Előadás

2021.12.17. 14:00

Az érzelmi intelligencia növelése a kulcs a sikeres élethez

Az idei nyár óta a megye fontos szellemi műhelye a Mathias Corvinus Collegium. Az MCC célja a tehetségek felkutatása, tudásuk gyarapítása. Ennek jegyében tartotta idei utolsó, egyben legnagyobb érdeklődéssel kísért előadását Szekszárdon Hal Melinda, az MCC Mindset Pszichológia Iskola Test és Lélek Műhelyének vezetője.

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

A szakpszichológus kifejtette, a tehetséges gyermekek sikeres életének kulcsa az érzelmi intelligencia növelése. Ugyanis ma azt tartja a tudomány, hogy a kognitív, értelmi, tudás alapú intelligenciánál fontosabb az érzelmi intelligencia. Az érzelmek felismerése, azok kimutatása lényeges tényező a gyerekek, a fiatal korosztály fejlődésében. Azok, akik rendelkeznek ilyen képességgel, szociális, empatikus készségekkel, óriási előnnyel tudnak indulni az életben, hiszen emellett tehetségesek, rendelkeznek tárgyi tudással is.

Mindez viszont nehéz feladat elé állítja szülőket is, hiszen az ő generációjuk az első, akinek ilyen gyermeket kell nevelni, máshogy kell támogatni őket. A korábbi generációk a történelmi sajátosságok okán is másképp voltak berendezkedve. Elegendő volt, ha valaki egy dologban volt kiemelkedő, a mai fiatalság azonban nem nagyon tud sikeres lenni, ha csak egy dologhoz ért. 

Ezért a szülőknek, s a pedagógusoknak is tudni kell, hogyan értsék meg, hogyan támogassák, segítsék a fiatalokat. Az ifjú generációnak pedig meg kell tanulni küzdeni a stresszel, s lényeges, hogy reális életcéljuk is legyen.

Hal Melinda beszélt a célok eléréséhez szükséges erőforrásról, elsősorban a lelki erőforrásról. Ezt adhatja flow élmény, amikor érzi, hogy örömöt okoz neki, hogy az a legfontosabb, amit éppen csinál, vagy adhatja többek között a hit, például, hogy képes a célt elérni, de erőforrás menedzsment lehet hit valamely felsőbb erőben. Ebben lehet őket segíteni, de fontos az is, hogy a felnőtt generáció adjon, átadjon nekik értékeket. Hogy tudják, mi igazán a fontos, az, ami igazodási pont lehet számukra. Ugyanis, ha nincs ilyen, bizonytalanok lesznek, manipulálhatóvá válnak.

Gyakorlati tanácsként a fiatalok számára megjelölte a relaxációs technika megtanulását, ebben segíthet szakember, de még jobb, ha ez közösségben történik, mert ez adja a közösséghez tartozás élményét is. Másik fontos, az idő menedzsment. Beosztani az időt, s abba a tanulás mellett bele kell férnie a hobbinak, a párkapcsolatnak, rekreációs

tevékenységnek. De ezen belül is törekedni kell arra, hogy a fizikai és a szellemi tevékenység egyensúlyban legyen.

Adott tanácsot a szülők számára is, hiszen az előadását főleg ők hallgatták. Eszerint fontos a hallgatás. Hogy ne saját véleményüket közöljék, erőltessék gyermekükre. Ne magukat éljék meg a gyerek fiatalkorában, hanem megértően kérdezzék, mit szeretnének ők.

Borítóképünkön: Hal Melinda szakpszichológus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!