmények megnyitása, a testi és szellemi korlátozottságban élő emberek élethelyzetét segítő programok beindítása, a folyamatos megélhetési gondokkal küzdő, kilátástalan helyzetben lévő családok, családtöredékek intézményes felkarolása, az elhagyott, árva és súlyosan veszélyeztetett helyzetben lévő gyermekek, fiatalok felnevelésére, óvására, tanítására szervezett otthonok, szolgálatok megteremtésére.

Napjainkban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közel nyolcezer önkéntese hét regionális szervezetben és 150 helyi csoportban tevékenykedik.

Napjainkban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közel nyolcezer önkéntese hét regionális szervezetben és 150 helyi csoportban tevékenykedik. Lacza Zoltánné iskolaigazgató köszöntőjében elmondta, sokat remél a változástól, hiszen még hatékonyabban, a programjaikat kibővítve tudnak majd dolgozni (Fotó: Makovics Kornél) -->

Címkék#Gyulaj
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!