Közélet

2015.10.08. 08:54

Módosul a szelektív hulladékgyűjtés Szekszárdon

Módosította a hulladékgazdálkodással kapcsolatos helyi rendeletét a megyeszékhely önkormányzata. A szelektív hulladékgyűjtést a jövőben házhoz menő szolgáltatással oldják meg a városban.

Venter Marianna ([email protected])

Mint a közgyűlési előterjesztésben szerepelt, a megyeszékhely önkormányzata 2014-ben alkotta meg a köztisztaság fenntartásáról és a települési hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatásról, annak kötelező igénybevételéről szóló helyi rendeletét. Dr. Göttlinger István aljegyző ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az azóta eltelt időszakban szerzett tapasztalatok, illetve az ezzel kapcsolatosan megjelenő új jogszabály szükségessé tették a rendelet felülvizsgálatát. Többek között azért, mert az elkülönített gyűjtésre, illetve a házhoz menő gyűjtésre vonatkozóan az önkormányzati rendeletbe részletszabályok nem kerültek be.

A törvény ugyanis előírja hogy ettől az évtől az elkülönített hulladékgyűjtési rendszert a közszolgáltató úgy alakítsa ki, hogy legalább a települési papír-, üveg-, műanyag, fém- és zöldhulladék elkülönített gyűjtése biztosított legyen, és minél több fajtájú és jellegű hulladék esetében biztosítsák a házhoz menő gyűjtést. Emellett a települési hulladék hulladékgyűjtő szigeten történő elhelyezése csak kiegészítő megoldásként jöhet számításba, elsősorban olyan településrészeken, ahol a házhoz menő gyűjtés és szállítás nem alkalmazható. (A rendelet további részleteiről a szekszard.hu weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.)

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A társasházaknál nem mindig sikerül rendeltetésének megfelelően használni a gyűjtőedényeket. Az új szabályozástól változást remélnek (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

A rendeletmódosítás foglalkozik az iskolai papírgyűjtés kérdésével is. Erre azért volt szükség, mert egyes jogértelmezések szerint az iskolai papírgyűjtést csak hulladékgazdálkodási engedély birtokában végezhetne az iskola. Mivel azonban a papírgyűjtési kampányok jelentős részben hozzájárulnak a diákok szemléletformálásához és az abból származó minden forint hasznos az egyébként is forráshiányos intézmények számára, így a jogalkotók a törvénymódosításban végül rögzítettek egy kompromisszumos megoldást, miszerint a nevelési-oktatási intézmény papírhulladék gyűjtése céljából évente legfeljebb két alkalommal, és alkalmanként legfeljebb öt nap időtartamban papírgyűjtést szervezhet, amelynek során a papírhulladékot gyűjtésre vonatkozó hulladékgazdálkodási engedély nélkül átveheti.

Mindenkinek fizetnie kell a díjat

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás biztosítása minden települési önkormányzat számára kötelezően ellátandó feladat. A lakosságot tekintve a hulladékszállítás kötelezően fizetendő közszolgáltatás, függetlenül attól, hogy az ingatlantulajdonos igénybe veszi, vagy sem. A díj nem csak a szemetes edény kiürítésének árát tartalmazza, a legnagyobb tételt például a hulladék ártalmatlanításának költsége teszi ki. Bármilyen kevés hulladékot termel egy háztartás, az nem indok arra, hogy ne fizessen, még akkor sem, ha valaki egyáltalán nem tesz ki szemetet. A tárolóedény méretét azonban mindenki maga választja meg, szükségleteinek megfelelően. A lakosság a szolgáltatóval áll jogviszonyban, azonban a közszolgáltatási jogviszony magánszemély esetében a lakóingatlan tulajdonjoga alapján jön létre.

Zsákban, dobozban tanácsos kitenni

A szolgáltató december 31-ig megszüntet a városban 46 hulladékgyűjtő szigetet. Helyette házhoz menő elkülönített gyűjtést szervez. A társasházak esetében 1100 literes, matricával ellátott edény biztosítja a papír és a műanyag és 240 literes, matricával ellátott edény az üveg elkülönített gyűjtését. Családi házas övezetben a műanyagot és a fémet bármilyen átlátszó zsákban, az üveget kartondobozban, a zöld hulladékot, illetve a papírt pedig kötegelve tanácsos a közszolgáltató által megjelölt napon kihelyezni a kommunális hulladékgyűjtő edény mellé. A közszolgáltató csak az általa meghatározott napon és a megfelelő formában és módon kihelyezett elkülönített hulladékot köteles elszállítani. A szállítás idejéről a lakosság időben megkapja majd a szükséges információt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!