Közélet

2016.09.22. 07:04

Kisokossal segíti a hivatal a lakosságot

A fogyasztásmérőkkel kapcsolatos fontos tudnivalókra hívja fel a figyelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Tolna Megyei Kormányhivatal.

Balázs László ([email protected])

Fotós: Új Néplap

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A mérőkön a közműszolgáltatók különböző hitelesítési jeleket (plomba, matrica) helyeznek el. Ezeket a fogyasztónak kötelezettsége megóvni (a kép illusztráció)
[/caption]

A MEKH-hez beérkező fogyasztói panaszok jelentős része arra irányul, hogy a közműszolgáltató szabálytalan vételezést állapít meg, ami miatt a fogyasztót magas összegű kötbér megfizetésére szólítja fel. A Hivatal tapasztalata szerint a felhasználók nagy része nincs tisztában a víz-, villany- és gázóra ellenőrzésével, cseréjével kapcsolatos szabályokkal, a szolgáltató és a fogyasztó jogaival és kötelezettségeivel.

Ezért a MEKH egy kiadványban hívja fel a figyelmet a fogyasztásmérőkkel és azok ellenőrzésével kapcsolatos tudnivalókra. A Tolna Megyei Kormányhivatal és MEKH együttműködik, hogy minél nagyobb fogyasztói körhöz juttassák el az ismertetőben szereplő információkat. Szerdán sajtótájékoztató keretében mutatták be az Óvja mérőóráját! című fogyasztóvédelmi kiskátét.

Dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott elmondta, a jó állam koncepciója a közigazgatásban arra kötelezi őket, hogy a lakosság érdekeit szem előtt tartva felhívják a figyelmet szabálytalan vételezéssel kapcsolatos anomáliákra, tévhitekre. Az embereknek fontos tudni, hogy mit kockáztatnak, illetve milyen jogaik vannak.

A mérőóra a szolgáltató tulajdona

Mivel a fogyasztásmérő berendezés a szolgáltató tulajdona, a szabálytalan vételezések felderítése érdekében a felhasználási helyeken a szolgáltató ellenőrzéseket végezhet, amely során a fogyasztó köteles együttműködni. A szolgáltatónak arra is joga van, hogy az ellenőrzéseket előzetes bejelentés nélkül végezze, vagy egyéb helyszíni szerelési tevékenységhez kapcsolja. A felhasználó, képviselője, vagy független tanú (közös képviselő) jelenlétében lehet lefolytatni az ellenőrzéseket, amelynek során a felhasználónak biztosítania kell a fogyasztásmérőhöz való hozzáférést. Az ellenőrzést a felhasználó nem akadályozhatja meg. Az együttműködés a fogyasztó érdekeit is szolgálja.

Scherer Zsolt, a MEKH sajtószóvivője kiemelte, a hivatal három éve uniós direktíva eredményeként alakult, önálló szabályozási hatóságként működnek, az Országgyűlés felügyelete alatt állnak. Hozzátette: 15 millió mérőberendezés van az országban, ennek évente tíz százalékát ellenőrzik a szolgáltatók, s mindössze 1400 panasz került a hivatal elé. A MEKH ezért gondolja úgy, hogy van tennivaló a fogyasztók tájékoztatása terén. Elhangzott az is, hogy 5 milliárd forinttal – a gáz és villamos energia tekintetében – csökkent a lakossági tartozás az egy évvel ezelőttihez képest. Ez köszönhető a kedvező gazdasági környezetnek, és a javuló foglalkozatási adatoknak is. 

Dr. Kolozsi Sándor, a MEKH Fogyasztóvédelmi Főosztályának vezetője hangsúlyozta, a szolgáltató és fogyasztó közötti kapcsolat lényege a mérés, és az ez alapján történő elszámolás. A kiadvány fő üzenete, hogy tartózkodjunk a mérő befolyásolásától, hisz tiltott, élet- és balesetveszélyes tevékenység. Emellett jogellenes is. Ilyen esetekben a szolgáltató pénzügyi követelés (kötbér) megfizetésére kötelezheti a fogyasztót. Fontos lenne a tudatosság, hogy a fogyasztók minden hónapban nézzenek rá mérőjükre, okostelefonnal készítsenek fényképet róla. Mert kötelezettségük, ha a berendezést bármilyen „baleset” éri, azonnal jelezzék a szolgáltatóknak.

Kolozsi Sándor aláhúzta, a szolgáltatók és a fogyasztók között aszimmetria áll fenn. Ezért fontos, hogy az ellenőrzésnél a vételező legyen a mérőellenőrök laikus revizora: bátran kérdezzen, észrevételeit pedig jegyzőkönyveztesse. A szolgáltatóktól pedig a hivatal elvárja teljes körű bizonyítást. Az Óvja mérőóráját! kiadvány a kormányablakokban lesz elérhető. 

Köteles aláírni a jegyzőkönyvet

Az ellenőrzés során a fogyasztó jogosult arra, hogy a felhasználási helyen megjelenő személyeket felkérje, hogy igazolják magukat. A szemle megkezdése előtt tájékoztatást kell kapjon az ellenőrzés céljáról. Az ellenőrzés során folyamatosan jelen legyen, és figyelemmel kísérje a közműszolgáltató ellenőreinek tevékenységét. A jegyzőkönyvben megtegye észrevételeit az ellenőrzéssel kapcsolatban. Az ellenőrzés során nyilatkozzon arról, hogy egyetért-e a jegyzőkönyvben foglaltakkal, elismeri-e a szabálytalan vételezést. Ha közben elhagyja a helyszínt, ezt a szolgáltató emberei a dokumentumban kötelesek feltüntetni. A jegyzőkönyvet figyelmesen olvassa végig, ugyanis kötelessége aláírni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!