Közélet

2016.09.08. 18:45

Kampány indult a hatályos törvény szigorításáért

Ismert médiaszemélyiség kampányol az állatvédelmi törvény szigorításáért. A kampányhoz csatlakoznak a Tolna megyei állatvédők is.

Venter Marianna ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Bozontka sokat szenvedett, mire sikeresen felgyógyult. Most már boldog „gazdis” életét éli egy szerető családban
[/caption]

Az állatvédelmi törvény szigorításáért indult kampány civil kezdeményezésre. Az elképzelés szerint bizonyos minősített esetekben alkalmazni lehessen az „emberi” szabályozást, például az „előre kitervelten”, „különös kegyetlenséggel”, vagy „védekezésre képtelen áldozattal szemben” minősítést, és természetesen az ehhez kapcsolódó büntetési tételeket is.

A durva kegyetlenkedésekért pedig minden esetben letöltendő büntetés járjon, tekintet nélkül a „nehéz gyermekkorra”, vagy a büntetlen előéletre.

A kezdeményezés időzítése nem véletlen, ebben az évben ugyanis több kirívóan kegyetlen állatkínzási ügy borzolta a kedélyeket. Droggal megmérgezett kiskutya, halálra kínzott gólya, felgyújtott sündisznó, hogy csak a legnagyobb nyilvánosságot kapott eseteket említsük. Szomorú esetek sajnos megyénkben is történtek. Lapunkban megjelent a két és fél hónapos Bozontka története, akit bántalmaztak, kis híján vízbe fojtottak, majd egy teherautó platójához csaptak. A kutyus túlélte a támadást, és miután felépült, szerető gazdihoz került.

Sikeres kampány

Az Országgyűlés 2004. március 8-án 284 igen szavazattal, 11 ellenében, 4 tartózkodás mellett elfogadta a Büntető törvénykönyv azon módosítását, amely bűncselekménynek minősíti az állatkínzást. A jogszabály szerint állatkínzást követ el az, aki gerinces állatot úgy bántalmaz, illetve tart, hogy az az állat egészségének károsodásához vagy annak pusztulásához vezet. A törvénymódosításhoz egy Tolna megyei eset, illetve az azt követő, innen induló országos aláírásgyűjtési kampány vezetett. A Tolna Megyei Állat- és Természetvédő Alapítvány kezdeményezte az aláírásgyűjtési akciót egy országos visszhangot kiváltó fadd-dombori kutyakínzást követően. A felháborító tett ráirányította a figyelmet az állatvédők által régóta szorgalmazott jogszabály változtatásra, miszerint az állatkínzás a szabálysértési kategóriából kerüljön át a bűncselekmények közé. A törvény különlegessége nem csak az, hogy civilek kezdeményezték, hanem az is, hogy a rendszerváltás óta az egyetlen olyan törvény, amely 95 százalék „igen” szavazatot kapott.

– Mi is csatlakoztunk a kampányhoz, annál is inkább, mert annak idején a mi kezdeményezésünk is országos összefogással válhatott sikeressé. Az összefogásra most is nagy szükség lesz, a jelenlegi jogrendszerben ugyanis nem lehet aláírásgyűjtést kezdeményezni, csak népszavazást, amely bonyolultabb és nehézkesebb  – mondja Fiáth Szilvia, a Tolna Megyei Állat- és Természetvédő alapítvány elnöke. – Ugyanakkor hangsúlyoznom kell, hogy a jogalkalmazóknak most is lehetőségük lenne két-három év letöltendő börtönbüntetés kiszabására, de erre nagyon ritkán kerül sor, és akkor is csak abban az esetben, ha az ügyben ember is érintett valamilyen módon, például az elkövető megfenyegette a tanúkat.

Ez a fajta jogalkalmazás azt bizonyítja, hogy sajnos az állatokat még mindig tárgyként, és nem érző lényként kezelik, az ítélet többnyire felfüggesztett büntetés, megrovás. A lehetőség tehát most is megvan, és az állatvédők teljesen elégedettek lennének azzal is, ha a már meglévő lehetőségekkel élnének a jogalkalmazók.

Összefogással vetettek véget az ész nélküli durrogtatásnak

Az alapítványnak van még egy országos hatású sikeres kampánya. A kutyák 10 százaléka ellenségnek véli, és meg akarja támadni a szilveszteri tűzijátékot, 90 százalékuk pedig megrémül és szenved tőle. Sok kutya sérül meg, amikor pánikszerűen el akar menekülni, vagy megzavarodva bolyong, és jármű elé keveredik. Minden szilvesztert követően ugrásszerűen megnő az elveszett házikedvencek száma, akik a hangos zajok elől menekülve eltévedtek, és nem találnak vissza az otthonukba. Bár tűzijáték még mindig van, Tolna megyei kezdeményezésre alakult meg a Petárda Stop nevű munkacsoport, amelynek köszönhetően 2005 óta tilos a petárda forgalmazása és használata. A legtöbb kellemetlenség vagy sérülés, legyen szó emberről vagy kutyáról, ugyanis a petárdák miatt történt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!