Közélet

2015.09.18. 17:04

Odo a megye egyetlen hangjelzője

Segítenek a látásban és a hallásban, sőt, sokoldalúan alkalmazhatóak a gyerekek fejlesztésében. Ők a segítő-, illetve terápiás kutyák.

Venter Marianna ([email protected])

Bár a köztudatban leginkább ők szerepelnek, nemcsak a vakok életét tudja megkönnyíteni a segítő eb. Simonné Váradi Zsuzsanna jeltolmácsnak Odo, a hangjelző kutya segít a mindennapokban. A hangjelző kutyák különböző módon jelzik a gazda számára mindazokat a fontos hangokat, melyek a normál életvitel során komoly jelentőséggel bírhatnak. Lehetőség szerint folyamatosan a siket vagy nagyothalló gazda közelében vannak, mindig tettre készen. Az ébresztőóra megszólalásakor felkeltik a gazdát, jelzik, ha valaki becsenget a lakásba, ha szól a telefon, ha felsír a kisbaba, ha a sütő időzítője lejár, vagy megszólal a riasztó. Odo a Kutyával az Emberért Alapítvány jóvoltából került Szekszárdra, ő az egyetlen speciális eb, amely vidéken „teljesít szolgálatot”.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Simonné Váradi Zsuzsanna és Odo, a hangjelző kutya (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]– A közelmúltban vizsgáztunk Odóval, méghozzá sikeresen. Minősítő vizsgát kellett tennünk, ahol értékelték hogy Odo, mint hangjelző segítő kutya hogyan teljesít, sikerült-e megfelelően összeszoknunk, hogyan értjük meg egymást, illetve hogyan reagál a kutya bizonyos helyzetekre, más emberekre. A vizsga mindkettőnk örömére remekül sikerült – mondja Simonné Váradi Zsuzsanna.

Odo igazolja is az elhangzottakat, ugyanis ahogy gazdája táskájában felzümmög a mobiltelefon, csöndes szunyókálásából azonnal felébredve máris rohan, és sajátos „tánccal” jelzi, hogy történt valami, majd ahogy elnyeri a gazdi figyelmét, rohan a táskához, jelezni, hogy onnét jön a hang.
Bár Odo az egyetlen hangjelző kutya a megyében, látótárs kutya több van Tolnában, szám szerint hat, és négyen várnak rájuk. A vak emberek közül sokan szeretnének ebet, de nem mindenki tudja felvállalni egy ilyen speciálisan kiképzett állatnak a tartását. Évente nagyjából tizennégy kutyát képeznek ki, egy állat kiképzése körülbelül 2,5 millió forintba kerül.

Több szervezet is foglalkozik képzéssel, a látótársra váró vak embereknek időnként 5-6 évet is kell várniuk, amíg kutyához jutnak. Előnyt élveznek azok, akik tanulnak, illetve dolgoznak. A vakvezető kutya tartási költségei havonta elérhetik a 12-15 ezer forintot, ha az állat megbetegszik, ez az összeg sokkal magasabb is lehet. Mint azt Kovács Lászlóné elnöktől megtudtuk, a megyei egyesület az szja 1 százalékoknak köszönhetően állatorvosi ellátásra és élelmezésre is adhat támogatást.

A szekszárdi Csiga-Biga mozgás- és képességfejlesztő Alapítvány célja, hogy hozzájáruljanak a gyermekek harmonikus, sokoldalú fejlődéséhez. Mint arról Töttősiné Törő Anita, az alapítvány kuratóriumának elnöke tájékoztatott, e cél érdekében jutottak el az állatasszisztált terápiához, azaz a kutyás terápiához. Anita Zizi nevű törpe tacskója volt az alapítvány első vizsgázott terápiás kutyája, a két golden retrievert, Felhőt és Perecet, viszont már kifejezetten erre a „munkára” választották ki. Az ebeknek és az alapítványnál dolgozó „kétlábúaknak” köszönhetően a gyerekek játszva fejlődnek, a foglalkozások örömet okoznak, élményt jelentenek.

Jogszabály írja elő

Habár a törvény kimondja, hogy a vakvezető kutya mindenhová elkísérheti gazdáját, még mindig sok az olyan létesítmény, ahonnan egyszerűen kiutasítják őket. Pedig a jogszabály egyértelműen fogalmaz: a vak személyektől nem tagadható meg a nyilvánosan működő üzletekben a szolgáltatás akkor sem, ha az érintett csak vakvezető kutyája segítségével tudja azt igénybe venni. A mindenhová tényleg azt jelenti, mindenhová: étterembe, élelmiszer-áruházba, kórházba is. A segítő kutyák jól felismerhetőek, vezetőhámjukon ugyanis felirat szerepel, amely funkciójukra utal.

Rossz tapasztalatok

Néhány éve pert nyert egy vak fiatalember, akit nem engedtek be látótárs kutyájával egy budapesti üzletbe az ezt lehetővé tevő jogszabály ellenére sem. A látótárs kutyával közlekedő Tolna megyei vak embereknek is vannak rossz tapasztalatik. Előfordul, hogy egyesek előszeretettel cukkolják, piszkálják az állatot. Ezzel veszélyeztetik a vak embert, akinek a kutya a szeme, és szó szerint a nem látó ember élete múlik rajta. Ennél rosszabb is történik: vannak, akik belerúgnak az állatba, sőt, tűvel, vagy egyéb hegyes tárggyal szurkálják.


Címkék#Szekszárd
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!