Közélet

2017.01.12. 17:45

Februártól többet kell majd fizetni a kenyérért

A munkaerőhiány és a minimálbér-emelés miatt az évek óta csak tervezett lépést most lépik meg, mondta a Tolna és Baranya megye pékszövetségének az elnöke. Ennek mértéke 15-20 százalék körül alakulhat.

Mauthner Ilona ([email protected])

Fotós: Lang Róbert

Házi helyett kézműves kenyér

Pár hete lett nyilvános a fogyasztók számára is az Élelmiszerkönyvi változtatás. Ennek lényege, hogy pontosan leírják, hogy melyik fajta kenyér mit tartalmazhat. A fehér és félbarna kenyereknél az előírt lisztek – előbbinél BL80, utóbbinál BL112 és RL90 – mellett adalékanyag hordozójaként egy százaléknyi más lisztet is fel lehet használni. A rozsos kenyereknél az eddigi minimum 15,1 százalékos rozstartalom 30, a rozskenyereknél 40 helyett 60 százaléknyi rozsliszt-tartalmat írnak elő, emellett meghatározzák az Élelmiszerkönyvben eddig nem szereplő Graham-, a tönköly-, teljes kiőrlésű és kukoricás kenyér összetevőit és elkészítési módját. Változik a sótartalom is, a tavalyi 1,5–2,8 százalékról, idén 1,3–2,5-re módosulna. A házi jellegű kenyér elnevezés megszűnik, helyette kézműves kenyér megnevezés lesz.

Arra a hírre, hogy a kenyér ára emelkedik, általában mindenki felkapja a fejét, pedig évről évre egyre kevesebbet eszünk belőle. Aki becsületesen akar megjelenni a piacon, annak mindenképpen meg kell lépnie a kenyér árának az emelését, mondta Kászpári Károly, a Tolna és Baranya megye pékszövetségének elnöke, aki családtagjai mellett hat szakemberrel működteti a tengelici székhelyű Frissten Pékséget is.

Utoljára 2011-ben emeltek árat a pékségek – vannak kivételek, több felkapott pékség nem várt éveket, szinte évente módosította az árait, ennek ellenére nem koptak el a vásárlók –, akiknél általában jellemző, hogy mindenki fél első lenni, így a másikra vár, hogy meglépje az emelést.

– Az egy személyre eső bérköltségek, a minimálbér-emelés miatt, átlagban 23 ezer forinttal növekednek, ezt kell kitermelni. A elmúlt hetekben nem változott a liszt ára, de nem kizárt, hogy előbb-utóbb a beszállítók is átháríthatják a központi béremelés többletterheit a pékségekre – mondta Kászpári Károly. Az igazság az, hogy legalább 30 százalékkal kellene megemelni az árakat – hiszen már a tartalékaikat is felélték a pékségek –, de véleményem szerint 15 százalék körüli lesz majd az áremelés, tette hozzá a szakember.

Hazánkban jelenleg 600 körüli azoknak a pékségeknek a száma, melyek magyar sütőipari vállalkozások, ebből a pékszövetség szerint 200 még az idén bezár, éppen a költségek emelkedése és a kisebb forgalom miatt. Ugyanakkor 500-600 között van az albán pékségek száma is hazánkban. Ha egyet megbüntetnek az ellenőrök a feltárt hiányosságok miatt, ami ennek következtében inkább bezár, mint fizet, nyílik helyette egy másik, más néven.

Természetesen több pékséget is megkérdeztünk arról, vállalják-e a pékáruk emelését. A többség azt mondta, nem tudnak mást tenni, hiszen a bérek emelését csak így tudják kigazdálkodni.

– A minimálbér emelése bennünket is jelentősen érint, és ezt is be kell kalkulálni az árakba – fogalmazott az egyikük. A kenyér árának szinten tartását nem lehet kigazdálkodni például a péksütemények, vagy a magas minőségű egyéb termékek árainak az emelésével, azokat ugyanis ritkábban vásárolják a vevők. Arra kell számítani, hogy a fehér kenyér, ha eddig 260 forintba került kilója, akkor az valahol 280-300 között álljon meg. Ráadásul kevesebb kenyeret is eszünk. Míg 2002-ben 62,7 kiló kenyeret fogyasztott el egy ember itthon, addig 12 évvel később 36,9 kilóra csökkent ez a mennyiség, évente.

Élelmiszerkönyvi előírások

Az általunk megkérdezett pékek szerint hasznos az Élelmiszerkönyvi előírás. Miután életbe léptek a változtatások, a fehér kenyereknél nehezebb takarmány minőségű lisztet használni, melyekből aztán az úgynevezett „huszonnégy órás” kenyereket sütötték. És az olyasféle átveréseket is át kell majd gondolni, hogy egy termékre nagy betűkkel eddig ráírták, hogy „Teljes kiőrlésű”, apróval pedig, hogy „lisztet is tartalmaz”. Vagyis a feltűnően olcsó kenyerek is drágulhatnak, a jó minőségűeknél is nyilván lesz változás. Az áremelés ellenére a vevők mégis jól járhatnak: a pénzükért megfelelő minőségű, több napig eltartható kenyeret kapnak. Az egyik pékség vezetője megjegyezte, egy doboz cigaretta ára 900 forint, míg 10 deka kenyéré – ennyit fogyaszt átlagban egy ember naponta – alig 30 forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!