Közélet

2016.06.09. 15:41

Magyarországi Falumegújítási Díjat kapott Csikóstőttős

A „Magyarországi Falumegújítási Díj 2015” elismerést vehette át a napokban Pintér Szilárd, Csikóstőttős polgármestere. A díjjal a település falumegújítás terén elért kiemelkedő teljesítményét ismerték el.

Hanol Erzsébet ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A civil szervezetek komolyan kiveszik a részüket Csikóstőttős mindennapjaiból. Archív felvételünk a pajtaszínháznál készült a tavalyi szüreti napon (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”. Ez a Tamási Áron idézet foglalja össze leginkább, milyen cél vezérel bennünket – mondta Pintér Szilárd, Csikóstőttős polgármestere a Magyarországi Falumegújítási Díj 2015 kapcsán, amelyet nemrégiben vehetett át Komlóskán, a tavalyi nyertes településen.

A pályázatot dr. Pintér Sándor belügyminiszter és Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter hirdette meg. Ez már a hatodik kiírás volt, amelyen azokat a községeket keresték és díjazták, amelyek kimagaslóan és példaértékűen végzik fejlesztési munkájukat. A Magyarországi Falumegújítási Díj pályázati kiírás az Európai Falumegújítási Díj követelményein alapul.

Pintér Szilárd elmondta, hogy az elmúlt években elkészült többek között a pajtaszínház, a kilátó, a Kneipp-taposó, a horgásztó. Ezek létrehozásában aktív szerepet vállaltak a településen működő civil szervezetek, amelyek nagyban meghatározzák, milyen arculatot tud kialakítani a falu. – Az infrastrukturális fejlesztések önmagukban nem elegendőek. Nekünk nemcsak tárgyaink vannak, hanem szereplőink, akik élettel töltik meg a település mindennapjait – hangsúlyozta a polgármester. Mint mondta minden generációt szeretnének aktivizálni, és rácáfolni a hazánkban még mindig tapasztalható „a nyugdíj egyenlő a halállal” szemléletre.
Csikóstőttős 2011-ben indult először a pályázaton. Idén oklevéllel és egy Zsolnay vázával jutalmazták a falu kiemelkedő teljesítményét.

Szakemberek döntöttek
A pályázók végső sorrendjéről a Falumegújítási Szakértői Bizottság döntött, mely a belügyminiszter és miniszterelnökséget vezető miniszter által kinevezett, a két tárca, az állami főépítészek, a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozatának és a Magyar Építőművészek Szövetségének képviselőiből, összesen 9 tagból állt össze. A bizottság – a pályaművek áttanulmányozása mellett – helyszíni bejárások, konzultációk révén is vizsgálta a legjobb pályázatokat benyújtó települések falumegújítási tevékenységét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!