Közélet

2016.11.15. 17:22

Délvidéki, szlavóniai és erdélyi gyerekek táboroztak Őcsényben

November 2-án indult a Kosztolányi Dezső Céltársulás által szervezett I. Őcsényi Anyanyelvi Tábor, amelyre Délvidékről, Drávaszögről, Szlavóniából, de magyar településekről is érkeztek diákok felnőtt kísérőikkel az őszi szünetben.

Munkatársunktól

A program november 2-i megnyitóján a vendégeket Őcsényben Fülöp János, a falu polgármestere köszöntötte. A rendezvény témája a hagyományos sárközi magyar kultúra (néptánc, népviselet, népszokások), a református hit és annak hatása a Sárköz életére, a Tolna megyében élő bukovinai székelyek kultúrája, illetve a Duna-Dráva Nemzeti Park közelsége révén a természetben való minél több szabadidő eltöltése volt.

November 3-án délelőtt a táborozók megtekintették Őcsény település nevezetességeit. Csapai János, helytörténész-régész idegenvezetésével ellátogattak az Őcsényi Tájházba, amely a sárközi hímzésű szőtteseiről és népi motívumokkal tarkított tárgyairól, valamint a paraszti életformát bemutató családi ereklyéiről híres. Ezt követően felkeresték a központban álló világháborús honvédszobrot, s megcsodálták az 1782-ben épült református templomot, ahol a toronyba is lehetőségük volt felsétálni a gyermekeknek (ahonnét kitekintve az egész Sárköz belátható).

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Lovaskocsin is utazhattak az őcsényi anyanyelvi táborban résztvevő gyerekek
[/caption]

Délután Szilágyi Zoltán hertelendyfalvi református lelkész tartott előadást a reformációról és annak a délvidéki magyarságra gyakorolt megtartóerejéről, felesége, Szilágyi Judit kántornő pedig délvidéki református énekeket tanított a résztvevőknek. Ezt követően Gutai István paksi író, a „Földönfutók, hontalanok” című könyv szerzője mesélt a bukovinai székelyek történetéről, kiemelve Tolna megyében való letelepítésük történetét. Este játékos vetélkedőkkel, csapatversenyekkel zárult a nap. November 4-én lovaskocsikázással indult a délelőtt, a gyönyörű napsütéses idő is a program mellé állt. aznap a forradalom leverésének 60. évfordulójára emlékezve, délután Hohmann Gábor, a Kosztolányi Céltársulás Oktatási- és Nevelési Munkacsoportjának vezetője beszélgetett a táborozókkal az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, majd ezt követően a „Szabadság, szerelem” című film levetítése következett. Este az őcsényi Bogár István Hagyományőrző Táncegyüttes tartott táncbemutatót sárközi néptáncokból, majd sárközi táncház következett.

A hagyományőrző est fénypontjaként két kislánynak és egy felnőtt kísérőjüknek lehetősége volt beöltözni hagyományos sárközi népviseletbe, így a sándoregyházi Német Lívia, a laskói Getó Luca és a felnőttek közül a hertelendyfalvi Nemcsek Klaudia is kipróbálhatta a híres őcsényi népviseletet. Szombaton reggel a táborozók az Őcsényi Repülőtér történetével és az ott állomásozó gépekkel ismerkedhettek meg. A reptéren és a hangárban Kovács Ottó, az Őcsényi Repülőtér Sportegyesület elnöke vezette végig a társaságot. Fekete Krisztián pilóta felajánlotta, hogy azok a gyermekek és felnőtt kísérők, akik szeretnék, kipróbálhatják a repülés élményét Cessna típusú gépén, amelyről egyben meg is tekinthették Szekszárd környékét a levegőből.  A földön tartózkodókra ezalatt csapatépítő játékok vártak, valamint a határon túli gyermekek hírére őcsényi versenylovasok is érkeztek a táborba.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A toborzó csapat Szekszárd központjában, a Garay-szobornál
[/caption]

Délután Tolna megye székhelyére, Szekszárdra utazott a csoport, ahol városnézésre került sor. A városközpont megtekintését (Garay tér, Béla tér, Garay János szobor, Babits Mihály szobor, I. Szent István király szobra, Urunk Mennybemenetele római katolikus templom, Vármegyeháza, Városháza, Prométheusz park, Garay János Gimnázium, Zsinagóga, Wosinsky Mór Múzeum) követően a Bartina hegyen álló kilátóhoz túrázott a csapat. Az este fergeteges diszkóval és sárközi táncházzal zárult, melyet az őcsényi Radó Csaba és Propszt Róbert biztosítottak. November 6-án, vasárnap reggel zárult a tábor.

A résztvevők a reggelit követően, indulás előtt még részt vettek a Kovács László lelkipásztor által celebrált vasárnapi református istentiszteleten Őcsényben.  A búcsúzkodás után dél körül indult útnak a társaság Drávaszög, Bácska-Bánság és Erdély irányába. Az elválás a tábor jövő évben való folytatásának és az újbóli találkozásnak reményében zajlott, hiszen a tábor 5 napja alatt megköttetett barátságoknak négy ország határai sem szabhatnak gátat.

A tábor a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával valósult meg.

Címkék#Őcsény
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!