Közélet

2015.09.23. 09:07

Törököt is láthatott a bátaszéki öreg molyhos tölgy

Az „Év fája” címre pályázik a bátaszéki öreg molyhos tölgy. A verseny szoros, a fa jelenleg a második helyen áll, de október 18-ig még lehet rá szavazni.

Hanol Erzsébet ([email protected])

Szoros versenyben van egymással az első helyért az öreg molyhos tölgy és balkányi mamut. Előbbi fa a bátaszékiek büszkesége, amelyet beneveztek az Ökotárs Alapítvány által kiírt az „Év fája” elnevezésű versenybe, és amelyet a zsűri a 67 nevező közül beválasztott a tizenöt döntős közé. Szavazni október 18-ig lehet rá.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A helytörténész szerint törököt is láthatott a bátaszéki öreg molyhos tölgy
[/caption]Az öreg molyhos tölgy Bátaszék legöregebb fája. Idősebb Werner Mihály úgy tartja, hogy a Rákóczi szabadságharc (1703-1711) utáni szerb-horvát betelepítések idején ültették be az Orbán-hegyet, és a tölgyes erdőben makkoltatással disznókat tartottak. Ebből az időből maradhatott fenn a fa, amelynek a földművelők mindig gondját viselték. Sümegi József helytörténész szerint azonban törököt is láthatott az öreg molyhos tölgy, így még régebb óta őrködik a város felett, és csodával határos módon vészelhette át a hódoltság korát, valamint a felszabadító háborúkat.

A német betelepülők 1754-ben építették a tölgy mögé a Szent Orbán Kápolnát, ugyanis megfogadták, ha az 1738-as nagy pestisjárvány veszedelme elmúlik, ezzel adóznak a sorsnak. A lakosság körében aztán szájhagyomány útján terjedt egy történet arról, hogy valamikor régen betiltották a szentmisét a Szent Orbán Kápolnában, és ezt követően súlyos jégkár pusztította el a szőlőtermést Bátaszéken. A település akkori irányítói ezért az egyházatyákkal együtt jobbnak látták, ha a korábbi rend szerint megtartják a Szent Orbán tiszteletadást, hogy elejét vegyék a természeti katasztrófáknak.

A bátaszékiek azóta is minden évben, május 25-én kifejezik szeretetüket, tiszteletüket az öreg molyhos tölgy iránt, amely vigyáz a településre, hogy történelmi és emberi értékeit meg tudja őrizni az utókornak, és óvja a várost, hogy ne tudjon többé ártani a török veszedelem, se tűzvész, se a jégkár, se világháború. Szent Orbán napján Bátaszék apraja-nagyja megmozdul, és együtt elevenítik fel a hagyományt, miszerint a tölgy törzsét gazdagon meg kell locsolni borral, hogy a következő évben is bőséges szőlő és bor teremjen a vidéken.

A bátaszéki öreg molyhos tölgy 17,5 méter magas, törzskerülete 4,7 méter.

Jól alkalmazkodik, de lassan fejlődik

A molyhos tölgy a legtöbb termőhelyhez jól alkalmazkodik. Igen lassan fejlődik, 10-12 éves koráig „elüldögél”, és csak ezután indul növésnek. Magyarországon eredeti állományainak jelentős hányadát kitermelték. A területek nagy részét az 1900-as évek elején-közepén a gyorsabban növő feketefenyővel erdősítették újra, e telepítvények azonban fokozatosan összeomlanak, és a molyhos tölgy az őt kísérő virágos kőrissel és cserszömörcével apránként visszaveszi élőhelyét – különösen a könnyen száradó mészkő- és dolomitlejtőkön.

Így lehet szavazni a bátaszéki fára

Szavazni az evfaja.okotars.hu/dontosfak linken lehet a bátaszéki öreg molyhos tölgyre. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy a döntősök közül meg kell keresni a 14. sorszámú fát, majd a képek alatti mezőbe be kell írni a szavazáshoz használt e-mail címet. Ezt követően a „Ez a történet és fa legyen a nyertes” feliratú gombra kell kattintani. Ez után a megadott e-mail címre érkezik egy üzenet, benne egy aktiváló linkkel. A szavazás véglegesítéséhez erre kell ráklikkelni. Egy e-mail címről csak egy voksot lehet leadni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!