Közélet

2016.08.09. 11:45

Felújítják a szennyvíztelepet

Fejlesztések előtt áll az őcsényi szennyvíztelep, amely 1999-es üzembehelyezése óta nemcsak Őcsény, hanem Decs szennyvízkezelését is ellátja, valamint 2005-ben csatlakozott a hálózathoz Sárpilis és Várdomb is.

H. E.

Fotós:

[caption id="" align="alignleft" width="650"] egy teljesen új szennyvíz telep épül, területe kétszerese lesz a jelenleginek (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Ekkor, mivel az új rákötésekkel a szennyvíztisztító telep kapacitása nem volt megfelelő, építészeti bővítést, gépészeti és irányítástechnikai felújításokat végeztek el a telepen. – Szükség van az újabb fejlesztésre, amely egy régóta húzódó tervünk – mondta Fülöp János, Őcsény polgármestere a témában tartott hétfői sajtótájékoztatón.

Mint mondta, Őcsény és Decs önkormányzata konzorciumi megállapodást kötött a Nemzeti Fejlesztési Programirodával, miután eldőlt: támogatást nyert a fejlesztésre benyújtott pályázatuk. A beruházás elszámolható összköltsége közel 560 millió forint, ennek 95 százalékát fedezi a támogatás, a fennmaradó összeget pedig a kormány döntése után a központi költségvetésből biztosítják. A közbeszerzési eljárások már folyamatban vannak, és a jövő év elején kezdődhet a munkavégzés.

A műszaki tudnivalókról Magyar Károly, az E.R.Ö.V Zrt. szennyvízágazat vezetője beszélt. Elmondta, hogy gyakorlatilag egy teljesen új szennyvíz telep épül, területe kétszerese lesz a jelenleginek. Új tisztító és utótelepítő műtárgyak épülnek, és a régi is teljesen át lesz alakítva. Korszerű gépészeti, elektromos és vezérlő berendezéseket állítanak munkába, illetve homokfogó és iszap víztelenítő berendezés is lesz a telepen. A támogatás egy részét rekonstrukcióra fordíthatják, így a várdombi és a sárpilisi szennyvíz nyomóvezetékre egy folyamatos nitrát adagoló – kénhidrogén ellenőrző rendszer épül.

A tervek szerint 2017 őszén kezdődhet a próbaüzem, és az év végére befejeződhet a projekt.

Címkék#Őcsény
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!