Közélet

2016.09.06. 17:55

Megkezdődött a visszaszámlálás, de a szünetre még várni kell

Az idei tanévben a kisebb-nagyobb szünetek jelentősen elcsúsztak a tavalyiakhoz képest, s ez könnyen a gyerekek teljesítményén is megmutatkozhat.

Á. A.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Elsősök egy szekszárdi általános iskolában. Sokat kell még tanulniuk (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

Ugyan a 2016/2017-es tanév még csak most kezdődött el, valószínűleg nem járunk messze a valóságtól, ha úgy tippelünk, hogy néhány szülő már most szemez az őszi szünettel, s írná be a naptárba a minivakáció napjait. Nos, a korábbi évekkel ellentétben idén jó sokat kell járni iskolába az első komolyabb pihenőig: az őszi szünet ugyanis október harmincegyedikén, hétfőn kezdődik (s tart november negyedikéig – az első tanítási nap hetedike, hétfő lesz).

Ez azt jelenti, hogy a mostanival együtt nyolc hetet kell a diákoknak egyben lenyomniuk, amely önmagában is soknak tűnik, ráadásul utána indul egy hét és fél hetes tanulási időszak – a téli szünet december 22-én, csütörtökön kezdődik, s január másodikáig, hétfőig tart majd. Közben még lesz egy szombati tanítási nap is, október 15-én.

A tanév második fele sem lesz könnyű: a téli szünet után összesen tizennégy és fél hetet járnak egyvégtében a diákok suliba (amelyet egy nap tör csak meg, március tizenötödike, ami szerdára esik) – a tavaszi szünet ugyanis április tizenharmadikán kezdődik, s tizennyolcadikáig tart majd. (Idén tavasszal azért lényegesen szimpatikusabban jöttek ki a szünetek: hogy mást ne mondjunk, a tavaszi három héttel korábban volt.) A végpontot nyilván a nyári szünet jelenti – nos, a hivatalos tanévzárás június 15-én, csütörtökön lesz, de nem lepődnénk meg olyan nagyon, ha az iskolák ettől valamelyest eltérnének.

Szinte minden évben felmerül, hogy lazább lehetne a tanév (vagyis egészen konkrétan a késő őszi, téli borongós időszak), ha az akkori szünetek hosszabbra nyúlnának – a nyári vakáció rovására. Magyarul: ha a diákok, mondjuk, július elsejéig tanulnának, akkor lehetne valamivel hosszabb a pihenőidőszak korábban. Ennek azonban több akadálya van: az egyik általános iskolai tanár például azt mondta, hogy amíg nincsen légkondicionálás, addig kínzás lenne a gyerekeket a délelőtt tizenegyre már szaunává változó osztálytermekben üldögéltetni, s a figyelmüket is lehetetlen lenne fenntartani.

A tavaszi érettségi időszak 2017. május 5-én kezdődik a nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal. A magyar nyelv és irodalom érettségik május 8-án kezdődnek, a matematika május 9-én, a történelem május 10-én, az angol május 11-én, a német pedig május 12-én következik a sorban. Az írásbelik a tervek szerint május 26-án zárulnak. A szóbeli vizsgákra emelt
szinten június 8–15., középszinten június 19–30. között kerül sor. Mindez azt is jelenti, hogy a ballagások május ötödikén, pénteken, illetve május hatodikán, szombaton lesznek majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!