Közélet

2016.09.11. 12:02

A bíróságok titokzatos világa

Mintegy ötezer-ötszáz, zömmel középiskolás pillanthatott be az igazságszolgáltatás világába a Nyitott Bíróság programban.

I. I.

Névjegy

Kökönyei Hedvig felsőfokú tanulmányait közgazdasági főiskolával kezdte, majd ezt egyetemi szintre emelte. E mellett magyar-szakos bölcsész diplomája is van, amely tanári képzettséget is jelent. 2001-től tanít a szakképzésben gazdasági jellegű tantárgyakat, mint például marketing, közgazdasági , gazdálkodási ismeretek. Mindemellett osztályfőnöki teendőket is ellát. Szívesen vállalt feladata, hogy a program iskolai kapcsolattartója. Nagyon szeret olvasni, például krimiket, ezen belül is skandináv bűnügyi regények a kedvencei.

Folytatódik a tanév megkezdésével a Nyitott Bíróság program, amelyben már korábban is részt vett Kökönyei Hedvig, a Szekszárdi SZC Vályi Péter Szakképző Iskolájának tanára.

Az iskolában megtartott bírói előadások mellett, a bíróságok tevékenységének a megismertetése céljából, csoportokat vitt a Tamási Járásbíróságra és a Szekszárdi Törvényszékre, ahol tárgyalásokon is részt vettek a diákok. Egy osztállyal végigcsinálta például a teljes programot, az első látogatáson megismerték a bíróságok szervezeti felépítését, majd részt vettek polgári- és büntetőtárgyalásokon.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A bíróságokon tapasztalr határozottság, a szófordulatok, a nagyfokú udvariasság is nagy hatással volt a diákokra
[/caption]

A részvétel mellett arra is törekszik, hogy a megszerezett ismeretek ne csak a tanulók mindennapi életébe épüljenek be, hanem illeszkedjenek az iskolai tananyagok közé is. Az általa tanított tárgyak erre alkalmat is adnak, hiszen ezek része például a munkajog, a gazdasági jog, vagy éppen az adózás szabályrendszere. Az iskolájából több pedagógus vitt csoportokat a tamási Bíróságra, hogy más tantárgyak keretében hasznosítsák az ott megszerezhető ismereteket. Így a valós igényeknek megfelelően kérnek a bíróságtól előadásokat. Hozzátette, hogy a bíróságok mindenben nagyon jó partnerek, nyitottak az iskola kívánságaira. Eddig mintegy 80-100 diák vett részt a programban.

Tapasztalatai szerint vakfolt a civilek számára a bíróságok működése. Az érdeklődés mellett némi félelem, megilletődés is kapcsolódik ehhez a speciális és zárt világhoz. Amikor megismerkednek vele, mintha a Csodák palotájába nyertek volna betekintést, fogalmazott a tanárnő.

A diákokat lenyűgözte a bírósági tárgyalás úgyszólván rituális szabályozottsága és az is, amilyen stílusban a szereplők beszélnek. Ez nyilván távol áll a fiatalok köznapi nyelvezetétől. A határozottság, a szófordulatok, a nagyfokú udvariasság is nagy hatással volt a diákokra. Az is meglepte őket, hogy milyen hosszú időt vesz igénybe egy-egy ügy tisztázása, és mennyi ember munkája szükséges a döntéshez.

Megértették, hogy milyen nehéz a bíró dolga, mekkora iratmennyiséggel kell megismerkednie ahhoz, hogy átlássa a rábízott ügyet és dönteni tudjon. Rádöbbentek a fiatalok arra is, amibe korábban nem is gondoltak bele, hogy minek milyen következményei lehetnek. Fogalmuk sem volt például arról, hogy ha felrúgnak egy kukát az utcán, az akár garázdaságnak is minősülhet. Éppen ezért a programnak van preventív jellege is, tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy maga is a Nyitott Bíróság program révén tudta meg, hogy aki megfelel a törvényi feltételeknek, jelentkezhet ülnöknek. Meg is tette, és akként fogalmazott: ma is lenyűgözi, hogy az igazságszolgáltatás részese lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!