Közélet

2015.09.03. 06:54

Visszaélt hivatali hatalmával a két rendőr

A minősítés és a büntetések érdemi részét nem érintő változtatás mellett, helyben hagyta a Pécsi Ítélőtábla a Szekszárdi Törvényszék határozatát.

I.I.

A jogerős ítélet szerint T. M. bűnös hivatali visszaélés és okirat-hamisítás bűntettében. Ezért a bíróság egy év börtönre ítélte, annak végrehajtását két évi próbaidőre felfüggesztve. A másik vádlottat felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés miatt 150 napi tétel, jelen esetben 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A vádlottak rendőrök voltak, akik 2012. március 22-én, szolgálaton kívül, gépkocsijukkal Dunaföldváron közlekedtek, amikor az előttük haladó Fiat megállt a közlekedési lámpa sárga jelzésénél. Ezt a vádlottak helytelenítették, dudáltak, mutogattak. Ezt követően egy áruház parkolójában állt meg, ahol a Fiat egyik utasa, az autó tulajdonosa, megkérdezte a vádlottakat, hogy ha átmennek a sárga jelzésen, és a rendőr megállítja őket, kifizették volna-e helyettük a büntetést.

A másodrendű vádlott szidalmazni kezdte a nőt, amit az üzletben tovább folytatott, majd felszólította a társát, hogy mutassa fel rendőr igazolványát, ami meg is történt. Igazoltatni akarta a Fiat utasát, de ő a felszólításnak nem tett eleget, mondván, hogy nem ő vezetett. Az autó vezetője szintén nem adta át az igazolványát, mert szerinte egy rendőr így nem viselkedhet.

Az elsőrendű vádlott erre közölte, hogy az autót is leellenőrzik és valóban lekérte a jármű adatait azzal az ürüggyel, hogy megállapítsa, lopott-e a jármű. Az esetről a két rendőr sem szóban, sem írásban nem tájékoztatta felettesét, majd amikor magatartásuk miatt feljelentették őket, T. M visszadátumozott, hamis tartalmú jelentést készített, amit bedobott a rendőrségi üzenő dobozba, majd csatolta írásos ügyészségi vallomásához is. <etxra>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!