Közélet

2015.12.15. 11:30

A vállalatok fele alkalmanként ad jutalmat

Minden év végén eljön az időszak, amikor a gazdasági élet szereplői áttekintik dolgozóik tevékenységét, és az ünnepekre gondolva elkezdődik a jutalmazás az ajándékozás.

Balázs László ([email protected])

A vállalatvezetők nagy többsége fontosnak tartja, hogy a béren kívüli rendszeres juttatások mellett eseti jutalmakkal, prémiumokkal, ajándékokkal motiválja a dolgozókat, ugyanakkor a vállalatok közel fele még mindig csak ad hoc jelleggel, alkalmanként teszi mindezt – áll egy felmérésében.

 – Cégünk „természetesen” fontosnak tartja dolgozói jutalmazását, a hatékony motiválást, hiszen azt gondoljuk, a juttatások fejlesztése növeli a munkatársak elkötelezettségét – mondta el lapunknak az építőiparban 23 éve jelen lévő, tamási székhelyű Tam-Bau Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Kólya József. – Elsődleges feladatunk, hogy munkatársaink számára – különös tekintettel az ágazat helyzetére – stabil, kiszámítható jövedelemforrást biztosítsunk. Emellett már évek óta rendszeres cégünknél a 13. havi jutalom, prémium osztása. Idén is lesz, nagyságáról még nem tudok konkrétumot mondani. Ezen kívül a jutalmazás egyedi formáját is bevezettük: a szakági kiváló dolgozókat külön jutalmazzuk az alkalmazottak szavazatai alapján. Öt kategóriában, gépkezelő, gépkocsivezető, építőmester, vezető és „egyetemes” kiváló dolgozó kategóriában kapnak pénzbeli jutalmat a legjobbak.

Cégünk munkavállalóinak több mint kétharmada sokéves munkaviszonnyal rendelkező foglalkoztatott. Éppen ezért a törzsgárdatagságért is pénzjutalom jár: 10, 15 és 20 éves munkaviszonyért jár elismerés – nem az elsőt osztjuk. A dolgozóink büszkék erre, s jómagam is a belső motiváltság fenntartása érdekében, a munkatársak megtartásában betöltött szerepe miatt büszke vagyok törzsgárdatagságunkra. Jelenleg több mint 90 alkalmazottja van a Tam-Bau Kft.-nek. Az építőipar nincs könnyű helyzetben, de cégünk a nehéz körülmények ellenére is évről évre növekszik. Volt olyan évünk, hogy csak egy-két munkavállalót, de volt amikor tíz embert tudtunk felvenni.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] A munkáltató szabadon mérlegelheti, hogy mikor, kinek és mennyi jutalmat ad (képünk illusztráció)
[/caption]

A cégvezetők majd fele (45 százalék) egységesen ad eseti jutalmakat, prémiumokat, ajándékokat a munkatársaknak. A válaszadók közel ugyanennyi (46,9) százaléka azonban a differenciált, egyénre, illetve csoportra szabott jutalmazásban látja a hatékonyabb motiváció kulcsát.
– Kimondott év végi jutalom, úgynevezett karácsonyi pénz nincs cégünknél – tájékoztatott Werner Mihály, az Alisca Bau Zrt. műszaki igazgatója. – Jellemzően inkább akkor számíthatnak „elismerésre” dolgozóink, ha egy nagyobb munkát befejez társaságunk. A béren kívüli juttatások nem jellemzőek erre a szektorra.

Miért lenne fontos minden cégnél a jutalom? Amellett, hogy növeli a munkatársi elkötelezettséget, a megtartásban is fontos eszköznek bizonyul. S amit még kevesen ismertek fel, erősíti a munkáltatói márkát és differenciál a konkurens munkáltatóktól.

Az önkormányzat év végén jutalmaz

– Szekszárd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala fontosnak tartja, és amikor a költségvetés engedi, él ezzel a motivációs eszközzel – nyilatkozta Böröcz Máté kabinetvezető. – A jutalom nem rendszeres, kizárólag év végén jellemző. Év közben nem kerül sor a kollégák jutalmazására. Év végén azonban ajándékutalvány formájában köszönjük meg az egész éves munkájukat. A jutalmak kiosztása az év elején és év közepén meghatározott teljesítménykövetelmények értékelése alapján kerül megállapításra. Az alkalmazott forma kiválasztása vezetői döntés, nem a munkavállalók véleményén alapul.

Nem szerepel a törvénykönyvben

A jutalom kifejezést nem tartalmazza a munka törvénykönyve. De a jutalmazásra is vonatkozik az egyenlő értékű munkáért egyenlő bér követelménye. Ez azt jelenti, hogy miközben a munkáltató szabadon mérlegelheti, hogy mikor, kinek és mennyi jutalmat ad, ennek során nem vehet figyelembe a munkaviszonnyal össze nem függő körülményeket, például a munkavállaló nemét, vallását, bőrszínét. Tekintettel kell lenni a joggal való visszaélés tilalmára is. Ilyen eset, ha a jutalmazásból kizárás célja vagy hatása a munkavállaló jogos érdekeinek csorbítása, érdekérvényesítési lehetőségeinek korlátozása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!