Közélet

2017.01.28. 17:50

Kérdés, hogy hány méh éli túl a téli álmot

Nem sok dolguk van télen a méhészeknek a kaptárak körül. Ezt az időszakot a termékeik értékesítésére és saját maguk továbbképzésére fordítják a szakemberek. Ma Magyarországon közel 22 ezer méhész van, ebből 813 Tolna megyében.

Mauthner Ilona ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az idei hosszantartó télre régen volt példa, a méhek is pihennek, csak néha-néha kell, hogy rájuk nézzen a méhész (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

Ilyen hosszan tartó, hideg januárra a méhészek többsége még csak nem is emlékszik. Nagyernyei Attila, a Tolna Megyei Méhész Egyesület elnöke is azt mondta, idei a 34. szezonja a méhészet területén, de olyan időszakra, amikor szinte folyamatosan mínusz 10 fok alatt volt az éjszakai hőmérséklet és nappal is inkább csak nulla fok közelében, és mindez már harminc napja, ilyenre ő sem emlékszik. A tartós hideg egyébként jó az egészséges méhcsaládnak. Az apró kis rovarok ilyenkor úgy viselkednek mint a mackók, minimálisra csökkentik az életfeltételeiket.

Harc folyik a magyar fogyasztókért

Nagyernyei Attila elmondta, a Nébih kiváló munkát végez, a hazai áruházak polcairól eltűntek ezek a készítmények, viszont az uniós országok többségében ott vannak, olcsón, így kiszorítják többek között a magyar termelők exportra szánt mézét. Emiatt a méhészek a szűkülő külföldi piac miatt a hazai fogyasztókat szeretnék megnyerni, melynek pillanatnyilag az az eredménye, hogy „háború” folyik a vásárlókért. Szekszárdon, a piacon például hosszú éveken keresztül három termelő kínálta a mézeit, most 11-en osztoznak a vásárlókon. Ennek az eredménye az „árharc”, ami ugyan kedvez a vásárlóknak, de hosszabb távon a méhészeket tönkre teszi, mondta a megyei elnök.

Ha megenyhül az idő, kiderül, hogyan teleltek a méhcsaládok. Azért van ok aggodalomra, hiszen a múlt év az atkáról és az ellene való védekezésről szólt. Úgy tűnt, a szerek hatékonysága sem volt a régi, talán hozzászokhattak, illetve az időjárás is nagyon kedvezett az atkáknak. A méz élelmiszer, így a méhészeknek nagyon meg van kötve a kezük, hogy mivel védekezhetnek. Az atkairtó ugyanis a mézbe nem kerülhet, a méheket sem károsíthatja, de elvárják tőle, hogy hatékony legyen az atkával szemben.

Ősszel, a teleltetésre készülve sajnos látni lehetett, hogy több méhészetben is voltak gyenge családok. A méhek plusz 9 fok alatt nem repülnek, le vannak dermedve. A jelenlegi időjárásban néha-néha rájuk lehet nézni, például a kijárók szabadok-e, de nem szerencsés a méhek nyugalmát megzavarni.

A szekszárdi méhész klub tagjai kihasználták a téli pihenő-időszakot, egymást érték a szakmai rendezvények, ahová alkalmanként 50-150 méhész látogatott el. A méhészklubban elhangzott, hogy minőségi méhészeti termékeket, mézet, virágport, propoliszt kell a fogyasztóknak kínálni, valamint az atka elleni biovédekezésről (oxálsavval, mely a sóskában, spenótban is van), a hazai méhlegelőkről az erdész-méhész szemével. Február 6-án, este 6 órától pedig a Hogyan tovább magyar méhészet? címmel hallgathatnak meg előadást az érdeklődők. Ennek az az aktualitása, hogy továbbra sem tudják megállítani a kínai rizs-sziruppal készült mézek behozatalát Európába.

Ismét Tavaszváró méhésznap

Nem csak a megye, de az ország egyik legnagyobb méhészeti rendezvénye lesz február 11-én, Szekszárdon, a Tavaszváró Szakmai Méhésznap. Az idei annyiban különbözik az eddigiektől, hogy a rendezvény nemzetközi minősítést kapott. A környező országokból is jelezték, hogy buszokkal jönnek az érdeklődő méhészek. Az előadók között lesz egy orosz professzor házaspár is, akik méhészeti kutatással foglalkoznak. Ők Moszkvából érkeznek és egy új irányvonalat mutatnak be a méhészeknek. Szó esik majd a műlép, viasz toxinmentesítéséről, az apiterápiáról (méhészeti termékekkel való gyógyítás), illetve az atka ellen való védekezésről is. A rendezvényen ott lesz Bross Péter is, az országos szövetség (OMME) elnöke, akinek az előadása zárja a szakmai napot. Ezerötszáz méhészre számítanak, de érdeklődőket is várnak, hiszen idén is lesznek a méhészeti eszközkiállítók mellett mézeskalács- és édességárusok is. A rendezvényre a belépés ingyenes.

Nálunk van a legtöbb méhcsalád

Az OMME tagjai az elmúlt években sokat tettek azért, hogy népszerűsítsék a mézfogyasztást. Például az iskolákban tartott mézes reggelikkel. Ennek meg is lett az eredménye, nőtt a mézfogyasztás. De nőtt a méhcsaládok és a méhészek száma is. Hazánk világcsúcstartó ezen a területen, ami azt jelenti, hogy egy négyzetkilométerre 28-50 méhcsalád jut (Zala megyében 70). A spanyolok a második helyen vannak, náluk ez a szám 10 körül van. Európa legnagyobb méhészete is Magyarországon van, Baranya megye déli felében, egy családi vállalkozásban van 10 ezer kaptár. Tolna megyében egyébként 813 méhész közel 52 ezer méhcsaláddal foglalkozik, országosan közel 22 ezer méhész van és 1,2 millió méhcsalád.

Az, hogy hazánkban sok a méhész, talán az egyik oka az, hogy évek óta támogatást is kapott ez az ágazat. A napokban írták alá a Magyar Méhészeti Nemzeti Programot, melyben pályázni lehet különböző támogatásokra, például atkairtó készítményekre, aggregátorra, fűkaszára, utánfutóra, de méhanyára is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!