Közélet

2016.09.30. 08:54

Falu a fejlődés útján

Nem új keletű, hogy Dunaszentgyörgy az atomerőmű beruházásra vár és készül. Ezt teszi módszeresen a döntés megszületése óta. A szükséges fejlesztéseket lépésről lépésre végzik el. A visszalévőket koncepcióba foglalták, forrást keresnek a megvalósításukhoz.

Vida Tünde ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az otthonos, szépen berendezett iskolában több mint 160 gyermek tanul (A szerző felvételei)
[/caption]

Tizenegy projektötletet állított össze és nyújtott be Dunaszentgyörgy önkormányzata a Paksi Társadalmi Tanácsban. Rangsorolták a teendőket azt a célt szem előtt tartva, hogy a település jól szolgálja a már ott élőket, és vonzó legyen azoknak, akik a közelgő erőműberuházás miatt érkeznek és új otthont keresnek. Éppen ezért a lista elején az új építési telkek közművesítése áll. Ötven házhelyet szeretnének kialakítani, s a víz-, villany-, gáz-, szennyvízhálózat kiépítéséhez keresnek forrásokat.

Hencze Sándor polgármester azt mondja, minden megoldásra nyitottak, a lényeg, hogy a község pozíciójából adódó lehetőségeket ne szalasszák el. A falu elvitathatatlan előnyökkel rendelkezik: csupán hat kilométerre fekszik az atomerőműtől. Ennek köszönhetően egyébként már most rengetegen dolgoznak ott. A faluvezetés abban bízik, hogy az épülő atomerőmű munkatársai között is sokan lesznek olyanok, akik Dunaszentgyörgyre voksolnak. A polgármester szavai szerint sok érv szól emellett, kezdve attól, hogy az útjaik jó minőségűek. Folytatva a felújítási programot, két etapban minden utca sorra kerül.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Hencze Sándor polgármester
[/caption]Az intézmények korszerűsítésén túl vannak, kivétel a polgármesteri hivatal épülete, amelynek felújítása most már időszerű lenne. Akárcsak egy bölcsőde építése, hiszen sok a gyerek. Jelenleg – ahogy az iskolában járva értesültünk róla – harmincnyolc kismama néz anyai örömök elé. Az első osztályban most is teltház van, de ha így alakul a gyermekvállalási kedv, két osztályt kell indítani. Az otthonos, szépen berendezett iskolában egyébként most 160 fölött van a tanulói létszám. A suli udvarán még délután is nagy a nyüzsgés.

Hencze Sándor azt mondja, nem várják ölbe tett kézzel, hogy az atomerőmű kapacitásfenntartásához kapcsolódó térségfejlesztésre szánt keretből valósítsák meg minden elképzelésüket, többnyire kész tervekkel felvértezve figyelik, keresik a forrásokat. – Nagyon jók az esélyeink, hogy mint nem konszolidált önkormányzat, 44 millió forinthoz jussunk – osztotta meg a jó hírt a polgármester hozzátéve, hogy ezt a pénzt utak felújítására szánják. Szintén reális esély mutatkozik a kerékpárútra, az elképzelések szerint a kormányzat által ígért, Szekszárdig tartó hővezetéket úgy tervezik, hogy kerékpár út alatt fut majd...

Fontos a település menedzselése
Hencze Sándor elmondta, a fejlesztési programjukban szerepel, hogy szeretnék felújítani a falu konyháját, mert arra számítanak, hogy nő majd a lakosságszám. Ugyanez indokolja a bölcsődeépítést, mert egyre kisebb az esély, hogy Paksra vihessék gyermekeiket a dolgozni szándékozó édesanyák, hiszen ott is teltház van. Szeretnének kerékpárutat építeni az atomerőműig, lefedni a műfüves futballpályát, mert a tornaterem teljes kapacitáson üzemel, egy sportcsarnok építése viszont olyan hatalmas kiadás, amire nem látnak esélyt. Utak, járdák, a ravatalozó felújítása és orvosi műszerek is szerepelnek a listán. Hencze Sándonak volt lehetősége személyesen is meggyőződni arról, hogy a világon mindenhol kiemelt figyelem övezi az atomerőművek térségét. Szerinte ez jogos igénye a nukleáris létesítményeket befogadó települések lakosságának, így bízik abban, hogy terveiket realizálni is tudják majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!