Közélet

2016.09.13. 12:05

Digitális matricákat lehet gyűjteni

A Mozaik Múzeumtúra játékosai tizenkét matrica megszerzése után válhatnak bronz-, huszonnégy után ezüst-, harminchat után pedig aranyfokozatú múzeumtúrázóvá. Megyénk múzeumaiban is gyűjthetők a digitális matricák.

Hanol Erzsébet ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A Mozaik Múzeumtúra programmal főként a 8-16 éves korosztályt szeretnék megnyerni, de a felnőttek felé is nyitottak. Képünk Szekszárdon, a Múzeumok Éjszakáján készült (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

Mintegy négyszáz múzeum és kiáltóhely, köztük Tolna megyei helyszínek csatlakoztak idén a Mozaik Múzeumtúra elnevezésű kezdeményezéshez, amelynek célja a múzeumok sokszínű kulturális kínálatának népszerűsítése.
A programról múlt héten tartottak sajtótájékoztatót Budapesten, a Néprajzi Múzeumban. Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke elmondta, hogy a 8 és 16 év közötti korosztály az elsődleges célcsoport. Azt szeretnék elérni, hogy a gyerekek ne kötelező programként, hanem élményként tekintsenek a múzeumlátogatásra. Ezzel együtt bíznak benne, hogy a felnőtt lakosságot is sikerül megszólítaniuk.

Arról már Kemecsi Lajos, a programot megvalósító Néprajzi Múzeum főigazgatója beszélt, hogy a 2014-ben indult program az eddigi tapasztalatok figyelembe vételével jelentősen átalakult. Nincs határidő, egyszerűbbek lettek a szabályok és online felületen folytatódik a játék. A papíralapú matricagyűjtés helyett ugyanis a résztvevők a múzeumokban kihelyezett megállító táblákon található QR-kód segítségével tölthetik le az okostelefonjukra a játékhoz szükséges alkalmazást és a digitális matricákat.

Tíz múzeum

Tolnában 6 település 10 intézményét vonták be a Mozaik Múzeumtúrába a program honlapjának tanúsága szerint. Szekszárdon Wosinsky Mór Megyei Múzeumban, a Babits Mihály Emlékházban, az Irodalom Háza – Mészöly Miklós Emlékházban, Bonyhádon a Völgységi Múzeumban, Pakson az Atomenergetikai Múzeumban, a Paksi Képtárban és a Városi Múzeumban, a sárszentlőrinci Lázár Ervin Emlékházban, a Simontornyai Várban illetve az ozorai Pipó Várkastélyban lehet matricákat gyűjteni.

A Mozaik Múzeumtúra játékosai 12 matrica megszerzése után válhatnak bronz-, 24 után ezüst-, 36 után pedig aranyfokozatú múzeumtúrázóvá. Kemecsi Lajos hozzátette: a virtuális teret eszközként felhasználva, a valódi tárlatokkal, gyűjteményekkel és hiteles történetekkel rendelkező múzeumok világába szeretnék elhívni a gyerekeket. Szerinte a kulturális intézmények társadalmi hasznosságát nem lehet megítélni a látogatószámok függvényében, ehelyett azt érdemes figyelembe venni, hogy a múzeumok alkalmasak-e az identitást erősíteni, az aktuális kérdésekre értékes és hiteles válaszokat adni. – A mai információs dömpingben az egyetlen mód felhívni az emberek figyelmét az értékekre a projektalapú, fesztiválszerű megjelenés – fűzte hozzá Doncsev András.

Folyamatosan várják a fiatalokat

Ódor János Gábor, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója elmondta, hogy második alkalommal csatlakoztak a Mozaik Múzeumtúrához, de külön programokkal nem készülnek a kezdeményezés apropóján, hanem attól függetlenül folyamatosan várják a fiatalokat a kiállításokon és a különböző rendezvényeken. Hasonlóképpen nyilatkozott Boda Ildikó művelődésszervező is, aki a sárszentlőrinci Lázár Ervin Emlékházban kalauzolja végig az érdeklődőket. Elmondta, hogy már tavaly is meghívást kaptak a programra, idén pedig nagyobb lelkesedésre számítanak. Hozzátette, hogy a Mozaik Múzeumtúrától függetlenül folyamatosan érkeznek az érdeklődők az egyedinek számító Lázár Ervin Emlékházba és a Petőfi Múzeumba is. A település pedig nemcsak a múzeumtúrák helyszíne lehet, hiszen az ifjúsági szálló lehetővé teszi, hogy akár több napot is el lehessen tölteni a faluban, megismerve a környéket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!