Közélet

2016.09.14. 10:35

Találni szabad, megtartani nem

Mi a teendő, ha találunk valamit, illetve hová forduljunk, ha mi vesztettük el valamilyen tárgyunkat, értékünket?

Venter Marianna ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Minden közlekedési eszközön, így a buszokon is gyakran felejtenek különböző tárgyakat az utasok (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

A talált tárgyak ügyében a válasz megtalálható csakúgy, mint a régi Polgári Törvénykönyvben, úgy az új Ptk-ban is. Az elvesztett tárgyak, dolgok megtalálójának ugyanis vannak törvényi kötelezettségei. A törvény úgy fogalmaz, hogy az elvesztett dolgot megtaláló személynek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy azt tulajdonosa visszakaphassa – tájékoztatott dr. Kocsis Ildikó ügyvéd.

A kérdés az, hogy mi az a minden, amit meg kell tennie a megtalálónak. Szerencsére az új Ptk. nem azt várja el az állampolgártól, hogy egy megtalált tárgy esetén profi nyomozókká válva derítse ki a tulajdonos személyét vagy lakhelyét. A törvényi elvárás, hogy a talált tárgyat (dolgot) a találástól számított 8 napon belül adja ki: a dolog tulajdonosának, vagy annak, aki igazolja, hogy jogosult azt átvenni. Ha ilyen nincs, akkor a tárgy megtalálása szerint helyileg illetékes jegyzőnek kell átadni. Vagyis, ha egy talált tárgy esetén sikerül kideríteni, hogy ki lehet a tulajdonos, akkor közvetlenül neki lehet átadni a megtalált dolgot. Ha azonban a megtaláló nem érzi magát magánnyomozónak akkor a polgármesteri hivatalban a jegyzőnél adhatja le a megtalált dolgot.

Más a helyzet, ha olyan helyen talál valaki valamit, ami a közösség számára nyitva áll. Ez alatt értendők a különböző ügyfélszolgálati irodák, hivatali helyiségek, tömegközlekedési eszközök, várók stb. Egyszóval az olyan helyeket, ahol sokan megfordulnak. Az ilyen helyeken talált dolgot azonnal át kell adni a hely üzemeltetőjének.  Ezt követően már a helyet üzemeltető köteles a talált tárgyat a jogos tulajdonos részére kiadni, vagy azt három hónapig megőrizni. Ha a talált tárgyak megőrzésére nincs lehetőség, akkor azt a helyileg illetékes jegyzőhöz kell eljuttatni. Érdekesség, hogy a Facebookon is van Talált Tárgyak Oldala, ahol a találók és elveszítők próbálkoznak egymásra találni, hogy a tárgyak visszakerüljenek eredeti tulajdonosukhoz. A mai digitális világban ez is segítséget jelenthet, de az új Ptk. előírásait ettől függetlenül be kell tartani.

Felhívhatják a tulajdonost

A buszon felejtett tárgyakat a sofőr leadja a forgalmi szolgálatnak. A Dél-dunántúli Közlekedési Központnál tájékoztatása szerint ha az elveszett tárgyon név, cím, telefonszám szerepel, akkor értesítik a tulajdonost, aki a forgalmi szolgálatnál átveheti. Ha nincs ilyen kiindulópont, akkor a törvényi előírások szerint járnak el. A leggyakrabban bérletet, tárcát hagynak a buszon, ezeket hamar vissza lehet juttatni a gazdájának. Maradt már a buszon tornazsák, esernyő, könyv, táska, sőt, egy alkalommal egy laptop is. Országos szinten a legextrémebb talán az az eset volt, amikor egy pár éves kisfiút „felejtettek” a buszon a szülők.

Bírói talár és műláb a vonaton
A vonaton évente több száz dolgot felejtenek az emberek évente. A MÁV által összeállított képzeletbeli toplistáján élén az okmányok, kulcsok, bizsuk, mobiltelefonok és pénz áll. A főiskolások, egyetemisták gyakran a vonaton is tanulnak, így jegyzetekből is szép gyűjtemény található raktáron. Nincs hiány ruhaneműből sem, kabát, pulóver, sapka sokszor marad a vonaton, sőt, egyszer egy bírói talárt felejtett a fülkében a gazdája. Előfordult már, hogy igen értékes – több mint félmillió forintos – fotós felszerelést adtak le a talált tárgyak osztályára, és van egy rejtélyes eset is: egyszer egy műláb maradt a vonaton, akkurátusan az ülésnek támasztva.

Ruhaneműk a szállodában

A Tolna megyei szálláshelyeken legtöbbször törölközőt, pipereholmit és a ruhadarabokat felejtenek a vendégek. Országos szinten pedig, a Szallas.hu összeállítása alapján leggyakrabban ruhaneműk maradnak a vendégnél tovább a szállóban. Tulajdonosaik néhány különlegesebb darabról is hajlamosak megfeledkezni, így maradt már el nem hétköznapi fehérnemű és komplett kórusruha is. A „kiegészítők” közül a póthaj és a műfogsor szerepel a listán, de gyakran maradnak a fiókban vagy a fürdőszobában ékszerek, főként gyűrűk. A ruhadarabokat szorosan követik a sorban a szépségápolási és higiéniai termékek, illetve sokszor felejtenek gyerekjátékokat is a szobákban. Néha meglehetősen extrém is lehet a feledékenység: indult már haza család gyerek nélkül, de volt, hogy a feleségről feledkezett meg a család, és kiskedvencet is felejtettek már a szálláshelyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!