Könyv

2021.12.26. 09:00

Ezreket mentett meg a haláltól, méltatlanul kevesen ismerik nevét

Könyvet írt a papról a pap. Rostás Jenő faddi esperes-plébános megörökítette jeles elődje, példaképe, a haláláig Baranyaszentgyörgyön szolgáló Uhl Antal prépost-plébános életét. A kötet bemutatására jövőre kerül sor a baranyai faluban.

Wessely Gábor

Rostás Jenő faddi plébános a könyvvel, melyet Uhl Antal baranyaszentgyörgyi plébánosról írt

Fotós: A szerző felvétele

Fiatal papként került 1982-ben Baranyaszentgyörgyre Rostás Jenő, aki jelenleg Fadd esperes-plébánosa. Most könyvet írt ottani jeles elődjéről, Uhl Antalról, aki pápai kápláni és címzetes préposti címmel is rendelkezett. De soha sem érdekelték a címek. Egy időben a Franciaországba menekült magyarok lelkipásztoraként működött. Öt nyelven beszélt. Távoznia azért kellett, mert mintegy kétezer zsidót mentett meg – hamis papírokat beszerezve – a biztos haláltól.

Ott a Gestapo vallatta, itthon, miután sikerült hazajutnia és véget ért a háború, a kommunisták vették „kezelésbe”. Lelőtt német pilótát is mentett, kitelepítésre ítélt svábokat is. A felebaráti szeretetet gyakorolta, ami azokban a sötét években nem volt divat. Bátran szembe szállt a hatalom bitorlóival, és mert nemet mondani a békepapságra. Azt vallotta: „Aki ebbe a mozgalomba belép, az valamit akar, vagy valamit takar”. 

Egyszer megkérdezték tőle: hogy érzi magát ebben a csöppnyi, baranyai faluban, ahová helyezték, miután Párizsból, a fény városából hazatért. Azt felelte: „Én Párizsban is pap voltam, itt is pap vagyok. A kép nem változott meg, csak a fényes aranykeretből most egyszerű fakeretbe tették”. 

Az Aranykeretből fakeretbe című kötet bemutatója jövőre lesz Baranyaszentgyörgyön, ahol a negyven éve elhunyt lelkipásztorra emlékeznek majd. Raoul Wallenberg húszezer magyar zsidót mentett meg, Uhl Antal kétezret, de még itthon sincs tizedannyi ismertsége sem, mint a svéd diplomatának. Nagy kár és nagy szégyen! Megmentettjei között volt többek között a képzőművész, Victor Vasarely is. 

Barátainak egyikéről, Fekete Istvánról is fontos kortörténeti adalék derül ki a könyvből. Mivel a Zsellérek című, 1939-ben írt, és akkor első díjjal jutalmazott regényében közreadta az 1919-es vörös terror rémtetteit is, az ÁVO-sok elfogták. Szétverték az egyik veséjét és kiverték az egyik szemét. Mázlija volt, mert a János-kórház közelében dobták ki egy autóból, s így hamar az orvosok kezébe került. Ilyen dolgok történtek egykor ebben az országban… 

Félretették

Uhl Antal 1902-ben született Mohácson. Pappá 1924-ben szentelték Pécsen. Papi szolgálatát Barkócán kezdte, Hőgyészen folytatta, majd 1932–1943-ig franciaországi magyarok lelkipásztoraként működött Lille-ben és Párizsban. Több nyelven publikált, újságcikkeket, könyveket írt, műfordításai jelentek meg. Zsidókat mentett, kitelepítendő svábokat bújtatott. 

Nem vállalt békepapságot, ezért félretették a nagy tudású papot, pápai káplánt egy kis faluba, Baranyaszentgyörgyre. Ott halt meg 1982-ben. Életéről könyvet írt Rostás Jenő faddi pap, aki példaképének tekinti. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!