Közélet

2016.09.19. 11:49

Az ombudsmantól kérnek a gazdák állásfoglalást

A szomszéd telekre ültetett akác beárnyékolja a szőlőjét, a gyökerek átnyúlnak a telekre, ott kisarjadnak, tönkre teszik a birtokot – panaszolja most már sokadjára Fenyvesi József.

Vida Tünde ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A szőlőbirtokosoknak sok kárt okoz a szomszédos birtokra ültetett akác (Fotó: Vida Tünde)
[/caption]

A probléma tíz-tizenkét évre nyúlik vissza, akkor ültette a szomszéd telek tulajdonosa az akácot. Ahogy nőtt az akácos, úgy nőttek vele a gondok, túl közel vannak a fák, árnyékot vetnek a szőlőre, így ott elmarad a termés a napos helyekétől. Erőszakos fajta lévén, az akác helyet talál, utat tör magának, a szőlőtőkék között vadon nőtt példányok terebélyesek, némelyik magassága már a két méterhez közelít. Fenyvesi József néhány szintén vácikai telektulajdonossal együtt most Heringes Anita MSZP-s országgyűlési képviselőhöz fordult, kérve, vigye ügyüket az ombudsmanhoz.

Heringes Anita az érintettek beszámolóját egy helyszínen tett látogatás keretében hallgatta meg. Fenyvesi József mindenhol, mindenkinél kereste már az igazát. Járt az önkormányzatnál, az erdészeti igazgatóságnál, a földhivatalnál, bíróságra vitte az ügyet és jelenleg is pereskedik a szomszéd telek tulajdonosával, de nem történik semmi. Az önkormányzat hozott ugyan egy rendeletet, ami szabályozza azt, hogy hol, hogyan lehet fát telepíteni, illetve ahol nem tartják be a szabályozást, ott előírják a vágást, ám utóbbi az öt évnél régebben telepített fákra nem vonatkozik, vázolta Fenyvesi József.

Szerinte a szomszéd telek tulajdonosai nem is tartják be az előírásokat, hiszen a korona nem nyúlhatna át más birtokára. A bíróság egy korábbi perben kötelezte a szomszédot egy sor akác kivágására, ami meg is történt, Fenyvesiék kárát viszont senki nem térítette meg. A birtok 800 négyzetméter, lehetne rajta 9, de csak 2 mázsa szőlő lesz, mondja a gazda, aki azt szeretné, ha kivágnák a szomszéd akácost és kiirtanák a hozzájuk útnyúló gyökérzetét. A tulajdonosok szerint az akác nem való a nadrágszíjparcellákra, a szőlő és zöldség szomszédságába.

Ombudsmanhoz mennek

Az uniónak az volt az eredeti álláspontja az akácról, hogy ez ugyanolyan faj, mint a parlagfű, ezért ki kell irtani. Mi pedig nagyon küzdöttünk, hogy a méhek miatt maradhasson. Ám, ha így van, kordában kell tartani – vélekedik Heringes Anita, aki szerint nem normális dolog, hogy valakinek kára származik a szomszéd tevékenységéből. A szocialista országgyűlési képviselő azt ígérte, mihelyt megkapja a szőlőbirtokosoktól az e célból írt levelet, továbbítja azt az ombudsmanhoz kérve.

Címkék#Paks
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!