Közélet

2016.05.11. 10:28

Tündérországban jártak a gyulaji gyerekek

Liechtensteiben töltött három hetet egy gyulaji iskolás csoport. Élményeikről a gyerekek meséltek.

Hanol Erzsébet ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] „Tündérország” – a Liechtensteinben járt gyulaji csoport így vélekedett a miniállamról, ahol három hetet töltöttek az ottani Vöröskereszt jóvoltából (Fotó: beküldött ép)
[/caption]

Liechtensteinben, a világ egyik legkisebb államában töltött áprilisban három hetet egy iskolás csoport Gyulajról. Lacza Zoltánné igazgató elmondta, hogy mivel az iskola a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartásában működik, rajtuk keresztül nyílt lehetőségük a különleges útra. Az utazás minden költségét a kis ország Vöröskeresztje finanszírozta. A hazatérés után a gyerekek meséltek az élményeikről.

A hosszú vonatút után pompás szálláshely fogadta őket szép szobákkal, rengeteg játékkal. A gyerekek sokat kirándultak a hegyekben, a délelőtti foglalkozások után sportoltak, uszodába mentek. Sokuk akkor járt életében először uszodában, így fürdőruhája sem volt. Ez azonban nem jelentett akadályt, ugyanis mindenkiről méretet vettek, és a vendéglátók gondoskodtak a fürdőruhákról. De számos más ajándékot is kaptak a gyerekek. Utazótáskányi ruhát, cipőt a hercegi család cipőboltjából – egy számmal nagyobbat, hogy ősszel is hordani tudják –, játékokat és sok-sok csecsebecsét. Az étkezéseknél pedig mindig egészséges ételek kerültek az asztalra, például babaleves, ami a gyerekek nyelvén a krémlevest jelenti.

Tanultak is

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a liechtensteini Vöröskereszt 1992 óta tartó együttműködésében minden hónapban egy 16 tagú, hátrányos helyzetű gyerekekből álló csoport tölthet három hetet a kis országban. A gyerekeket négy felnőtt kíséri, akik délelőttönként foglalkoznak velük, hogy ne maradjanak le a tanulásban. A liechtensteini nagyhercegnő személyesen is támogatja a programot.

Vaduzi kastélyában Marie nagyhercegnő is fogadta a gyulaji csoportot, és ők magyar, illetve cigány táncokkal kedveskedtek neki. A plébános külön dicséretben részesítette a gyerekeket, amiért példásan viselkedtek az istentiszteleteken, amelyen egyébként csak felnőttek szoktak résztvenni. A gyulajiak jártak a Liechtensteinnel szomszédos Svájcban, és különleges madarakat felvonultató madárparadicsomban is. De még az olimpiai lánggal futók váltóját is látták. Volt, hogy városnéző kisvonattal indultak útnak, ami a gyerekektől kiérdemelte a Zsuzsi-vonat nevet.

– Egyik nap leégtünk a játszótéren, a másik napon esett a hó – idézték vissza az Alpokban húzódó ország szokatlan időjárását. Azt is elmondták, hogy nagy ott a tisztaság, az emberek nem szemetelnek, az utakat pedig gőzzel tisztítják – Csillogott az utca – érzékeltették a helyzetet a gyerekek. És mint mondták, nagyon csendes a vidék, csak a tehenek kolompolását lehet hallani.

A Föld hatodik legkisebb állama

Liechtenstein kis európai monarchia Ausztria és Svájc között, a Rajna völgyében. Kis mérete ellenére nagy nemzetközi hírnévnek örvend, mivel az adóparadicsomok egyike. A monarchia Európa negyedik és a Föld hatodik legkisebb állama. Mindössze 160 négyzetkilométeren terül el, a 2013-as népszámlálás alapján alig 37 ezren lakják. Hivatalos nyelve a német. Az ország élén II. János Ádám liechtensteini herceg áll, miniszterelnöke Adrian Hasler.

Az országban a nők csak 1984-ben nyertek választójogot. Az állam 1990-ben csatlakozott az ENSZ-hez, 1991 óta az Európai Szabadkereskedelmi Társulás tagja.

A Liechtenstein fejedelmi család a világ leggazdagabb családjai közé tartozik. A herceg magánvagyona mintegy 2 milliárd dollárra tehető.

A Föld hatodik legkisebb állama Liechtenstein kis európai monarchia Ausztria és Svájc között, a Rajna völgyében. Kis mérete ellenére nagy nemzetközi hírnévnek örvend, mivel az adóparadicsomok egyike. A monarchia Európa negyedik és a Föld hatodik legkisebb állama. Mindössze 160 négyzetkilométeren terül el, a 2013-as népszámlálás alapján alig 37 ezren lakják. Hivatalos nyelve a német. Az ország élén II. János Ádám liechtensteini herceg áll, miniszterelnöke Adrian Hasler.

Az országban a nők csak 1984-ben nyertek választójogot. Az állam 1990-ben csatlakozott az ENSZ-hez, 1991 óta az Európai Szabadkereskedelmi Társulás tagja.

A Liechtenstein fejedelmi család a világ leggazdagabb családjai közé tartozik. A herceg magánvagyona mintegy 2 milliárd dollárra tehető. „Tündérország” – a Liechtensteinben járt gyulaji csoport így vélekedett a miniállamról, ahol három hetet töltöttek az ottani Vöröskereszt jóvoltából (Fotó: beküldött ép) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!