Közélet

2016.09.28. 19:46

Nem szoknak le róla, inkább otthon töltik a cigarettát

Hiába az áremelés, nem akar csökkenni a dohányzás mértéke. Sokan otthon töltik a cigarettát, mert úgy jelentősen olcsóbb.

Venter Marianna ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A dohánytermékek forgalma azt mutatja, hogy pusztán az árak emelésével nem lehet leszokásra bírni az embereket (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

Amerikának „köszönhetjük”

A dohány, s ezzel együtt a dohányzás 1492-ig, Amerika felfedezéséig ismeretlen volt Európában. A kontinensre kerülve az 1700-as évek végéig mint patikaszer volt ismert, sokféle betegséget kezeltek vele. A XVIII–XIX. században vált élvezeti cikké, többféle formában használták. A tubákolás során a finom dohányport szippantották fel, a bagózás pedig a dohánylevelek rágását jelentette. Majd egyre inkább elterjedt a pipázás és a szivarozás. A XIX. század végére már tömeges fogyasztási cikk lett a dohány, a szivar és a pipa mellett elterjedt a cigaretta is. A magyar dohány szó a török „duhan”-ból származik. Az első magyar dohánygyár Fiumében kezdte működését 1865-ben.

Áremeléssel indult a szeptember, és még nincs vége, az elképzelések szerint 2017 végégig három lépcsőben összesen 29 százalékkal emelkedik majd a dohánytermékek jövedéki adója, amely már most is jelentős részt képvisel az árakban. A mostani emelés hatására szálanként újabb 0,4 forinttal nőtt a cigaretta jövedéki adója, a vágott dohányé pedig kilónként 1100 forinttal.

Az emelés azonban nem volt hatással a forgalomra, az év első negyedében több cigaretta és vágott dohány fogyott a nemzeti dohányboltokban, mint tavaly. A NAV jövedéki adataiból az is kiderül, hogy leginkább a tölteni való dohány iránti kereslet növekedett. Az, hogy a forgalom nemhogy csökkent volna, hanem inkább növekedett, jelzi, hogy pusztán a termék árának növelésével nem lehet eredményt elérni a dohányzásról való leszoktatásban. A dohányosok inkább másról mondanak le, ha emelik a cigaretta árát. Bár a dohánytermékek évek óta a legnagyobb mértékben dráguló árucikkek között van Magyarországon, az emberek mégis veszik, ráadásul egyre nagyobb mennyiségben. Emellett köztudott, hogy a trafikok indulása után a keleti országrészben felvirágzott a feketekereskedelem, és még most sem telik el úgy hét, hogy a NAV ne adna hírt valamilyen komoly cigarettafogásról.

Bár a legális cigarettafogyasztás növekedését lehet magyarázni a reálbér emelkedésével, akkor is aggasztó, hogy a dohányforgalom részaránya a teljes kiskereskedelmen belül szintén évről évre emelkedik. A második negyedévben a dohánytermékekre költött 152 milliárd forint a teljes kiskereskedelmi forgalomnak a 6,5 százalékát tette ki, míg egy évvel korábban ez az arány 6,44 százalék, előtte pedig 6,39 százalék volt.

Rendszeres program a töltés

– Az erős dohányosok inkább tölteni való dohányt vásárolnak, mint dobozos cigarettát. Általában a számukra jól bevált márkához ragaszkodnak, és így van ez a cigarettapapírt illetően is – mondta egy dohánybolt vezető. A legtöbben az erősebb dohányt választják, mert azt mondják, hogy a házi készítésű cigaretta nem olyan kemény, mint a gépsoron gyártott, ezért jobb, ha „van ereje”. Az is igaz, hogy alig van olyan, aki filter nélküli cigarettát tölt. Vannak, akik esténként töltik meg a másnapra való adagot – általában tévézés, vagy rádiózás közben – de jár ide vásárolni egy pár, akik vasárnap délután „legyártják” az egész heti mennyiséget, és napi adagokra osztva tárolják.

Nem ismerték a veszélyt

Az első doboz cigarettát a középiskolai ballagására kapta Jenő bácsi. Méghozzá a keresztanyjától, egyfajta felnőttséget jelző tárgyként. Ha már kapta, kipróbálta, és rá is szokott. Ráadásul a cigaretta abban az időben a három évig tartó katonai szolgálat idején egyenesen az ellátmány része volt. Huszonöt évig dohányzott, a leszokás előtt napi két doboz cigarettát szívott el. Egyszer aztán nagy névnapi ünnepség volt náluk, reggelig tartott, ettek, ittak, cigarettáztak. Főleg ez utóbbit művelte lelkesen, és reggelre úgy érezte magát, mintha smirglipapír lenne a szájában. Akkor tette fel magának a kérdést: hát kell ez nekem? Azzal letette a cigarettát, és azóta nem gyújtott rá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!