A kisgyermekek a felnőtt dózis egyharmadát kapják

Oltják az 5–11 éves korcsoportba tartozó gyermekeket megyénkben. Tolnán dr. Barna Györgyit kérdeztük a részletekről és a kilátásokról.

Wessely Gábor

Dr. Barna Györgyi negyven gyereket oltott be az első oltási napon.

Fotó: Mártonfai Dénes

Megkezdődött Tolnán is az 5–11 év közötti gyermekek oltása. Első körben, dr. Barna Györgyi körzetéből több mint ötvenen jelentkeztek. A kijelölt napon, december 22-én negyvenen jelentek meg a rendelőben, a többiek főként megfázás miatt maradtak távol. 

– Felkészülten érkeztek a szülők – mondta a doktornő –, mert van egy facebookos csoportom, azon keresztül közlöm a legfontosabb infókat, s így tudják az érintettek, hogy mit kell tenniük. Két verzió van: ha regisztráltak a vakcinainfón, akkor itt már csak egy beleegyező nyilatkozatot kell kitölteniük, ha nem regisztráltak, akkor egy regisztrációs lapot is. Teljesen flottul ment minden. 

Ez a korosztály a normál adag egyharmadát kapja a Pfizer-készítményből. Három hét elteltével jön a második kör ugyanekkora dózisban. Mindennapos oltást nem terveznek, mert az oltóanyag kiszerelése nagy, s nem szeretnék, ha a megbontott, de fel nem használt szer veszendőbe menne. Ha összejön a megfelelő létszám, akkor oltanak újra. Oltás egyébként a kórházi oltóponton is kérhető. 

– Egy ampullából tíz adagot tudunk kinyerni – tájékoztatott a gyermekorvos. – Szerencsére ez sima hűtőben, 2–8 fokon tárolható. Tolnán elég nagy volt az oltási hajlandóság a 12–15 éves korosztályban is. Ők már normál mennyiséget kaptak. Néhányaknál jelentkezett izomfájdalom, főleg a vállban, vagy kisebb láz; más visszajelzés hozzám nem érkezett. A kicsiknél pedig még ennyi kellemetlenség sem lesz szerintem. Egyharmadnyi a dózis, egyharmadnyi a várható oltási reakció. 

Mindenki arra kíváncsi, hogy mikor lesz vége a járványnak. Dr. Barna Györgyi a kisvárosi helyzetet egészében látja, lévén vezető háziorvos, akinek a férje az egyik felnőtt körzet orvosa. Az a tapasztalat, hogy az új mutánsok egyre gyorsabban terjednek, de talán relatíve kevesebb áldozatot szednek, mint a korábbiak. 

– Az omikron Magyarországon most kezd beindulni – hangsúlyozta a doktornő –, de az máris látszik, hogy ha egy közösségbe bekerül, ott mindenkit megfertőz. Arról, hogy a fertőzöttek hány százaléka kerül kórházba, illetve hal meg, felelősségteljesen nem nyilatkozhatunk egyelőre. Mintha úgy látszana, hogy több a beteg, de kevesebb az áldozat, mint korábban. 

Megkérdeztük: Ön beoltatja 5-11 éves gyermekét?

Nagy Miklósné: – A családban már mindenki megkapta az oltást, a nagyobb unokáim is. Most Bálintot hoztam el, mert ő tartozik ebbe a korosztályba. Mi úgy gondoljuk, hogy ez a helyes megoldás. Elfogadjuk azt, amit az orvosok, a szakemberek tanácsolnak. Talán így megvédhetjük magunkat és egymást a súlyosabb fertőzéstől, megbetegedéstől. 

Ostendorf Attila: – A párommal mindketten beoltattuk magunkat. Durva tüneteket, mellékhatásokat szerencsére nem tapasztaltunk, ezért döntöttünk úgy, hogy a 11 éves gyerekünket is beoltatjuk. Reméljük, nála sem lesz semmi probléma, de ha egy kicsit be is lázasodik, még az is jobb, mintha elkapná a vírust, és komolyan megbetegedne. 

Simon-Aradi Ildikó: – A család felnőtt tagjai már megkapták mindhárom oltást, és most úgy gondoltuk, hogy a gyerekeknek is beadatjuk. A férjem külföldön dolgozik, a nagyszülőket is óvnunk kell, ezért is fontos, hogy egészségesek maradhassunk. A lányunk hat-, a fiunk kilenc­éves, kicsit tartanak a szuritól, de pár perc múlva fellélegezhetnek. 

Az 5–11 éves korosztály oltásáról korábban dr. Tusa Annamária szekszárdi gyermekorvosnál is érdeklődtünk. IDE kattintva Ön is elolvashatja, melyek a legfontosabb tudnivalók!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!