Közélet

2016.09.23. 19:29

Hasznos az érdemi munka

Külső cégekkel kötött megállapodást a szekszárdi börtön vezetése, így négy elítélt kinti helyszínen, egy fajszi bio üzemben dolgozhat, tíz ember pedig az intézet falain belül végez összeszerelő munkát.

Hanol Erzsébet ([email protected])

A foglalkoztatás mellett szakmaképzés is indult

A foglalkoztatás mellett nyolc fogvatartott részvételével szakmaképzést is indítottak a börtönben a Szekszárdi Szakképzési Centrum és a Tolna Megyei Kereskedelmi és Ipar Kamara közreműködésével. Szakmunkás végzettséget adó festő, mázoló, tapétázó képzés kezdődött, amelynek elméleti és gyakorlati oktatása az intézetben zajlik majd. – Több, szakmával nem rendelkező fogvatartott számára nyújtunk ezzel segítő kezet, megadva az esélyt és a lehetőséget, hogy szabadulásuk után el tudjanak helyezkedni és munkával tartsák el a családjukat – hangsúlyozta Soczó László, hozzátéve, hogy a szakma kiválasztásánál figyelembe vették a régió munkaerő piaci szükségleteit is.

– A büntetés-végrehajtás egyik kiemelt feladata és célja a fogvatartottak foglalkoztatása, az állampolgárok részéről pedig teljesen jogos társadalmi igény és elvárás, hogy a fogvatartottak hozzájáruljanak a fogvatartásuk költségeihez – mondta Soczó László bv. ezredes, a Tolna megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka. Ugyanakkor hozzátette, hogy nemcsak úgynevezett költségvetési foglalkoztatás zajlik, hanem arra is van példa, hogy külső céggel köt megállapodást a bv. intézet. A közelmúltban két ilyen szerződést írtak alá.

Szeptember 12-től négy jogerősen elítélt kezdett dolgozni egy fajszi bio üzemben. A parancsnok elmondta, hogy a vállalkozó azért kereste meg őket, mert munkaerőhiánnyal küzdött. A fogvatartottak betanított munkája alapvetően paprika és cékla szárításból, pakolásból és csomagolásból áll. Egyikük pedig már azt is jelezte, hogy közelgő szabadulása után szívesen vállalna munkát jelenlegi foglalkoztatójánál, aki nyitott erre.

E munkával párhuzamosan, tíz fogvatartott bevonásával a börtön falain belül is indult foglalkoztatás, és Soczó László reményei szerint hamarosan újabb 10 fő csatlakozhat a munkához. Egy külföldi tulajdonú, de szekszárdi székhelyű vállalkozás kötött szerződést az intézettel, betanított munkaként kábelek és autó alkatrész összeszerelését végzik a fogvatartottak. A munkavégzés helye egy nagy alapterületű zárka, amit kiürítettek és átalakítottak, hogy alkalmas legyen a foglalkoztatásra. Ez úgy valósulhatott meg, hogy a bv. férőhely bővítési és zsúfoltág csökkentési programjának köszönhetően, a fogvatartottak számát tekintve, mérséklődött az intézet leterheltsége, így helyet tudtak biztosítani a munkavégzés számára.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A büntetés-végrehajtás egyik kiemelt feladata és célja a fogvatartottak foglalkoztatása, ami a Tolna megyei intézetben jól működik
[/caption]

– Számos pozitívuma van annak, hogy egyre többen dolgoznak – emelte ki Soczó László. Hosszú távú és fő cél a reintegráció segítése, de jelentős eredmény, hogy előzetesen letartóztatottakat is be tudunk vonni a munkavégzésbe, továbbá ez komoly bevételi forrás is az intézetnek. – Ezen felül a város egy meghatározó vállalkozásának tudunk munkaerővel segíteni – mondta a parancsnok. Arra is kitért, hogy a foglalkoztatás az intézet biztonságos működéséhez is hozzájárul, mivel a fogvatartott folyamatosan, érdemben le van foglalva. Ráadásul pénzt keres, amivel adott esetben a családját is támogatni tudja, illetve a saját szükségleteire is költhet, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a fogvatartása nehézségeit könnyebben viselje.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!