Közélet

2016.09.27. 18:05

Engedélyezett kutak

Egy nyáron életbe lépett törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy bírság megfizetése nélkül kaphassanak fennmaradási engedélyt a 2016. június 4. előtt engedély nélkül létesített kutak. Tolna megyében településenként akár több száz ilyen működhet, a jegyzőknek nincs pontos felmérésük.

Mauthner Ilona ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A 90-es években nagy divat volt kutat fúratni, amiről a kertet locsolják, az állatokat itatják, és van, ahol ellátja a háztartást is (illusztráció)
[/caption]

A jegyző fennmaradási engedélye szükséges olyan kutaknál, amelyek háztartási igényeket elégítenek ki, és maximálisan évi ötszáz köbméteres vízigénybevétellel, kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával magánszemélyek üzemeltetnek. További feltétel, hogy az ingatlan, amelyen a vízilétesítmény elhelyezkedik, nem érint vízbázisvédelmi területet. Amennyiben a fentiek közül valamelyik kritérium nem teljesül, abban az esetben az engedélyezés a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok hatáskörébe tartozik.

Dr. Bozsolik Róbert, Bátaszék polgármestere elmondta, nincs pontos információjuk arról, hogy a településhez tartozó területeken hány fúrt kút van. De ugyanez a helyzet a megye többi településén is, legyen az város vagy falu. A városvezető elmondta, a 90-es években nagy divat volt kutat fúratni, mert erről oldották meg a kertek locsolását, sőt bizonyos esetekben az állatok itatását is, és van, ahol ellátja a háztartást is, így valószínűsíthető, hogy legalább minden harmadik háztartásban lehet ilyen kút, ami ezres nagyságrendet jelenthet. A törvénymódosításban szerepel, hogy maximum évi 500 köbméteres vízigénybevételhez adhat a jegyző engedélyt.

A benyújtott tervdokumentációból derül ki a kút paramétere (mélység és vízhozama), ez a mértékadó. Ennek alapján állapítják meg a mennyiséget. A fennmaradási engedélyezési eljárásra ugyan azok a szabályok vonatkoznak, mint a létesítési engedélyezésre, mondta a polgármester, azaz kérelmet kell benyújtani a települési önkormányzat jegyzőjéhez, (Bátaszéken például erre készíteni fognak külön egy kérelem nyomtatványt) és csatolni kell a kérelemhez a megvalósított kútról készített megvalósulási állapotot tartalmazó tervdokumentációt. A kiadott engedély visszavonásig érvényes. A kutakat 2018. december 31-ig szankciómentes lehet bejelenteni, ezt követően hatósági ellenőrzéssel lehet számolni, amely alapján vízgazdálkodási bírság kiszabására van lehetőség, mely természetes személy esetén maximum 300 ezer forint.

Ha a kérelmet el kell utasítani

Van, amikor nem adható meg a vízjogi fennmaradási engedély. A törvénymódosítás szerint amennyiben az engedély nélkül megvalósított vízkivételt biztosító kút vízgazdálkodási, környezet- vagy természetvédelmi szempontból káros, és ez átalakítással sem szüntethető meg, a vízjogi fennmaradási engedély kiadására irányuló kérelmet el kell utasítani, és emellett az építtetőt a létesítmény megszüntetésére (elbontására) kell kötelezni. A vízilétesítmény megszüntetése egyébként engedélyköteles tevékenység, emiatt a vízkivételt biztosító kút megszüntetésére irányuló, hivatalból indított kötelezési eljárás során először az ügyfelet terv- és adatszolgáltatásra, azaz a megszüntetési engedélyhez szükséges tervdokumentációval és annak mellékleteivel azonos tartalmú dokumentáció benyújtására kell kötelezni.

Megjelent az ismertető kiadvány

A bírságmentes kútlegalizálás a jegyzőknél vagy a katasztrófavédelemnél kezdeményezhető. A Belügyminisztérium és az agrárkamara együttműködése alapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az engedélyezési eljárás megkönnyítése érdekében ismertető kiadványt készített „Tájékoztató az engedély nélkül létesített vízilétesítmények fennmaradási engedélyezéséhez” címmel. A kiadványból többek között megtudható, milyen engedély szükséges, ki lehet a kérelmező, mit kell tartalmaznia a kérelemnek. Ismerteti az igazgatási szolgáltatási díj meghatározásának módját, az ügyintézési határidőt és az engedélyezési eljárásban részt vevő hatóságokat. A kutak legalizálásával olyan jogszerű állapot alakulhat ki, ahol biztosított a hatósági felügyelet, figyelemmel kísérhető a vízhasználat pontos mennyisége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!