Közélet

2016.09.02. 14:59

A jóga a test-lélek-elme harmóniájára fókuszál

Amellett, hogy több ezer éves kultúra, testi és lelki bajainkra is gyógyírt jelent a jóga.

Balázs László ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A jóga szóról az embereknek legtöbbször egy egészséges, szokatlan pózban nyugvó hajlékony test jut eszébe. A jóga azonban sokkal több ennél (Fotó: MW)
[/caption]

Frey Tímea hosszú évek óta jógaoktató, s rengeteg tapasztalatra tett szert. Azt vallja, hogy a jóga nagyon hatékony a stressz, az elfojtott érzelmek oldásában. A gyakorlatok rendszeres végzése megalapozza egészséges életünket testi-lelki szinten.

– Egy több ezer éves kultúráról beszélünk, amely az utóbbi években egyre népszerűbb. Ez annak is köszönhető, hogy a jóga több, mint testmozgás – jegyezte meg Frey Tímea. – A test-lélek-elme harmóniájára fókuszál. A felgyorsult világban egy felnőttnek nehéz lenyugodnia, lehiggadnia, visszavonulni önmagához. Nagyon fontos, hogy el tudjunk csendesedni, befelé figyelni, kiegyensúlyozottságra törekedve.

Minden ember más miatt választja a foglalkozásokat: valaki lelki okokból keresi, mások az életmódjuk miatt – főleg az ülőmunkát végzők – választják  mozgásnak, ami megelőzésként is szolgál.

– A jógának sok fajtája létezik. A gerincjóga kimondottan a gerinckörnyéki izmok, a gerincoszlop stabilitására fókuszál. Főleg az ülőmunkát végzőknek nagyon hasznos, a mélyizmokat dolgozza meg alaposan. A hatha ennél szélesebb spektrumú, a teljes testre koncentrál. A bikram jógát melegben végzik; a power inkább az erőnlétre koncentrál; de van kismama és babajóga is – mondta a szekszárdi FITT Fitness oktatója.

A másfél órás foglalkozásoknál fontos a sorrend.
– Mindig a légzőgyakorlatokkal kezdünk, hiszen a légzés vezeti a mozgást. Minden egyes mozdulat légzésszinkronnal történik. Lényeges feltétel a csend, a kellemes hőmérséklet, valamint a félhomály is. Ezek nagyban hozzájárulnak a légzőgyakorlatok elsajátításához szükséges ellazulás és figyelemkoncentráció kialakításához, és ezzel a hatékonyabb gyakorláshoz – emelte ki Frey Tímea. – A fizikai gyakorlatoknál (ászanák) fontos a testtartás, a helyes póz. Az óra vezetett relaxációval zárul. Ez csukott szemmel, hanyatt fekve történik, a figyelmet végig vezetve a testen, ekkor épül be a gyakorlás hatása. A relaxáció – mint a jóga egy fontos pillére – az önismeret kiváló alapja és eszköze is egyben, és erre éppolyan szükségünk van mint az aktivizáló gyakorlatokra.

Az órákon többségben vannak a hölgyek. Sokan mentálist javulást, jobb fizikai közérzetet várnak tőle.
– A jóga mentálisan is visszahat. Segít hogy lenyugodjunk, kiegyensúlyozottabbak legyünk. Az egyik jellegzetessége a cselekvés hármas fókusza: a pózok a fizikai testet, a tekintet fókuszálása az elmét, a fegyelmezett légzés pedig idegrendszert tisztítja – fejtette ki az oktató. – Aki át tudja élni a gyakorlatokat, az a hétköznapjaiban nyitottabb lesz. A rendszeres gyakorlás segít a pillanatok megélésében is.

Egészség, békesség és önismeret

A jóga szó egyesülést jelent. Napjainkban az emberek mindenütt világon többet szenvednek a stressztől és olyan terhektől, amelyeket már nem tudnak kézben tartani. A jóga arra tanít, hogy békét és elégedettséget csak akkor találhatunk, ha lényünk és létezésünk minden szintjén helyreállítjuk az egyensúlyt. A jóga módszerei és technikái tökéletes utat kínálnak célunk eléréséhez: módszeresen és fokozatosan elvezetnek a testhelyzetek (ászanák), a légzőgyakorlatok (pranajáma), relaxáció, meditáció és pozitív gondolkodás révén a fizikai egészséghez, a békességhez és az önismerethez.

Fogyasszunk „tiszta” élelmiszereket
A helyes táplálkozás egészségünk és szellemi fejlődésünk egyik alapvető tényezője. Az ún. tiszta (szattvikus), élelmiszerek kiegyensúlyozó, harmonizáló hatást gyakorolnak a szervezetünkre és a kedélyállapotunkra egyaránt – jó lesz tőle a közérzetünk. Mindez teljes értékű, laktovegetárius, azaz tejtermékeken és zöldségféléken alapuló teljes értékű étrend segítségével érhető el. Ide tartoznak a gabonafélék, zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök, diófélék, magvak, a tej és organikus (bio) tejtermékek. A vegetáriánus táplálék méregteleníti, tisztítja és salaktalanítja a szervezetet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!