Közélet

2015.09.15. 10:07

Valami megmagyarázhatatlan vonzalom fűzi ehhez a világhoz

Megtört a jég: hazai pályán nyert Domsa Dalma. Az ifjú hölgy fogathajtásban érte el ezt az eredményt. Ha október közepén, Jászkarajenőn hasonlóan jó passzban lesz ő is, a lovai is, megvalósulhat az álma, ő lehet az egyetlen A kategóriás kettes-fogathajtó nő.

Vida Tünde ([email protected])

Ma már senki más nem hajt fogatot a Domsa családban, csak Dalma. Mint meséli, bátyját az édesapjához hasonlóan a foci érdekli. Eredetileg édesapja, Domsa Ferenc hajtott, de nem maradt ideje korábbi hobbijára. Dalmát viszont valami megmagyarázhatatlan vonzalom fűzi ehhez a világhoz. A stafétát, pontosabban a szárat 2008-ban vette át, akkor, 19 évesen vett részt az első B kategóriás versenyén. A lovazás húszéves történet Domsáéknál. A kezdést követő év után közvetlenül megrendezték az első gerjeni fogathajtó versenyt, s azóta minden évben újabbat. Míg Ferencnek nem sikerült otthon nyernie, Dalmának igen: az idei fordulóban első lett.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Domsa Dalma három lóval vesz részt a versenyeken. Képünkön Nimróddal látható (A szerző felvétele)
[/caption]Eddig mindig történt kisebb-nagyobb baki, amiért le kellett mondania a győzelemről. Tavaly például kiválóan szerepelt díjhajtásban, de a maratonon megcsúsztak a lovak és felborultak. Idén a díjhajtást megnyerte, mégpedig akkora fórral, hogy a maratonon szerzett hatodik hely sem változtatott a sorrenden, sőt az is belefért, hogy vertek egy akadályt. Dalma azt mondja, a díjhajtás mindennek az alapja. Ott három bíró figyeli árgus szemekkel, hogy jól teljesítik-e a pályát, megfelelő-e a jármód, jók-e az utasítások, megvan-e a harmónia a lovak és a hajtó között, sőt még a küllem is számít. Az ifjú hölgy szerint, ha a díjhajtáson megvan az összhang, akkor a többi pályát is jól teljesítik.

Díj- és akadályhajtáson az édesapja, maratonon az edzője a segédhajtó. Kovács Imre kecskeméti, nagyjából négy éve segíti a felkészülésben. Dalma nap, mint nap foglalkozik a lovaival, hétből hat napon fogatozik, vagy futószáron hajtja a lovakat. Mivel három van, az utóbbi igen sok időbe telik. Újabban – mivel van erre lehetőség – három lóval vesz részt a versenyeken Rezgő a kanca és a két herélt, Nimród és Mókás, jó lovak, tudnak viselkedni – mondja a gazdájuk. Mindhárom Lipicai, mint ahogyan a fogatban használt lovak többsége. B kategóriában öt hölgy van a hajtók között, A kategóriában – legalábbis kettes fogatban – egy sem. Ha október közepén, a döntőben, ahol a legjobb húsz versenyző kap lehetőséget, kivívhatja ezt a jogot. Ehhez azonban az első három helyek valamelyikén kell szerepelnie.

Mint meséli, a verseny hete mindig őrültek háza, kell hajtani, pakolni, szerszámokat rendbe rakni. Az egyik hintó az egyik autón, a másik a másikon, két lószállító kocsi és minden autó dugig tömve holmival – ez az „úticsomag” minden alkalommal. Csütörtökön indulnak, pénteken, szombaton és vasárnap pedig egy-egy versenyszámban rajthoz állnak. Dalma nem tudja megmondani, mi ejtette rabul, de mindent szeret, ami ehhez tartozik, még a szerszámpucolást is. Na jó, a végén azt már megunja, mert három pár szerszám az mégiscsak sok. – Ha felszerszámozom a lovakat, készen van, csillog-villog a hintó, nekem már az boldogság – árulta el a 27 esztendős hölgy, aki egyébként gazdasági agrármérnök és amellett, hogy egy bogyiszlói gabonakereskedelmi cég munkatársa, másoddiplomája megszerzésén dolgozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!