Közélet

2015.12.07. 16:48

Angyali csapat keresi fel Váralján az időseket

Az időseket keresi fel karácsony előtt az angyali csapat Váralján. Az evangélikus közösség tagjai várják így az ünnepet, együtt énekelnek, imádkoznak, beszélgetnek.

Budavári Kata ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Váralján egész csapat szerveződött öt évvel ezelőtt, hogy megszépítsék az idősek ünnepvárást (Beküldött kép)
[/caption]

Szülők, gyerekek, evangélikus fiatalok alkotják a Váraljai Angyali Csapatot. Öt éve járnak énekelni – hóban, esőben és sárban is –, hogy megörvendeztessék a település lakóit, elsősorban azokat az evangélikus időseket, akik nehezen mozdulnak ki otthonról, és így vagy egyáltalán nem, vagy csak ritkán jutnak el a templomba. Szőts Erikától, az angyali csapat tagjától megtudtuk, idén december 19-én járják reggeltől estig a falut. Előre egyeztetik az időpontokat, és 20-25 emberhez jutnak el, de az idősek otthonába is betérnek.

– Ajándékot mindig viszünk. Volt, hogy mézeskalácsot, máskor kézzel készített apróságot, például csuhé-angyalkát. Karácsonyi dalokat éneklünk, imádságot, áldást mondunk, a németül beszélő időseknél pedig német imát mondunk. Persze egy kis beszélgetésre is jut idő, nem ritkán együtt nevetünk, és sírunk azokkal, akik otthon fogadnak minket. A dalainkat nem biztos, hogy tisztán, szépen énekeljük, de mindenképpen szívből – mondja.

Szőts Erikától azt is megtudtuk, hagyomány náluk, hogy „adventi készülődés”-t rendeznek, minden alkalom más-más családnál van az esemény. Ilyenkor karácsonyi díszeket készítenek, majd ezeket a karácsonyi vásáron eladják, a bevételt pedig az evangélikus gyerekek támogatására fordítják, például csomagokat készítenek számukra. Idén két alkalommal lesz vásár. Az éneklés és az adventi készülődés szervezője Heroldné Varga Csilla.

Címkék#Váralja
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!