Közélet

2017.02.27. 19:01

Tíz éven át járták Európát, mire rátaláltak mostani otthonukra

Közel tíz éve annak, hogy Lisa és Hans Betting Dalmandot választották lakhelyüknek. A holland házaspár azóta tevékenyen részt vesz a falu életében.

Hanol Erzsébet ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Lisa és Hans Betting jól érzi magát Dalmandon, közbenjárásukkal sok segítség érkezik a faluba Hollandiából (Fotó: beküldött kép)
[/caption]

– Miután nyugdíjba vonultunk, szerettünk volna egy másik európai országban élni – kezdte Lisa és Hans Betting, miként történt az országváltás. – Közel tíz éven át utaztunk a mobilházunkkal Európában északtól délig, hogy megkeressük, hol szeretnénk később élni. De semmit sem találtunk: az egyik helyen túl nagy a hőség, a másikon túl hideg van, vagy túl sok a holland, vagy az angol. Így jött a kérdés: mi lenne, ha Magyarországra költöznénk? – mesélték.

Megtetszett nekik az ország
Elmondták, hogy 1989 nyarán körülbelül tíz napot töltöttek Budapesten és környékén, ahol jól érezték magukat, kedves emberekkel találkoztak, jó ételeket ettek. Így eldöntötték, ismét megnézik hazánkat. 2006-ban három hónapot utaztak a mobilházukkal Magyarországon, és úgy határoztak, Kaposvár–Dombóvár–Pécs térségét választják. A természet tetszett nekik a legjobban, illetve egy gazdaságilag erős régióban szerettek volna élni. Továbbá olyan települést kerestek, ahol elérhetőek a modern eszközök, a telefon, az internet, és nem él sok külföldi. 2007-ben vásárolták meg a dalmandi házukat, ahova áprilisban költöztek be. Az első évük sok munkával telt, az ingatlant helyi és környékbeli szakemberek segítségével újították fel. A beilleszkedésüket segítette, hogy találkoztak a szomszédokkal, akikkel jól kijönnek, valamint elkezdték tanulni a magyar a nyelvet. Sok barátjuk lett, és remek emberekkel dolgoznak együtt a „Most Dalmand” csapatában.
A településsel kapcsolatban elmondták, sok olyan dolog történik, mint ötven éve Hollandiában. A házaknál disznót vágnak, a kutyát kennelben tartják, a kertekben zöldséget termesztenek. Ugyanakkor az emberek nehezen élnek, mert kevés munkalehetőség van a régióban. 

Adományokkal segítenek
Lisa elmondta, hogy korábban megkérdezte tőle Nagy Marika, az iskola igazgatója, aki magyar nyelvre tanította, hogy vannak-e babaruhái, mert több nőnek gondot jelent a kisbabája öltöztetése. Erre Lisa írt egy e-mailt Hollandiába, a régi lakóhelyükön működő egyik szervezetnek, három hónappal később pedig volt 45 banános dobozuk tele babaruhákkal, amiből a templom révén Romániába is vittek.

A „Most Dalmand” csapatával pedig kitartóan dolgoznak tovább. Működtetnek egy „Holland Turit”, ahol a régi lakhelyükről, Voorthuizenből származó használt ruhákat adományoznak, emellett támogatják az iskolát, az óvodát, a dalmandi embereket. – Építettünk egy grillező helyet a fiataloknak, ingyen kirándulást szerveztünk az időseknek és sportnapot az iskolás, óvodás gyerekeknek – folytatta Lisa. Novemberben hetven rászoruló dalmandi kap élelmiszercsomagot Voorthuizenből, míg a karácsonyi ünnepségen ajándékkal lepik meg a gyerekeket. Utóbbiakat a voorthuizeni nőegylet tagjai ajánlják fel.

Azt mondják, a szívük már magyar

Lisa és Hans Hollandia középső részén élt egy kisvárosban, a tízezer lakosú Voorthuizenben. Lisa bíróként dolgozott, később pedig marketinget és pr-t tanult, majd a nonprofit szektorban helyezkedett el. Hans üzletemberként dolgozott a családi vállalkozásban, aztán egy hamburgi cég üzletvezetője volt. Egy lányuk van, és mint mondták, évente kétszer látogatnak haza.

A két ország közti különbségről elmondták, szerintük a hollandok elfogadóbbak másokkal szemben. Az életszínvonal jóval magasabb Hollandiában, emellett pedig egy igazán demokratikus ország, és mindannyian beszélnek idegen nyelveket. Ugyanakkor azt tapasztalták, Magyarországon olcsón lehet házat venni, és alacsony áron felújítani azt. Jó az időjárás, a természet gyönyörű, nincsenek közlekedési dugók, csend van és béke. Hollandiában 408 ember él egy négyzetkilométeren, Magyarországon viszont 106, miközben az ország kétszer nagyobb. Az emberek barátságosak és jók az ételek. – Hollandiában születtünk, de a szívünk már magyar – tette hozzá a házaspár.

A két ország közti különbségről elmondták, szerintük a hollandok elfogadóbbak másokkal szemben. Az életszínvonal jóval magasabb Hollandiában, emellett pedig egy igazán demokratikus ország, és mindannyian beszélnek idegen nyelveket. Ugyanakkor azt tapasztalták, Magyarországon olcsón lehet házat venni, és alacsony áron felújítani azt. Jó az időjárás, a természet gyönyörű, nincsenek közlekedési dugók, csend van és béke. Hollandiában 408 ember él egy négyzetkilométeren, Magyarországon viszont 106, miközben az ország kétszer nagyobb. Az emberek barátságosak és jók az ételek. – Hollandiában születtünk, de a szívünk már magyar – tette hozzá a házaspár. Lisa és Hans Betting jól érzi magát Dalmandon, közbenjárásukkal sok segítség érkezik a faluba Hollandiából (Fotó: beküldött kép) -->

Ezek is érdekelhetik