Közélet

2015.09.08. 07:58

Vigyázat, itt a mustgázveszély

Fulladásos halált okozhat a szén-dioxid a pincében, mert nehezebb a levegőnél, ezért zárt térben kiszoríthatja azt a színtelen, szagtalan gáz.

Hanol Erzsébet ([email protected])

„Figyelem, mustgázveszély!”. Érdemes ezzel a felirattal ellátni a pincék bejáratát, hiszen a borkészítés időszakával együtt jár a mustgáz megjelenése. Ez nem más, mint a must erjedése során keletkező szén-dioxid, ami színtelen, szagtalan, nem mérgező ugyan, de a levegőnél másfélszer nehezebb, ezért zárt térben a padlótól indulva tölti fel a helyiséget. Kiszorítja a levegőt, az éltető oxigént, és így fulladásos halált okozhat. Ősi jelzőmódszer az égő gyertya, amely az oxigén hiánya miatt kialszik a szén-dioxiddal feltöltődött helyiségben. De érdemes lehet a pincékbe érzékelőt is telepíteni.

Évente körülbelül 40-50 alkalommal riasztják az ország tűzoltóit mustgázmérgezés miatt, és sajnos minden évben életet is követel a borkészítéssel együtt járó veszélyforrás. Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, a közhiedelemmel ellentétben ez a gáz nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a helyiségből, oxigénhiányos állapotot idéz elő annál, aki mustgázzal teli zárt helyen tartózkodik. A magas koncentráció károsan hat a központi idegrendszerre, így az első tünetek a szédülés, a hányinger, az álmosság, később viszont eszméletvesztést, végül pedig – ha nem hozzák fel időben a bajba került embert – fulladásos halált okoz.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Ilyenkor tanácsos gyertyával lemenni a pincébe, de jobb azt derékmagasság alatt tartani, mert a mustgáz nehezebb a levegőnél (fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

A mustgáz miatt bekövetkező balesetek odafigyeléssel, kellő óvatossággal megelőzhetőek. Boros Brigitta azt tanácsolta, a gazdák gondoskodjanak a pincék szellőztetéséről, míg a hordókat – ha ez lehetséges – igyekezzenek egymástól nagy távolságra elhelyezni. Az egyik legjobb megoldás pedig a szén-dioxid érzékelők telepítése a borospincékbe. Ha erre nincs mód, a jól ismert gyertyás módszerről akkor sem szabad elfeledkezni. Ugyanakkor célszerű az égő gyertyát nem kézben fogni, hanem úgy lemenni a pincébe, hogy az egy pálcához legyen rögzítve, amellyel derékmagasság alatt lehet tartani a gyertyát, leérve pedig térdmagasságban kell elhelyezni. Ha a láng kialszik, akkor az azt jelzi, hogy nincs elég oxigén a helyiségben, és azonnal el kell hagyni a pincét, mert életveszélyes ott tartózkodni. Mindemellett tanácsos ebben az időszakban egy „Figyelem, mustgázveszély!” feliratot elhelyezni a pince bejáratánál.

Gyakori probléma, hogy a segíteni akarók a nem megfelelő védelemmel indulnak a bajba jutott után. Lemennek a pincébe, fölé hajolnak és maguk is rosszul lesznek. A különböző gázálarcok, gázmaszkok nem nyújtanak védelmet. Ezért ha valaki mustgázmérgezésre gyanakszik, minél hamarabb hívja a tűzoltókat a 105-ös segélyhívó számon. Ők légzőkészülék használatával biztonságosan fel tudják hozni a mérgezést szenvedett embert.

Tavaly nem történt mustgázmérgezés a megyében

Az elmúlt években megyénkben is többször riasztották a tűzoltókat mustgázmérgezéses esetekhez. 2011 októberében Szekszárdon két embert kellett kimenteni, két évvel később, Madocsán azonban egy idős férfi halálát okozta a szén-dioxid, akihez a családja azután hívott segítséget, hogy a férfi több mint két órája lent tartózkodott a pincében. Szerencsésebben járt az a dunaszentgyörgyi illető, akit szintén a tűzoltóknak kellett felhozniuk a pincéből, és átadniuk a mentőknek. Az ő életét meg lehetett menteni. Szintén 2013 októberében a Pest megyei Halásztelken sikerült megmenteni egy mustgázmérgezést szenvedett idős ember életét, akárcsak egy szigetcsépei férfiét, aki szintén a szén-dioxid miatt lett rosszul. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajósenyén pedig a szomszédok hozták fel a pincéből a bajba jutotta, habár a tűzoltók a helyszínen folyamatosan gázkoncentrációt mértek. Megyénkben tavaly nem történt mustgáz mérgezés a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!